Minä luen sinulle -kampanja tuo lukuhetkiä palvelukoteihin 13.–19.2.

Waleed Al Talib lukee ääneen Paula Elomaalle Myllypuron toimintakeskuksessa Helsingissä. Kuvaaja: Kaisa Kaatra.

SENIORIT. Minä luen sinulle -kampanja tuo uudet ja vanhat suomalaiset yhteisen lukuilon äärelle ajalla 13.–19.2. järjestettävällä teemaviikolla, joka huipentuu 16.2. kansainväliseen maailman ääneenlukemisen päivään. Selkokeskuksen kampanjassa maahanmuuttajat, jotka opiskelevat suomen kieltä, toteuttavat Suomi-teemaisia lukuhetkiä iäkkäille ja kehitysvammaisille ihmisille eri puolilla maata.

Ennakkotietojen mukaan monikulttuurisiin lukuhetkiin osallistuu valtakunnallisesti satoja maahanmuuttajataustaisia opiskelijoita, noin 30 paikkakuntaa, noin 50–60 vammais- ja vanhustyön yksikköä sekä 35 oppilaitosta ja opistoa, jotka järjestävät suomen kielen opetusta. Paikallisista palvelukodeista mukana ovat muun muassa länsiturkulainen Liinahaka sekä itäturkulainen Sävelkoti.

Kampanjan selkokielisten lukuhetkien teemana on satavuotias ja monikulttuurinen Suomi. Lukuhetkissä on tarkoitus lukea muun muassa selkokielistä Kalevalaa ja Seitsemää veljestä. Kampanjan suojelijana toimii kansanedustaja Nasima Razmyar, joka toteuttaa lukuhetken teemaviikolla.

– Ääneen lukeminen avaa maahanmuuttajille suomalaista yhteiskuntaa, joka saattaa tuntua sulkeutuneelta, Razmyar toteaa.
– Koskaan ei ole liian myöhäistä oppia uutta kieltä. Kielen oppiminen sinänsä on rikkaus. Pitää käyttää kieltä. Pitää jaksaa puhua paljon, hän jatkaa.

Minä luen sinulle -kampanja on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa. Kampanja puhuu monikulttuurisen Suomen puolesta, jossa tarinoiden ilo kuuluu kaikille. Kampanjan tarkoituksena on edistää kulttuurien kohtaamista sekä maahanmuuttajien suomen kielen oppimista. Minä luen sinulle -kampanjan järjestää Kehitysvammaliiton Selkokeskus.

TSS