Messut kutsuvat rakentajia, remontoijia ja sisustajia ideoimaan

Åblogit eli Turun alueen sisustus- ja lifestylebloggaajat Kotilaituri, Oblik.fi, Pikkutalon elämää ja Villa Puomi yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa ovat rakentaneet messuille blogitalon. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Turun Rakenna & sisusta -messujen kantavana teemana on uudistaminen, joka näyttäytyy monella tapaa kautta linjan jokaisessa messuhallissa, joista on tällä kertaa käytössä kaikki viisi. Ensimmäistä kertaa messuilla esitellään uutuustori, jonka visuaalisesta toteutuksesta vastaavat Rasekon aikuisopisto Timalin markkinointiviestinnän opiskelijat.

MESSUT. Turun Messukeskuksessa parhaillaan käynnissä olevat Rakenna & sisusta -messut 10.–12.2. tuovat laajan kattauksen alan viimeisimpiä tuulia talouden, lakimääräysten ja trendien näkökulmasta kuluttajille sekä ammattilaisille. Mukana on yli 300 näytteilleasettajaa.

Turun Messukeskus Oy:n toimitusjohtaja Hannele Wolf-Mannila kertoo, että rakennusalan noususuuntaisuuden voi aistia paitsi näytteilleasettajien myös messukävijöiden innostuksesta.

– Talonrakennusteollisuus ry:n mukaan Varsinais-Suomen alueella uudisrakentaminen nostaa päätään reippaasti vuosien 2011 ja 2012 tasolle. Rivi-, ketju- ja kerrostalotuotannossa sekä julkisten palvelurakennusten osalta on huomattavissa selkeää kasvua, Wolf-Mannila lisää.

Sen sijaan omakotitalo- ja toimistorakentamisen kasvu on hitaampaa. Joka tapauksessa suunta on viemässä rakennusteollisuutta siihen pisteeseen, että ammattitekijöistä on pian pulaa.

Rakentaminen on paikallisbisnes

STARK on mukana suurella kokonaisuudella, jossa on esillä lisäksi 57 heidän yhteistyökumppaniaan. Rautakauppa-alan myönteisestä vireestä alustaa STARK Turku Artukaisten yksikönpäällikkö Ari Koskinen, joka pitää erityisen hienoa sitä, että Turun seutu edustaa rakennushankkeissa erästä Suomen vahvimmista kasvualueista.

– Ostokäyttäytymisen monikanavaisuus on pitänyt ottaa huomioon myös rautakaupassa, vaikka raskasrakentaminen säilyykin lokaalina bisneksenä, Koskinen toteaa.
– Rakennusalan tavaratalojen tulee tänä päivänä tarjota ennen kaikkea kokonaisuuksien ratkaisumyyntiä, lisää Koskinen.

Vinkkejä sisustukseen ja remontointiin

Neljän huoneen ja noin 50 neliön Åblogitalo keskittää sisustuksesta kiinnostuneiden katseet kevään väriloistoon. Blogitalon ilmeestä vastaavat Åblogit eli Turun alueen sisustus- ja lifestylebloggaajat Kotilaituri, Oblik.fi, Pikkutalon elämää ja Villa Puomi yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa.

Lauantaina on ohjelmassa Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen perinteinen kiinteistöpäivä ja sunnuntaina puolestaan pientalopäivä. Tilaisuudessa puhuvat Turun Pientalojen Keskusjärjestö ry:stä insinööri Seppo Lehtinen ja Turun kaupungin rakennusvalvontajohtaja Reima Ojala aiheenaan pientalojen uudet rakennusmääräykset.

Lauantaina kuullaan Minä ja mun tavarat – mahdunko edes sisustamaan -luento ammattijärjestäjä Susanna Anderssonilta klo 12.30 ja toisen kerran klo 15.30. Sunnuntaina klo 11.45 ja klo 14 kuullaan puolestaan ammattijärjestäjä, kulttuurihistorian tutkija Ilana Aallon puheenvuoro Kodin järjestäminen on parasta sisustamista.

Turun Messukeskuksen projektijohtaja Krista Ahosen mukaan uudistaminen on tapetilla monesta hyvästä syystä:

– Edelleen haetaan tehokkaita tapoja antaa kodille uutta ilmettä, vaikkapa piensisustustuotteilla kuten tyynyillä tai verhoja ja pöytäliinaa vaihtamalla. Isommissa hankinnoissa suositaan yhä enemmän kestävyyttä ja ajattomuutta, Ahonen kommentoi.

Katariina Mäkinen-Önsoy