Uudestakaupungista vetoapua Maskulle ja Mynämäelle?

Mediassa on ollut viimeisen kuukauden ajan vahvasti tapetilla Uudenkaupungin autotehtaan “nousukausi” ja kuinka Uudenkaupungin imussa asuntokaupan odotetaan kiivastuvan aina Raumalla asti. Maskun suunnalta maailmaa katselevan näkökulmasta katsottuna tuntuu hiukan omituiselta, että kukaan ei ainakaan ääneen ole herännyt katsomaan kuinka mahtava kasvun mahdollisuus Uudenkaupungin autotehtaan isot rekrytoinnin olisivat Maskun ja Mynämäellä kunnille. 

Erityisesti Kustavintien varrella sijaitsevat Lemu, Askainen ja Mietoinen ovat suorastaan aitiopaikalla ja panostamalla oikeisiin asioihin on Maskulla ja Mynämäellä hyvät mahdollisuudet hyötyä Uudenkaupungin positiivisesta työllisyystilanteesta. Sijainti lyhyen ajomatkan päässä sekä Uudestakaupungista että Turusta on oivallinen. Ajatellaanpa vaikka pariskuntaa, jossa toinen puoliso työllistyy autotehtaalla, mutta toinen ei. Turun talousalueella on työllistymismahdollisuuksia monipuolisemmin kuin esimerkiksi Raumalla ja juuri Lemu, Askainen ja Mietoinen ovat lähes Turku-Uusikaupunki akselin puolivälissä. Myöskin tonttien ja kiinteistöjen hinnat näissä pitäjissä ovat varsin maltillisia, joten alueelle muuttaville on mahdollisuus päästä kiinni omaan taloon kohtuuhinnalla.

Tällä hetkellä muun muassa Maskun taloudellinen tilanne jättää paljon toivomisen varaa ja kasvun odotuksia on ladattu paljon uuteen Rivieran kauppakeskukseen. Voi kuitenkin kysyä onko näillä odotuksilla realistista katetta? Eikö nyt olisi jo aika nähdä mihin kauppa, erityisesti erikoistavarakauppa on menossa? Suuria liikekeskuksia halutaan edelleen itsepintaisesti rakentaa, vaikka asiakkaat ovat jo lähes kaikilla kaupan aloilla siirtyneet verkkoon. Toki erityisesti Maskussa on tilausta hyvälle päivittäistavarakaupalle, mutta sitä varten ei 8-tien varteen tarvita tuhansia neliöitä pölyttymään. 

Sen sijaan olisi hienoa nähdä, että kunnassa panostettaisiin kunnolla asioihin, jotka houkuttelevat uusia veronmaksajia erityisesti niille alueille, jotka sijaitsevat Turku-Uusikaupunki -akselilla. Kunhan esimerkiksi Askaisissa ja Lemussa olisi turvattuna hyvät ja lähellä toimivat päiväkodit sekä koulut, olisi niihin hyvä houkutella uusia perheitä. Kun peruspalvelut ovat kunnossa, olisi kunnan etsiä nykyaikaisia keinoja juuri Turku-Uusikaupunki -akselilla olevien tonttien tehokkaaseen markkinointiin. Hyvillä palveluilla ja mukavalla asuinympäristöllä rakennetaan uutta kasvua tasapuolisemmin kuin kauppakeskuksilla.

Rami Käkönen (vihr.)

Yrittäjä

Masku