Sukkatöppöset lämmittävät vastasyntyneiden jalkoja juhlavuoden väreissä

Turun seudun keräysvastaavana toimiva käsityöyrittäjä Mira Rantalankila kävi sunnuntaina 15. tammikuuta viemässä toisen lahjoitussatsin Turun yliopistollisen keskussairaalan synnytysosastolle. Kuvassa myös kätilöt Saara Malinen (vas.) ja Hanna Koivikko. Sukkia kudotaan ympäri maan ahkerien vapaaehtoisten toimesta sinivalkoisissa väreissä. Kuva: Tyks.

KERÄYS. Viime vuoden puolella alkanut villasukkakeräys Suomen 100-vuotisjuhlavuotena syntyville vauvoille on saanut käsitöitä enemmän tai vähemmän värkkäävien puikot viuhumaan. Villasukkien ulkonäölle on asetettu vain yksi kriteeri: niiden pitää olla sinivalkoiset.

Turun seudun keräysvastaavana toimiva käsityöyrittäjä Mira Rantalankila kertoo, että Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) arviotarve on noin 4202 sukkaparia koko vuoden aikana. Viimeisimmän päivityksen (15.1.) mukaan pareja on kertynyt noin 1636.

– Valmiit sukat tulee toimittaa joko suoraan minulle, Turun Lankamaailmaan tai Käsityökeskus Tuumaan. Salossa sukkia vastaan ottaa Lanka- ja käsityöliike Anjalin, Rantalankila sanoo.

Ensimmäisen sukkatoimituksen Rantalankila toimitti 26.12. Tyksin synnytysosastolle.

– Silloin vein 710 paria, ja viime viikonloppuna toimitin toisen erän eli 926 paria samaan paikkaan, Rantalankila toteaa.

Sukkien väritys täytyy olla sinivalkoinen, mutta käsialan, mallin ja tyylin jokainen voi päättää itse. Sukat tulee olla vastasyntyneen kokoa eli jalkaterän pituus noin 9–10 cm.

– Sinivalkoiset lahjasukat ovat käsityöihmisten kunnianosoitus 100-vuotiaalle Suomelle. Kaikille avoin keräys kestää aina vuoden 2017 joulukuuhun asti, joten aikaa on runsaasti, valtakunnallisen keräyksen projektivastaava Tanja Kanniala muistuttaa.

Facebookiin perustetussa Villasukkakeräys juhlavuotena syntyville -kampanjaryhmässä on myös annettu ohjeeksi neuloa sukat terveenä ja hajusteettomana. Lisäksi eläintaloudessa sukkia neulovia sairaalat pyytävät laittamaan valmiit sukat pienessä pussissa pakastimeen pariksi päiväksi, sekä kirjoittamaan pussin päälle ”ELÄINTALOUS”.

– Sukat kannattaa liittää yhteen langalla, etteivät ne pääse hukkumaan. Lisäksi kannattaa laittaa mukaan tiedot käytetystä langasta sekä pesuohje. Halutessaan voi lisätä myös jonkin pienen tervehdyksen lahjan saajalle, vinkkaa Rantalankila.

– Ihmiset ovat lähteneet keräykseen hyvillä mielin ja hyvin tarkasti varmistelleet sopivatko heidän sukkamallinsa ja värinsä kampanjan tarkoituksiin. Värisävyt voivat hieman vaihdella, mutta toivottavaa olisi, että sininen ja valkoinen ovat sukista tunnistettavissa. Kirittävää vielä on, sillä jatkuvasti syntyy uusia juhlavuosivauvoja, Rantalankila lisää.

Keräykseen voi osallistua jokaisen suomalaisen synnytyssairaalan alueella. Paikkakuntakohtaiset keräyspisteet löytyvät Villasukkakeräys juhlavuotena syntyville -ryhmästä. Lisätietoja voi kysellä myös osoitteesta villasukkakampanja@gmail.com.

Katariina Mäkinen-Önsoy