Naantalin Rekrymessut kannustivat työnhakijoita erottumaan edukseen

Marianne Kulman (vas.) ja Matilda Pahikkalan mukaan Naantalin Rekrymessut onnistuivat tavoitteessaan mainiosti: ”Täällä pääsee tutustumaan paitsi kaupungin myös paikallisten yritysten kesätyöpaikkatarjontaan. Lisäksi täällä on oppilaitoksia paikalla kertomassa opiskelumahdollisuuksista.” Kuva: Ragip Önsoy.

Järjestyksessään ensimmäiset Naantalin Rekrymessut keräsivät Urheilutalon täyteen nuoria 24. tammikuuta. Naantalin nuoriso-, työllisyys- ja elinkeinopalveluiden järjestämän tapahtuman avasi kaupunginjohtaja Jouni Mutanen, jonka jälkeen lavan valtasi kesätyöpaneeli, jossa kaupungin viimevuotiset kesätyöntekijät ja työnantajat kertoivat kokemuksistaan.

TYÖLLISYYS. Naantalin Rekrymessuilla 24.1. pidetyssä kesätyöpaneelissa puheenvuoroja käyttivät kaupungin siivoustyönjohtaja Arja Rantala, Karvetin päiväkodinjohtaja Riitta Sainio ja liikunta-alueiden kunnossapidosta vastaava Kepa Sipponen. Kesätöistään olivat kertomassa naantalilaiset nuoret Marianne Kulma, Matilda Pahikkala ja Markus Teijula.

Työnantajia edustaneet panelistit muistuttavat, että nuorena kerätyn kesätyökokemuksen kautta työn hakeminen on jatkossakin helpompaa ja työpaikan saaminen todennäköisempää.

– Suosittelijoilla on merkitystä. Ja me todella voimme suositella näitä nuoria tuleville työnantajille, Sainio, Rantala ja Sipponen Naantalin kaupungilta sanovat.
– Hakeminenkin on jo merkki aktiivisuudesta. Sitä paitsi jos ei hae, ei voi myöskään saada työpaikkaa, lisäävät Sainio, Rantala ja Sipponen.

Kesätyöpaneelissa kuultiin rekrytointikokemuksia paitsi työnantajien eli Naantalin kaupungin siivoustyönjohtaja Arja Rantalan, Karvetin päiväkodinjohtaja Riitta Sainion ja liikunta-alueiden kunnossapidosta vastaava Kepa Sipposen, myös naantalilaisten nuorten Marianne Kulman, Matilda Pahikkalan ja Markus Teijulan näkökulmasta. Kuva: Ragip Önsoy.

Kesätöiden laaja kirjo

Nuoret panelistit Kulma, Pahikkala ja Teijula ovat sitä mieltä, että kaikki kesätyökokemus on hyvästä.

– Varhaiset työkokemukset, vaikka lyhyetkin, paitsi näyttävät hyvältä CV:ssä myös kerryttää omaa tiliä ja tuo itsenäisyyden tunnetta, nuoret toteavat.

Marianne Kulmalla on tiedossa ainakin kaksi paikkaa, joihin hän aikoo ensi kesäksi hakea.

– Toinen on myyntityötä ja toinen jälleen kaupungin organisaatiossa, Kulma pohtii.

Matilda Pahikkala ei sen sijaan voi enää hakea kaupungin työpaikkoja.

– Olen ollut nyt kahtena kesänä kaupungin töissä, joten minulla ei ole enää lupaa hakea kolmatta kertaa, Pahikkala sanoo.

Naantalin elinkeinoasiamies Jorma Ranta on tyytyväinen tapahtuman synnyttämään kiinnostukseen. Tapahtumaan osallistui noin 470 kävijää.

– Rekrymessuista tehdään jokavuotinen perinne Naantaliin. Ajankohta on otollinen niin kesätyöpaikoista kuin opiskelumahdollisuuksista tiedottamiselle. Messuilla oli 27 näytteilleasettajaa, joiden joukossa oli myös oppilaitoksia, jotka kertoivat helmikuussa alkavasta yhteishausta, Ranta kertoo.

Järjestyksessään ensimmäiset Naantalin Rekrymessut olivat kävijämenestys. Kuva: Ragip Önsoy.

Erotu CV-hakemusten massasta

Messut toimivat samalla Naantalin kaupungin kesätyöhaun starttina. Hakuaikaa on vielä 26. helmikuuta asti.

– Kesätyö on monelle nuorelle keskeinen tapa avata ovia työelämään ja helpottaa urapolun alkumetrejä, kun on saanut niin sanotusti jalan oven väliin, Ranta sanoo.

Videotuotantoon erikoistunut NES Media toi rekrymessuille video-CV -pajan, jossa työnhakijat saattoivat käydä tekemässä itselleen laadukkaan CV:n videomuodossa.

– Video-CV:n tervehdys kannattaa olla lyhyt ja ytimekäs – luovakin saa olla, NES Median toimitusjohtaja Jani Nieminen esittelee.

Myös Varsinais-Suomen Apuvoima Oy:n toimitusjohtaja Matti Holmaranta oli paikalla puhumassa hyvästä työhakemuksesta sekä menestystekijöistä työhaastattelussa.

– CV kannattaa räätälöidä haettavaa työpaikkaa vastaavaksi. Ei ole yksiselitteistä mallia, millainen on hyvä CV, mutta selkeä ja jäsennelty sen kannattaa olla, että työnantaja jaksaa sen lukea ajatuksella, Holmaranta vinkkaa.

Katariina Mäkinen-Önsoy