Sarjakärki näytti mahtinsa Kerttulassa

Sarjakärki VaLePa haki sarjapisteet Loimulta. Kuva: Raision Loimu.

Loimu ja VaLePa palasivat lyhyeltä joulutauolta Kerttulan keskiviikkoillassa. Viiden ottelun voittoputkessa matsiin lähteneet vieraat nappasivat vakuuttavat pisteet suoraan kolmessa erässä. Loppulukemiksi kirjattiin 0-3 (13-25, 17-25, 8-25).

LENTOPALLO. Joulunpyhiä edeltänyt tiivis pelirumba, kovat matkakilometrit, joulutauolla kiusannut flunssaepidemia sekä luottopelaajien Taylor Gregoryn ja Verneri Vetriön poissaolot tuntuivat varmasti Loimun kintereissä ja olivat omalta osaltaan vaikuttamassa illan kulkuun. Niiden taakse on silti turha piiloutua. Tässä ja nyt-asetelma oli tällä kertaa täydellisesti mustapaitojen puolella.

Tappio oli Loimulle viides peräkkäinen. Jo etukäteen haastavaksi tiedostettu kausi on näyttänyt nuorelle joukkueelle monisäikeiset kasvonsa. Tiiviissä ottelutahdissa ei voi kuitenkaan jäädä tuleen makaamaan. Uusi mahdollisuus voittoon tulee seuraavan matsin mukana. Silloin on oltava valmiina – VaLePa-ottelun opit sisäistäneenä.

Voittoputkeaan kasvattanut VaLePa oli tosi vakuuttava. Meritoitunut ja kovissa liemissä keitetty joukkue uhkui itseluottamusta ja tasapainoa. Sen järkyttämiseen olisi kaivattu huomattavasti kovempaa vastapainoa kuin mihin isännät tällä kertaa kykenivät. Peli asetti lahjomattomat ehtonsa, eikä voittajasta jäänyt kahta sanaa.

Vieraiden sotasuunnitelma oli yksinkertaisen tehokas. Vahva syöttö pirstoi isäntien vastaanoton, jonka jälkeen oli helppo rakentaa betonimainen torjunta. Pisteenä i’n päällä olivat vieraiden puolustusmoraali ja älykäs jatkopallopelaaminen, jotka kuorruttivat mustapaitojen täydellisyyttä hiponeen keitoksen.

Avauserä oli alusta lähtien mustapaitojen näpeissä. Mikko Eskon (2/-3, 1 ässä) avaussyöttövuoro siivitti vieraat karkumatkalle, jota Loimu ei kyennyt missään vaiheessa uhkaamaan. Tasapainoinen joukkuepelaaminen rullasi vaivattoman oloisesti selkeään erävoittoon.

Toinen näytös ja kupletin juoni jatkui samana. Avaussyöttövuoro – tällä kertaa Olli Kunnarin (11/+8, 2 ässää, 1 torjunta, vastaanotto 67%) – viitoitti erän alkumetrit. Erän loppupuolella parrasvaloihin asteli VaLePan sentterijärkäle Tommy Carmody (9/+8, 2 ässää), jonka hyökkäyspeliin isännät eivät löytäneet lääkettä. Ratkaiseva eräpiste tuli vieraiden parhaana palkitun Urpo Sivulan (14/+7, 5 ässää, 2 torjuntaa) kädestä.

Kolmas erä oli vielä edeltäjiään selvemmin mustapaitojen hallintaa. Sivulan yhdeksän pisteen mittainen syöttövuoro ja Timo Jokisen (10/+9, 1 torjunta, vastaanotto 25%) viisi pikatahtista hyökkäyspistettä käsikirjoittivat vieraiden otteluvoiton sinetöineen erävoiton.

Loimusta on vaikea nostaa esiin todellisia onnistujia. Silmävammastaan toipunut Kirill Borichev (9/+2, 4 torjuntaa, vastaanotto 29%) palkittiin ansaitusti isäntien parhaana. Hakkuri Michael Chemosin (9/+2, 1 ässä) tehot jäivät tällä kertaa totuttua alhaisemmiksi – kiitos vieraiden vakuuttavan torjunnan. Keskellä Michael Marshman (2/+1) ja Karri Sihvonen (1/-2) hävisivät selkeästi kaksinkamppailunsa VaLePan torniosastoa vastaan. Passarit Ville Juntura ja Tomi Saarinen olivat vaikeuksissa epävarman vastaanoton kylkiäisenä.

VaLePa loisti tasaisuudellaan. Kivikovan avauskuusikon jokainen jäsen lunasti paikkansa. Edellä mainitun viisikon ohella on syytä nostaa tapetille se puuttuva palanen. Sentteriosastolla hienosti pelanneen Carmodyn aisapari Jacob Guymer (8/+7, 2 ässää, 1 torjunta) oli kerrassaan vakuuttava. Kokenut libero Jarmo Korhonen hoiti harvinaisen kevyen vastaanottovelvoitteensa (kuusi syöttöä, vastaanotto 100%) moitteitta.

Vakuuttavasti vieraiden palettia pyörittänyt Esko kehui syystäkin joukkueensa kokonaisvaltaisuutta. Mustapaitojen pelistä ei löytynyt heikkoja lenkkejä.

–  Joulutauko alla ja parit treenit. Otteluun liittyi pientä etukäteistä epävarmuutta, mutta se katosi nopeasti. Oli helppoa pelaamista. Rikottiin vahvalla syötöllä Loimun vastaanotto. Puolustettiin myös hyvin ja oltiin jatkopalloissa vahvoja. Loimu ei päässyt paineistamaan meitä missään vaiheessa. Hyvä keskittyminen ennen ottelua ja sen aikana oli varmasti avain tällaiseen esitykseen. Hyvä vastaanotto helpotti omaa pelaamistani tosi paljon. Päästiin hyökkäämään joka puolelta. Pitää olla tyytyväinen kollektiiviseen iltapuhteeseen.

Paluun tositoimiin tehnyt Loimu-ikoni Kimmo Kutinlahti antoi tunnustuksen vastustajalle. Illan paremmuus ei tullut kyseenalaistetuksi.

–  Tänään oli miehet vs pojat-peli. Puristettiin mailaa, eikä saatu hyviä suorituksia. Pakko tietysti kehua vastustajaa. En ole tainnut aiemmin pelata tuollaisen hyökkäysarsenaalin omaavaa VaLePaa vastaan. Meidän joukkueessa on kiistatta potentiaalia. Nuoret pojat tarvitsevat pelejä alle. Ailahtelua tulee vielä liikaa. Aihiot parempaan ovat kuitenkin olemassa. Ensi viikolla on uusi mahdollisuus. Lupaan, että silloin nähdään kentällä parempi Loimu.

VaLePan päävalmentaja Sami Kurttila kiitti suojattejaan sovitun taistelusuunnitelman toteutuksesta. Loimu riisuttiin aseista tylyllä tavalla.

– Peli oli haasteellinen molemmille. Paljon matkustamista alla ennen lyhyttä taukoa. Ottelu tuli vastaan nopeasti. Saatiin pari treeniä alle ennen tätä iltaa. Fiilis ennen avausvihellystä oli odottava. Painotin ennen ottelua virhekontrollia ja kovuutta. Tarkoitus ei ollut lähteä lyöntikilpailuun vaan pelata koko ajan järkevästi. Älykäs pelaaminen palkittiinkin hienolla tavalla. Vastaanotto oli myös illan teemoja, ja siinä onnistuttiin hyvin heti avauserästä lähtien. Saatiin onnistumisia tasaisesti. Suoria torjuntapisteitä tuli vain seitsemän, mutta lukuisat vaimennukset helpottivat puolustamista ja jatkopelaamista.

Loimun virkaveli Dragan Mihailovic kehui vastustajaansa, mutta harmitteli samalla suojattiensa epäammattimaisia piirteitä sisältänyttä esitystä.

– Onnittelut vastustajalle. Illan voittajasta ei ollut missään vaiheessa kahta sanaa. Hyvin ehyt ja tasapainoinen suoritus. Samalla joudun pyytämään anteeksi omilta faneiltamme. Oma suorituksemme oli tänään epäammattimainen. Taustalla oli tietysti rasitusta sekä ottelumäärän että matkustamisen puolesta, mutta niiden taakse ei voida piiloutua. Olisi pitänyt pelata paremmin sekä yksilöinä että joukkueena. Antauduttiin liian helposti, eikä kentällä ollut johtajuutta. Liian paljon lentopallon perusjuttuja oli tänään kateissa.

Jani Nieminen