Paaskunnan asumisyksikkö vihittiin käyttöön Nummella

Paaskunnan asumisyksikössä asuva Aleksi esitteli siistiä yksiötään Seutusanomille. Kuvat: Ragip Önsoy.

Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin kuntayhtymän KTO:n osalta laitospurku on ohi vuoden 2017 aikana, jolloin valmistuu kaksi uutta asumisyksikköä Turkuun ja Mynämäkeen sekä uusi päärakennus kuntoutuskeskuksineen Paimioon.

NUMMI. Keskiviikko 23.11. oli juhlallinen päivä Paaskunnan asumisyksikön asukkaille ja henkilökunnalle, kun Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin kuntayhtymän Kehitysvamma-alan tuki- ja osaamiskeskuksen (KTO) tuorein asumisyksikkö vihittiin virallisesti käyttöön.

Paaskunnassa on yhteensä 15 asiakaspaikkaa kehitysvammaisille aikuisille, jotka tarvitsevat apua, ohjausta tai tukea arjessa selviytymiseen.

– Kaikki asunnot ovat olleet täynnä heti viime toukokuisesta muuttopäivästä alkaen. Asukaspaikat ovat ikuisia eli tänne muutetaan sillä ajatuksella, että täällä viihdytään koko elämän ajan, palveluesimies Mervi Humalamäki toteaa.

Paaskunnan asumisyksikön palveluesimies Mervi Humalamäki (vas.) ja kuntayhtymän johtaja Seija Aaltonen kertovat laitospurkutyön olevan KTO:n osalta ohi, kun vuoden 2017 kesällä otetaan käyttöön asumisyksiköt Turussa ja Mynämäessä.
Paaskunnan asumisyksikön palveluesimies Mervi Humalamäki (vas.) ja kuntayhtymän johtaja Seija Aaltonen kertovat laitospurkutyön olevan KTO:n osalta ohi, kun vuoden 2017 kesällä otetaan käyttöön asumisyksiköt Turussa ja Mynämäessä.

Kuntayhtymän johtaja Seija Aaltosen mukaan rakennus toimi aikaisemmin nuorten vastaanottokotina.

– Asumisyksiköksi rakennus remontoitiin Tervahovin yksikön asukkaista koostuneen asiakasryhmän haastatteluilla kartoitettujen toiveiden perusteella, Aaltonen sanoo.

Viihtyisiä yksilöllisiä yksiöitä

Asukkaista Aleksi ja Maria esittelivät Seutusanomille omia yksiöitään:

– Olemme viihtyneet todella hyvin; paikka on hyvä, palvelut lähellä ja linja-autolla tai pyörällä pääsee näppärästi kulkemaan esimerkiksi keskikaupungin suuntaan, he kommentoivat.

Toissaviikonloppuna 30 vuotta täyttänyt Aleksi järjesti asunnossaan juhlat ystäville.

– Yksiö oli tupaten täynnä, Aleksi kertoo iloisesti.

Sekä Marilla että Aleksilla on paljon aktiviteetteja arkena.

– Käymme Orikedon toimintakeskuksessa töissä neljä kertaa viikossa. Lisäksi on kaikenlaista yhteistä tekemistä asumisyksikön tiloissa sekä harrastuksia, he sanovat.

Lisäksi Aleksi käy pelaamassa perjantaisin sählyä Härkämäessä.

– Yhteisesti muiden yksikön asukkaiden kanssa teemme mm. risteilyjä, uima- ja pyöräreissuja sekä käymme festareilla, Aleksi listaa.

Maria pitää yksiönsä sisustamisesta ja kauniiden vaatteiden ja asusteiden shoppailemisesta.

– Kotini väreissä vallitsee vaaleanpunainen. Vaatteissa ja asusteissa tykkään sen sijaan kullanvärisestä, Maria esittelee.
– Joskus käymme yhdessä myös kauneushoitoloissa ja elokuvateatterissa lisää Maria.

paaskunnan-asumisyksikon-vihkiaistilaisuus_02
Maria pitää yksiönsä sisustamisesta ja kauniiden vaatteiden ja asusteiden shoppailemisesta.

Viimeiset yksiköt valmistuvat ensi vuonna

KTO:hon valmistuu vuonna 2017 uusi päärakennus ja kaksi asumisyksikköä.

– Ne ovat KTO:n viimeiset asumisyksiköt eli ensi vuoden jälkeen meidän osalta niin kutsuttu laitospurku on ohi. Laitospurun tavoiteaikataulussa vuoden 2020 jälkeen kukaan ei enää asuisi laitoksessa, kuntayhtymän johtaja Seija Aaltonen selventää.

Uuteen päärakennukseen valmistuva kuntoutuskeskus aloittaa toimintansa Paimiossa alkuvuodesta 2017. Kuntoutuskeskus jakautuu 20-paikkaiseen lasten taloon ja 32-paikkaiseen aikuisten taloon. Talossa on lisäksi viisipaikkainen lääketieteellisten palvelujen yksikkö, jossa on kaksi tehostetun hoidon paikkaa ja kolme paikkaa neurologisia tutkimuksia ja jälkihoitoa varten.

Lisäksi ensi kesäkuussa valmistuu Rokkikodiksi nimetty asumisyksikkö Turun Luolavuoreen ja Liuskallion asumisyksikkö Mynämäkeen.

Katariina Mäkinen-Önsoy