NuortenTupa antaa eväitä arkeen ja ohjaa uusille urille

Turun Seutusanomien joulukorttivaroista iloa pajanuorten jouluun

Pajaohjaaja Jenni Leponiemi ja etsivä nuorisotyöntekijä Kristina Mäntymaa.

PAIMIO, SAUVO. Turun Seutusanomat lahjoitti joulukortteihin tarkoitetut varat tänä vuonna hyväntekeväisyyteen. Turun Seutusanomat itä -lehden alueella 100 euron shekin sai Paimiossa pyörivä paimiolaisille ja sauvolaisille nuorille tarkoitettu NuortenTupa. Pajatoiminnassa mukana olevat nuoret voivat käyttää lahjoitussumman haluamallaan tavalla. Turun Seutusanomat länsi -lehden shekki annettiin puolestaan Tullin Joululle eli vähävaraisten ja yksinäisten joulutapahtumalle, joka järjestetään Naantalissa 24. – 25. joulukuuta.

NuortenTupa avattiin Paimiossa marraskuussa 2012. Tuvalla järjestetään pajatoimintaa 16–29-vuotiaille paimiolaisille ja sauvolaisille, joilla ei ole työ- tai opiskelupaikkaa.

– Pajatoiminnassa keskitytään arjen hallintaan. Monilla pajanuorilla on nimittäin ongelmia päivärytmin kanssa. Harjoittelemme myös ruuanlaittoa ja siivousta. Sitten aletaan miettiä opiskelu- tai työpaikkoja. Käymme tutustumassa eri vaihtoehtoihin. Liikuntaa on kerran viikossa. Nyt meillä on myös pöytä Tilpehööripuodissa. Kunnostamme myyntiin meille lahjoitettuja tavaroita ja saadut varat tulevat meidän toimintaamme, pajaohjaaja Jenni Leponiemi esittelee toimintaa.

Pajajaksojen pituus vaihtelee kolmesta kuukaudesta vuoteen. Tarkoitus on siirtyä opiskelemaan tai työelämään mahdollisimman nopeasti.

– Tämä ei ole mikään loppusijoituspaikka, vaan ponnahduslauta. Siksi yritämme myös saada pajajaksoista nuorten toiveiden mukaisia, jotta toiminnasta olisi todellista hyötyä, Leponiemi selittää.

Tulokset ovat tähän asti olleet hyviä. Edellisen pajajakson päättyessä kuudesta nuoresta neljä sai opiskelupaikan.

– Ja ainakin alkuaikoina mukana olleilla pyyhkii tällä hetkellä ihan hyvin. Tietenkään ihan kaikkia emme pysty auttamaan, Leponiemi toteaa.

Pojat entistä useammin avun tarpeessa

Uusi ikkunalauta NuortenTuvan omiin tiloihin onnistuu pajanuorilta jo helposti, sillä nikkarointitaitoja on harjoiteltu paljon.

Tällä hetkellä mukana on viisi nuorta miestä. Suurin osa asiakkaista on ollut poikia koko pajatoiminnan ajan. Joulukuussa julkaistun Pisa-tutkimuksen mukaan erot tyttöjen ja poikien koulumenestyksessä kasvavat entisestään, mikä vaikeuttaa poikien toisen asteen opintoja.

Lisäksi alueelliset erot peruskoulunsa päättäneiden välillä kasvavat. Tutkijoiden mukaan varsinkaan peruskoulunsa päättäneet pojat eivät ole halukkaita muuttamaan pois kotoaan vielä alaikäisinä, joten toisen asteen koulutuksen pitäisi löytyä läheltä. Sama ollaan huomattu NuortenTuvalla ja siksi tutustumiskäyntejä tehdäänkin juuri lähellä oleviin oppilaitoksiin.

Seutusanomien haastatteluun osallistui kolme nimettömänä pysyttelevää poikaa: 23-vuotias pajalainen on ollut toiminnassa mukana kaksi kuukautta, 20-vuotias puoli vuotta ja 16-vuotias kolme kuukautta.

– Täällä on nikkaroitu, tutustuttu kouluihin ja nähtävyyksiin. Lisäksi korjaamme lahjoitettuja tavaroita myyntiin kirpputorille, pajanuoret kertovat.

Kaikilla kolmella on jäänyt toisen asteen koulu kesken.

– Tällä hetkellä minua kiinnostaisi kalatalouden perustutkinto. Kävimme siellä juuri vierailulla, kertoo 20-vuotias.

23-vuotias taas ei osaa määritellä vielä tulevaisuuden toiveitaan, mutta uskoo, että pajalla hän saa keskusteluapua ja aikaa miettiä tulevaisuutta. Hän kertoo erään pajanuoren saaneen apua myös asunnon löytämisessä.

– Paimiossa on kyllä asuntoja tarjolla, mutta suurin osa on aika hintavia. Itse asun kämppiksen kanssa, mutta rahallisesti yhteisasumisesta on enemmän haittaa kuin hyötyä, sillä kämppikset lasketaan yhteisruokakunnaksi, mikä laskee etuuksia, hän selittää.

Pajatoiminnasta on heille kuitenkin myös taloudellista apua.

– Työmarkkinatuen lisäksi saamme yhdeksän euron kulukorvauksen päivässä, pojat kertovat.

Paimiossa ja Sauvossa asiat hyvin

Pajanuoret askartelevat parhaillaan joulukortteja myyntiin.

Paimiossa ja Sauvossa käytännössä kaikki peruskoulun lopettavat saavat opiskelupaikan, mutta monilla opinnot jäävät syystä tai toisesta kesken. Kouluista ilmoitetaan suoraan NuortenTuvalle, kun joku jättää opintonsa kesken.

– Osa asiakkaista tulee etsivän nuorisotyön kautta, osa sosiaalitoimiston kautta, osa työvoimatoimistosta, mutta Paimio on niin pieni paikka, että moni jo tuntee tämän toiminnan ja ottaa itse yhteyttä, kertoo puolestaan etsivä nuorisotyöntekijä Kristina Mäntymaa.

Sauvosta NuortenTuvalle kulkeminen koetaan hankalaksi ja siksi toiminnassa on ollut pääsääntöisesti paimiolaisia. Etsivä nuorisotyöntekijä on kuitenkin jalkautunut myös Sauvoon tekemään ennen kaikkea ennaltaehkäisevää työtä esimerkiksi kouluyhteistyönä ja nuokkarilla.

Yleisesti ottaen Leponiemen ja Mäntymaan mukaan Paimiossa ja Sauvossa asiat ovat suhteellisen hyvin kansallisesti verrattain.

Avoimesta pajasta apua kaikille

Varsinaisen pajatoiminnan lisäksi NuortenTuvalla järjestetään viikottain avoin paja, johon ovat tervetulleita kaikki.

– Suurimmaksi osaksi avoimessa pajassa on rentoa yhdessä oloa ja ruuanlaittoa, mutta lisäksi siellä on mahdollisuus saada vaikka apua lomakkeiden täyttämisessä tai asunnon etsimisessä. Meillä on myös pyykinpesumahdollisuus, sillä kaikilla nuorilla ei ole omaa pyykkikonetta, Leponiemi kertoo.

Avoin paja pidetään pääsääntöisesti tiistaisin klo 9 – 13, mikä on osoittautunut hyväksi ajankohdaksi, sillä moni herää tiistaiaamuisin ajoissa seurakunnan ruokajakoon.

– Kaikki tietävät, että tänne saa tulla ja avoimessa toiminnassa käy paljon porukkaa, pajanuoret kertovat.

NuortenTupa järjestää myös avoimen illan kaikille 16 – 29-vuotiaille paimiolaisille ja sauvolaisille Tillintuvalla keskiviikkona 21. joulukuuta klo 16 – 19.

Janica Vilen