Kaarinan Vapepan Stina Törnblomille maakunnallisen pelastajan tunnustus

Vapaaehtoinen pelastuspalvelun jakaman maakunnallisen pelastajan tunnustuksen saanut Vapepan Kaarinan seudun toimikunnan puheenjohtaja Stina Törnblom yhdessä Kuutti-koiransa kanssa vesillä. Kuva: Stina Törnblom.

Tiesitkö?

Vapepa on 52 järjestön ja yhteisön yhteenliittymä, jonka vapaaehtoiset hälytysryhmät auttavat viranomaisia erityisesti paljon auttajia vaativissa tehtävissä.

Vapepassa toimii noin 1500 hälytysryhmää eri puolilla Suomea. Vuosittain ryhmät osallistuvat satoihin hälytystehtäviin.

Vapepa hälytetään usein poliisin avuksi kadonneen henkilön etsintään, mutta koulutettuja vapaaehtoisia tarvitaan myös esimerkiksi laajamittaisissa evakuoinneissa ja tulipalojen jälkihoidossa.

Vapepan yhdysjärjestönä toimii Suomen Punainen Risti. Meri- ja järvipelastustoimintaa koordinoi Suomen Meripelastusseura ja lentopelastustoimintaa Suomen Lentopelastusseura.

KAARINA. Vapaaehtoisen pelastuspalvelun (Vapepa) Kaarinan seudun toimikunnan puheenjohtaja Stina Törnblomille luovutettiin maakunnallisen pelastajan tunnustus Jyväskylän Laajavuoressa 26.11. pidetyssä Etelä-Suomen Vapepa-foorumissa.

Vapepaan paikallistoimikuntaan Törnblom lähti mukaan Varsinais-Suomen pelastuskoiratoiminnan kautta.

– Olen toiminut 20 vuoden ajan Varsinais-Suomen Pelastuskoirat ry:ssä kouluttajana, pelastuskoirien testaajana ja hälytysryhmän vetäjänä, kertoo Törnblom, joka on kouluttanut neljä hälytysryhmätason koiraa.

Törnblom on osallistunut laaja-alaisesti pelastuskoiratoiminnan kehittämiseen niin kotimaassa kuin kansainvälisen pelastuskoiratoiminnan Finnish Rescue -toiminnassa. Hänet on myös valittu lukuisiin luottamustehtäviin Vapepan eri toimielimissä ja hän on osallistunut Varsinais-Suomen Vapepa-toiminnan kehittämishankkeisiin.

Auttamista nuoresta pitäen

Varsinais-Suomen maakuntatoimikunnan jäsenenä Törnbom on toiminut useissa henkilöetsinnöissä Vapepa-johtajana. Lisäksi hän kouluttaa uusia maastoetsijöitä Vapepaan, toimii Kaarinan alueen valmiuspäivystäjänä ja kansimiehenä Turun meripelastusyhdistyksessä. Hän on aktiivisesti edistänyt pelastuskoirien ja meripelastuksen yhteistoimintaa Saaristomeren ja Ahvenanmaan alueella.

– Haluni auttaa muita juontaa juurensa jo vuoteen 1968, jolloin liityin SPR Virkkalan osaston ensiapuryhmään. Vuosina 1967–1979 olin mukana myös partiossa, johon kuului osaltaan myös Vapepa-toimintaa, taustoittaa Törnblom.

Suurimpana tehtäväryhmänä etsinnät

Kaarinan lisäksi Liedossa, Paimiossa ja Sauvossa toimivan Kaarinan seudun Vapepan alueella on vuosittain 2–6 etsintää. Jäseniä paikallistoimikunnassa on vajaa 200.

– Vapepan tehtävä on olla viranomaisten apuna tehtävissä, jossa tarvitaan auttavia lisäkäsiä. Etsinnät ovat yleisin tehtäväalue, joka työllistää Vapepaa. Myös muun muassa tulipaloissa tai muissa yllättävissä tilanteissa riittää ensihoitotehtäviä vapaaehtoisille. Myrskyjen jälkitoimia ovat olleet vierailut haja-asutusalueen asukkaiden luona tarkastamassa onko siellä kaikki ok, Törnblom sanoo.
– Aikaväli, jolloin viranomaiset hälyttävät Vapepan toimiin, vaihtelee 2–12 tunnin välillä. Poliisijohtoiset etsinnät päättyvät onneksi melko nopeasti löytymiseen. Meidät hälytetään siinä tapauksessa, mikäli olot ovat esimerkiksi poikkeuksellisen kylmät tai kyseessä on lapsi, lisää Törnblom.

Vuosia Piikkiössä asunut Törnblom on muuttanut Ruskolle, jossa toimii oma Raision seudun Vapepa.

– Muutosta huolimatta jatkan vielä Kaarinan seudun Vapaaehtoisessa pelastuspalvelussa, sillä se on minulle tuttua aluetta. Lisäksi mieheni toimii samaisen toimikunnan sihteerinä, Törnblom toteaa.
– Kaarinan ja Raision seudun Vapepat kyllä tekevät aktiivista yhteistyötä tehtävissä, jatkaa Törnblom.

Katariina Mäkinen-Önsoy