Kaarinan kulttuuripalkinto kotiseutuaktiivi Tuukka Alhoselle

Kaarinan kulttuuripalkinto jaettiin Kaarina-päivän juhlassa 27.11. kotiseutuaktiivi Tuukka Alhoselle. Kuva: Mikko Nortela.

Kaarina-päivän juhlassa 27.11. jaettiin Kaarinan kulttuuripalkinto kotiseutuaktiivi Tuukka Alhoselle ja lisäksi 15 Kaarina-mitalia, tunnustuspalkinnot nuorille urheilijoille sekä Krykä-palkinnot, jotka jaetaan vuosittain vammaisten ihmisten elämää ja palveluja tukeville yrityksille, yhdistyksille tai yksityishenkilöille.

KAARINA. Kaarina-päivän 27. marraskuuta kulttuuripalkinto ojennettin kuusistolaiselle Tuukka Alhoselle, joka on toiminut Kaarinan opasyhdistyksen puheenjohtajana 16 vuotta. Muutenkin Alhonen on omistanut kotiseututyölle ison osan elämästään.

– 18-vuotias Kaarinan Oppaat ry opastaa kaupunki- ja kulttuurikierroksia muutamia kertoja vuodessa. Järjestämme muun muassa Luut liikkeelle -hautausmaakävelyjä sekä opastuksia Kuusiston kirkolla, Kuusiston linnanraunioilla, Piikkiön Arboretum Yltöisellä ja Tuorlan alueella, Alhonen sanoo.

Alhosen mielestä Kaarina voisi vahvistaa asemaansa matkailukaupunkina.

– Kaarina ei ole vielä kovin iso matkailukaupunki. Markkinointia tehostamalla siitä voisi aivan hyvin tulla sellainen, sillä kulttuurikohteita kyllä kaupungissa riittää, Alhonen huomauttaa.

Kulttuuripalkinnon saamisen yhtenä perusteena mainitaan Alhosen kunnostauminen erityisesti Kuusiston historian tuntijana.

– Edustan suvussani jo viidettä sukupolvea, joka asuu Kuusistossa. Olen syntynyt kuusistolaisena ja periaatteessa olen koko ikäni asunut siellä, Alhonen selittää taustaa Kuusisto-kiinnostukselleen.

– Kun synnyin, Kuusisto oli vielä itsenäinen kunta. Kaarinaan se liitettiin vuonna 1946, lisää Alhonen.

Aktiivinen yhdistystoimija

Kaarina-Seura ry:n varapuheenjohtajana Alhonen on vaikuttanut useampia vuosia. Johtokunnasta väistymisensä jälkeenkin hän osallistuu edelleen aktiivisesti yhdistyksen toimintoihin.

– Koriston talleilla kokoontuva yhdistys pitää muun muassa muisteluiltoja. Aiheenani seuraavaksi on Puistotietä vastapäätä vuosina 1953–1975 toiminut kyläkauppa, jonka kauppiaana isäni Hannes Alhonen toimi, kertoo Alhonen.

Alhonen on myös pitkäaikainen Kaarinan–Piikkiön Sotaveteraanit ry:n tukijaoston puheenjohtaja ja Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja.

Alhonen on oppaiden edustajana osallistunut ahkerasti Lights On! -hankkeen kokouksiin. Lights On! on Metsähallituksen luontopalveluiden johtama hanke, jossa muun muassa Kuusiston piispanlinnan rauniot on mukana

– Tärkeintä hankkeessa on, että rauniot säilyvät arvoisessaan käytössä. Ihan mitä tahansa tapahtumaa raunioille ei voi tuoda! Onhan se sentään eräs maamme merkittävimmistä keskiaikaisista kohteista, Alhonen muistuttaa.

Kaarina jakoi huippumäärän palkintoja

Kaupunginjohtaja Harri Virta onnittelee tässä Kaarina-mitalin saaneita. Kuva: Mikko Nortela.
Kaupunginjohtaja Harri Virta onnittelee tässä Kaarina-mitalin saaneita. Kuva: Mikko Nortela.

Kaarina-mitalit jaettiin tänä vuonna Ilkka Aholle, Jaana Frimanille, Marjatta Helinille, Anna-Liisa Hettulalle, Taina Ilkalle, Sirpa Jalkaselle, Kaarinan-Piikkiön Sotaveteraanikuorolle, Taina Kirjoselle, Jyrki Lapille, Pekka Nebelungille, Pirkko Oksalle, Omaishoidotukikeskus Visiitille, Jouko Sarvalalle, Marja-Leena Venholle ja Viljo Vesteriselle.

Nuorina urheilijoina palkittiin puolestaan golffari Katri Bakker ja pyöräilijä Jesse Uusiperhe. Kaarinan vammaisneuvoston vuodesta 1990 alkaen jakaman Krykä-palkinnon saivat Kaarina-Teatteri ja Sipilänmäen kesäteatteri. Krykät jaetaan vuosittain vammaisten ihmisten elämää ja palveluja tukeville tai parantaneille yrityksille, yhdistyksille tai yksityishenkilöille.

Katariina Mäkinen-Önsoy