Napakairalle voitto Paimion Yksi esine -äänestyksessä

Kuva: Paimion kaupungin kulttuuripalvelut

PAIMIO. Napakaira voitti lokakuussa järjestetyn Paimio yksi esine -äänestyksen yhden äänen erolla. Sille annettiin 13 ääntä ja toiseksi sijoittuneelle Tolppaenkelille 12 ääntä. Kolmannen sijan jakoivat kahdeksalla äänellä tolppakengät sekä Parantolan kuva Suomen Kuvalehden kannessa. Kaikkiaan hyväksyttyjä ääniä annettiin 74 kappaletta. Tulokset julkistettiin Paimiosalissa torstaina 10.11. järjestetyn Yhdistysinfon yhteydessä.

Paimion Kotiseutumuseon napakaira on reiäntekoväline. Sen päässä on rintaa vasten painettava pyörivä kehrä. Napakairaa on käytetty muun muassa hirsisalvosten tekemiseen, laivanrakennuksessa ja sähköpylväiden eristimien reiän tekemiseen. Napakaira on myös 1953 hyväksytyssä ja Ahti Hammarin suunnittelemassa Paimion vaakunassa. Vaakunan aihe on otettu 1300-luvulla eläneen paimiolaisen asemiehen Erik Puranpojan sinetistä. Hänet mainitaan lisäksi tunnettuna laivanrakentajana, ja siihen viittaa napakaira.

Äänestys liittyi jo vuodenvaihteessa alkavaan Suomi 100 -juhlavuoteen. Suomen Kotiseutuliitto on haastanut 100-vuotiaan Suomen kunniaksi museoita valitsemaan kokoelmistaan yhden esineen ja kertomaan sen tarinan avulla jotakin olennaista paikkakunnasta, kotiseudusta – kenties koko Suomesta, suomalaisuudesta ja maamme tarinasta. Paimiossa äänestettävänä oli 26 esinettä kolmesta museosta: Paimion kotiseutumuseosta, Käsityömuseo Miilasta ja Paimion Sähkömuseosta.

Voittajakuva ja siihen liittyvä tarina lähetetään Suomen Kotiseutuliiton ylläpitämälle Yksi esine – tuhat tarinaa -sivustolle, jonne kootaan kuvat ja tarinat kustakin Suomen kunnasta.

TSS