Naantalilaiset sosialidemokraatit toteuttaisivat Sote-uudistuksen nykyisillä organisaatioilla

Kuntapäättäjän kulma

Konkaripoliitikko Mikko Rönnholm jatkaa puheenjohtajana.

MIELIPIDE. Televisiossa 27.10.2016 esitetyssä Kohti kuntavaaleja -puoluejohtajatentissä pääministeri Juha Sipilä toteaa sotesta:

– Voitte olla varmoja, että tämän hallituksen aikataulut pitävät, ja ennen kuntavaaleja jokainen yksityiskohta on tiedossa.

Mahdotonta, sanoo kokemuksen sisäinen ääni, kunnes huomaan unohtaneeni vanhan slogaanin: ”Kepu pettää aina”. Myös Veikko Vennamon opettama viisaus tulee mieleeni: ”Jokaisen kepulaisen sisällä on ahne ja kiero talonpoika.” Häpeän yksinkertaisuuttani, kun en pannut merkille, että Sipilä ei maininnutkaan kuntavaalivuotta, ehkäpä sitten 2022 käytännön sovellusten ja palvelujen käyttäjien kokemusten jälkeen alkavat yksityiskohdat paljastua.

Mutta vielä voi hallitus perääntyä ihan kuten se on jo moneen kertaan tehnyt. Jos ei hallitus, niin sitten eduskunta voisi kallistaa korvansa meidän naantalilaisten sosialidemokraattien seuraavalle ehdotukselle:

Sote-uudistus toteutetaan nykyisten organisaatioiden puitteissa siten, että toimivat kunnalliset organisaatiot jatkavat ja että sairaanhoitopiirien vastuuta lisätään maakunnallisen hyvinvointisuunnitelman laatimisessa, johtamisessa ja valvonnassa. Valtion mahdollisuutta ohjata kehitystä vahvistetaan ERVA alueiden hallinnon toimesta ja toisaalta siten, että nykyinen valtionosuusrahoitus kulkee tätä reittiä. Nykymuotoinen kuntien edustajien valitsema maakuntavaltuusto suorittaisi sairaanhoitopiirin hallituksen maakunnan edustajien valinnan ja ERVA alue nimeäisi hallituksen asiantuntijajäsenet.

Tällä tavalla toimien ei tehdä loikkia, joissa potilaat putoavat tuntemattomaan. Nykyisissä puitteissa henkilökuntakin voisi keskittyä toimintojen ja hoitoketjujen kehittämiseen pelon ja epävarmuuden sijasta. Kustannukset voisivat pysyä kohtuudessa eikä yksityinen rahastus pääsisi viemään asiakkaiden ja veronmaksajien rahoja sinne jonnekin.

Kunnallisia päättäjiä tarvitaan asukkaiden edunvalvonnassa erityisesti lähipalveluissa. Esimerkkinä muistutan vain Naantalin terveyskeskuksen päivystyksen: Virkamiesten linjaus olisi johtanut palvelun heikennykseen ja kustannusten nousuun. Vain luottamushenkilöiden jääräpäisyys ratkaisi asian.

Mikko Rönnholm,

Naantalin kaupunginvaltuuston pj.