Kyläillassa kehiteltiin Röölä-brändiä

Saaristoasiamies Tiina Rinne-Kylänpää ja elinkeinoasiamies Jorma Ranta 27.10. kyläillassa. Kuva: Tuulamaria Kangaslampi.

NAANTALI. Matkailu, meri ja olemassa olevat rakenteet tarjoavat loistavat puitteet kylän kehittämiselle, todettiin Naantalin Rymättylässä sijaitsevan Röölän kylän viimeisessä kyläsuunnitteluillassa uudella Kylähuoneella torstaina 27. lokakuuta. ”Tästähän voisi tulla uusi Smakby Ahvenanmaan malliin” tiivisti eräs paikallaolija tunnelmia. Jos asiat loksahtavat paikalleen, on Röölässä mahdollisuuksia vaikka mihin.

Kyläiltaa vetäneen Varsinais-Suomen kyläasiamies Tauno Linkorannan mukaan jo nyt on tapahtunut paljon.

– Tätä kyläsuunnitelmaa on oikeastaan hiukan ikäväkin tehdä, sillä täällä ollaan koko ajan askeleen edellä sitä, mitä minä ehdin suunnitelmaan kirjata. Esimerkiksi uudesta ruokapiiristäkin kuulin vasta täällä, Linkoranta sanoo.

Talven ja kevään aikana Röölässä on koottu asukkaiden ja yrittäjien näkemyksiä ja toiveita siitä, mihin suuntaan kylää tulisi kehittää. Toimenpide-ehdotuksia on syntynyt ympäristön siistimisestä tehdastilojen uusiokäyttöön ja saaristomatkailukeskukseen saakka.

Kyläsuunnitteluiltojen kärkihankkeena on toiminut vanhan sillitehtaan tiloissa toimintansa aloittava kuohuviinitehdas. Projekti etenee kovaa vauhtia kohti toteutumista ja yrittäjä Juhani Salovaara jakoikin illassa kiitoksia paikallisille asukkaille saamastaan avusta.

Toinen keskeinen kehittämiskohde on ollut venesataman liikenteen kehittäminen. Yhteysalusliikennettä ei Röölään ilmeisesti tulla saamaan takaisin, ja kaupungin hakema vesibussihanke oli jäänyt vaille rahoitusta ainakin ensimmäisessä haussa. Veneenlaskupaikkaa tullaan kuitenkin Naantalin kaupungin toimesta korjaamaan ja toiveissa ollut lisäys kesän bussivuoroihin Turku–Röölä -välille on jo toteutunut.

Neuvotteluja tietyistä siltaprojekteista veneliikenteen helpottamiseksi ollaan myös aloittamassa Turun kaupungin kanssa. Matkailupalveluiden kehittäminen satamassa on paljolti kiinni siitä, saadaanko ravintolaan kehittämisideoihin sitoutuva innokas uusi yrittäjä. Toiveita tästäkin on.

Maanomistusolojen pirstaleisuus hidastaa sataman pohdittujen uusien rakenteiden kuten torikatosten ja teatterikatsomon hankkimista.

Kulttuuria ja tapahtumia Röölässä on jo valmiiksi melkoisesti ja tämä suuntaus näyttää jatkuvan, lähiaikoina tulossa on muun muassa joulumarkkinat. Silliperinnemuseo Dikseliin ja sen kesäkahvilaan lupailtiin kesätyöapua Naantalin kaupungin suunnalta. Ilmoille heitettiin myös ajatus tapahtuma- ja muunkin yhteistyön aloittamisesta muiden Naantalin muiden saaristoalueiden kanssa.

Linkoranta totesi illan päätteeksi, että Röölän kyläsuunnittelu on eronnut muiden kylien prosesseista siinä, että paikalliset yrittäjät ja Naantalin kaupungin edustajat ovat olleet poikkeuksellisen vahvasti mukana asukkaiden tulevaisuudenpohdinnoissa ja myös tekemisessä. Tästä kylän verkottumisesta annettiin kiitosta kylätoimikunnan Tuulamaria Kangaslammelle.

Varsinais-Suomen Kylät ry:n vetämä kyläsuunnitteluprosessi päättyi nyt kyläiltojen osalta. Kyläsuunnitelman kirjallinen versio toimitetaan kylälle ensi viikolla.

– Prosessin jatko itse asiassa on vielä kirjaamatta, mutta usein sovitaan noin vuoden päähän seurantatilaisuus; siis miten asiat ovat edenneet, Linkoranta kommentoi.

TSS