Kaarinan lukiolaisten musikaali juhlistaa satavuotiasta Suomea

Seutusanomat tavoitti Kaarinan lukion musiikkiteatterilinjan Teatteri Tiilen Sinä päivänä kun synnyin -musikaalissa nuorta Marttaa esittävän Ennu Leiwon (vas.) ja vanhaa Marttaa näyttelevän Mimmi Merlan. Taustalla musiikkityöryhmää. Kuva: Ragip Önsoy.

KAARINA. Kaarinan lukion musiikkiteatterilinjan opiskelijat valmistelevat parhaillaan Sinä päivänä kun synnyin -musikaalia esitettäväksi maamme satavuotisjuhlavuoden alkumetreillä. Turun Sigyn-salissa ensi-iltansa Nuutinpäivänä 13.1.2017 saava musikaali on syntynyt kokonaisuudessaan lukiolaisten ja opettajien käsissä.

– Viime vuosina olemme esittäneet lähinnä lainatekstejä. Päätimme kuitenkin Suomi100-juhlavuoden kunniaksi tehdä jotain ihan omaa ja ainutkertaista, musiikkiteatterilinjan johtaja Pekka Nebelung taustoittaa.

Historiaan nivoutuva tarina vie katsojansa tutustumaan kahden Suomen tavoin satavuotiaan, Martan ja Matildan, elämänvaiheisiin. Seutusanomat tavoitti haastatteluunsa nuorta Marttaa esittävän Ennu Leiwon ja vanhaa Marttaa näyttelevän Mimmi Merlan.

– Ikääntynyt Martta tutkiskelee elämää ilon kautta. Hän tutustuu Matildaan palvelukodissa, jossa heidät on sijoitettu jakamaan yhteistä huonetta. He ovat samanikäisiä, mutta monella tapaa aivan erilaisia henkilöinä, Merla esittelee tiivistetysti Martan ja Matildan suhdetta.
– Molemmissa rooleissa on omia haasteitaan: Siinä missä Mimmi on koko ajan lavalla läsnä, minun pitää hyppelehtiä vuosikymmenestä toiseen kertoen Martan nuoruusvuosista, Leiwo hymyilee.

Valtava työryhmä

Musiikkiteatterilinjan Teatteri Tiili koostuu tänä vuonna ennätyksellisesti 98 opiskelijasta. Musikaalin käsikirjoitus on Kaarinan lukion draamaopettajien Noora Niemisen ja Annika Setälän käsialaa. Musiikin ohjauksesta vastaa Nebelung.

Opiskelijat ovat jakautuneet jälleen erilaisiin tehtäviin: näyttelijöiden, laulajien, tanssijoiden ja soittajien lisäksi nuoret vaikuttavat niin tekniikkatiimissä, lavastuksessa, puvustuksessa, maskissa kuin markkinoinnissakin.

– Kaikki linjaa käyvät osallistuvat kaikki tekee kaikkea -periaatteella. Tällaisessa produktiossa oppii musiikkiteatterin teosta todella laajalla skaalalla, iloitsee Nebelung.

Esityksiä Sigyn-salissa on yhteensä seitsemän ajalla 13.–18. tammikuuta.

– Iltaesitykset alkavat aina kuudelta. Lisäksi on pari koululaisnäytöstä, joiden yhteyteen valmistamme sähköisen oppimispaketin. Paketista löytyy taustatietoa Sinä päivänä kun synnyin -musikaalin maamme historiaan pohjautuvaan tarinaan, historiaa lukiossa opettava Noora Nieminen sanoo.

Vastakohdilla leikittelyä

Niemisen ja Nebelungin mukaan musikaalin kantavana teemana on vastakkainasettelu ja sen purkaminen.

– Tarinassa pohditaan muun muassa sitä, miten kohtaamme erilaisuutta ja tunnistammeko sitä itsessämme, Nebelung kertoo.

– Mukana on vastakohdilla leikittelyä. Näyttämölle tuodaan takautuvasti episodeja eletystä elämästä, johon päähenkilöt Martta ja Matilda ovat lähteneet eri lähtökohdista. Historia toimii kulissina kun taas teot ja sattumukset vievät naisten elämää eteenpäin, Nieminen jatkaa.

Kerrontaa kuljettavat sävelet, joissa kuullaan sekä tunnettuja klassikkobiisejä että kotimaista nykymusiikkia opiskelijoiden tulkitsemina.

Katariina Mäkinen-Önsoy