Tatu ja Patu -elokuvan tähdet Riku Nieminen ja Antti Holma vierailivat Turussa

Riku Nieminen (vas.) ja Antti Holma iloitsivat saadessaan näytellä yhdessä. Kuva: Uljas Ahola.

Aino Havukaisen ja Sami Toivosen kirjoihin perustuva elokuva Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu saa ensi-iltansa 19.10. Lasten elokuvaa tähdittävät Riku Nieminen ja Antti Holma kertovat Seutusanomien haastattelussa elokuvan teosta ja tulevista projekteistaan.

ELOKUVAT. Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu -elokuvan pääosien näyttelijät Riku Nieminen ja Antti Holma kertovat, minkälaista oli esittää vaihteeksi suoraan lapsille suunnattua komediaa.

– Ei se oikeastaan hirveästi eroa, onko se komediaa vai draamaa, lapselle vai aikuiselle, kun aina on ne samat kysymykset: Miten tämä ratkaistaan? Miten tämä saadaan toimimaan? Milloin pitää painaa kaasua, milloin jarrua? Sitten aina tilanteen mukaan katsotaan, Holma toteaa.

– Ehkä lapsilta ei voi vaatia esimerkiksi poliittisia kysymyksiä koskevaa huumorintajua. Tai semmoinen räävitön ja brutaali, niin ei ehkä…. Se ei kuulu lapsen maailmaan, he toteavat yhteen ääneen.

– Ja ei voi olettaa, että lapsi tietää johonkin toiseen elokuvaan tai toiseen komedialajiin viittaavan jutun, Holma huomauttaa.

– Tai jos vaikka vitsailee, että YK:n seuraava pääministeri on Frida Kahlo-Kaska, koska hänellä oli yhdistyneet kulmakarvat. Ei semmoista huumoria pysty lapsille esittämään, Nieminen naurahtaa.

Nieminen ja Holma olivat innoissaan päästessään tekemään elokuvaa yhdessä.

– Oli todella iso juttu kuulla, että Antti tulee toiseen pääosaan. Se oli vähän niin kuin viimeinen naula siihen arkkuun, Nieminen kertoo.

– Se oli todella hienoa ja juuri niin kuin Rikukin sanoi, että se oli ratkaisevana tekijänä päätöksessä, Holma jatkaa.

Tatuun ja Patuun on helppo samaistua

Näyttelijöiden oli helppo samaistua roolihahmoihinsa.

– Pääsen joskus sellaisen vilpittömän uteliaisuuden tilaan. Ehkä sitä sanotaan flow-tilaksi, ettei pelkää, vaan tutkii, ihmettelee ja muodostaa kuvaa maailmasta hyvinkin pelottomasti. Joskus se tuppaa keikahtamaan kyynisyyden ja arkuuden puolelle. Samanlaista fiilistä, mitä Tatulla ja Patulla on, toivoisi omaan elämään mahdollisimman paljon, Nieminen sanoo.

– Tatu on tässä meidän versiossa ehkä vähän enemmän sellainen besserwisserimäinen, että luulee tietävänsä enemmän kuin muut, vaikka ei oikeasti yleensä tiedä. Eli ainakin siinä suhteessa pystyn samaistumaan hahmooni, Holma toteaa hymyillen.

Tatu ja Patu ovat elokuvassa tasavertainen parivaljakko.

– Välillä Tatu luulee tietävänsä paremmin. Jatkuvasti jompikumpi vetää toista johonkin suuntaan, Nieminen selittää.

– Kirjoissakaan niille ei hirveästi erimielisyyksiä tule. Veera ja ajoneuvot -kirjan alussa Tatu ja Patu leikkivät leluilla ja Tatu sanoo, että eihän lentokoneet vedessä voi olla ja Patu parkuu, että kylläpäs voi, mutta hyvin vähän on konflikteja, Nieminen jatkaa.

Mitä eroja pojissa sitten on?

– Erilaiset vaatteet, ja Tatulla on silmälasit ja lähinäkö, joka saattaa olla myös likinäkö, Nieminen luettelee.

– Patu suhtautuu ehkä vähän avoimemmin maailmaan, kun taas Tatu pystyy olemaan paljon toiminnallisempi, Holma kertoo.

Telkkaria, runoja ja teatteria

Näyttelijöillä pitää kiirettä elokuvan ensi-illan jälkeenkin.

– Lähitulevaisuudessa mut voi nähdä teatterilavalla ja televisiossa monessa projektissa ja tietenkin Nelosella pyörii tämä Nieminen & Lahtinen -show, Nieminen toteaa.

– Mä teen nyt semmosta Kauheimmat joululaulut nimistä runokokoelmaa. Telkkaria ens vuonna taas vähän, mutta siitä ei vielä voi sanoa sen enempää. Yksi tv-sarja tulee Yleltä vuoden alussa ja elokuva Armoton maa on ensi-illassa ensi keväänä, Holma valottaa.

Niemisen tähdittämän Roban kolmas tuotantokausi alkoi juuri. Mitä on luvassa?

– No, ehkä vähän enemmän vauhtia ja vaarallisia tilanteita kuin muilla kausilla, sillä ohjaajana toimii Aleksi Mäkelä. Mäkelähän on tunnettu siitä, että hän ohjaa toiminnallisemmin ja vauhdikaammin kuin esimerkiksi Joona Tena. Ja sanottakoon, että mun roolihahmo ottaa yhdessä jaksossa aika pahasti pataan, Nieminen paljastaa.

Entä Holma, miltä elämä Lontoossa näyttää?

– Lontoossa elämä näyttää tosi hyvältä, vaikka siellä on tapahtunut kaikenlaisia poliittisesti suuria juttuja, esimerkiksi tämä Brexit. Sen jäljiltä on vähän hataraa ja mietitään, että mitä tässä nyt tapahtuu. Mun arki on semmoista eläkeläisen arkea: Mä kirjoittelen, käyn kuntosalilla ja sitten mä vaan hengailen kaupungissa ja viihdyn tosi hyvin, Holma kertoo.

– Sulla on kyllä ihan eläkeläisen ruumiinrakennekin, Nieminen mainitsee.

– Niin onkin ja nyt etenkin eläkeläisen ala-selkä, joka on mennyt jumiin, Holma vastaa vitsiin.

Uljas Ahola

TET-harjoittelija