Caruna maakaapeloi Kaarinan Rauhalinnassa ja Voivalassa

Carunan mittava maakaapelointihanke on parhaillaan käynnissä Kaarinassa Rauhalinnan ja Voivalan alueilla. Kuva: Caruna Oy.

KAARINA. Kotimaisen sähköverkkoyhtiö Caruna Oy:n maakaapelointihankkeessa rakennetaan noin 35 kilometriä keskijännitteistä sähköverkkoa Kaarinaan. Urakoitsijakumppanina toimii TLT-Group Oy. Hankkeessa ovat mukana myös Kaarinan kaupunki katovalojen saneerauksella ja Lounea Oy teleoperaattorina.

– Kaapelointihanke on jaettu kolmeen eri alueeseen, joista ensimmäisen alueen kaapeloinnit ovat Rauhalinnan ja Voivalan alueilla parhaillaan käynnissä. Kaikkien kolmen alueen kaapeloinnit ovat valmiit kesällä 2017 ja tulevat käyttöön viimeistään syksyllä 2017, sanoo TLT Groupin hankepäällikkö Toni Närvä.

Kaksi muuta kaapeloitavaa aluetta Kaarinassa ovat Soukkion ja Hulkkion sekä Tuorlan ja Raadelman alueilla. Teiden varsilla kulkee urakoitsijan kaivinkoneita ja muuta ajoneuvokalustoa upottamassa kaapelia ojaan, mikä voi paikoin aiheuttaa tilapäisiä liikennejärjestelyjä työmaiden lähistöllä.

Hankkeen taustalla on kaupunkilaisten sähkönjakelun toimitusvarmuuden parantaminen, kun sähköverkkoa siirretään maan alle suojaan sään vaihteluiden aiheuttamilta sähkökatkoilta. Parannushankkeet ovat paikallisesti merkittäviä, sillä ne työllistävät suoraan noin 22 henkilöä ja niiden arvo on noin 2,2 miljoonaa euroa.

– Hankkeen myötä lisäämme alueella noin 3 200 asiakasta säävarman verkon piiriin. Projekti on osa laajamittaisia investointejamme sähköverkkoomme kaikilla verkkoalueillamme Etelä-, Lounais- ja Länsi-Suomessa, Koillismaalla sekä Satakunnassa, hankepäällikkö Kalle Sato Carunasta kertoo.

– Viemme Kaarinassa maan alle noin 35 kilometriä keskijännitekaapelia ja rakennamme noin 40 ympäristöystävällistä puistomuuntamoa. Lisäksi lisäämme sähköverkkoon automaatiota, jotta vianpaikannus nopeutuu ja sähköt saadaan palautettua nopeammin vikatilanteessa. Näillä kaikilla toimenpiteillä parannamme huomattavasti asiakkaidemme sähkön toimitusvarmuutta. Investoinneilla asiakkaamme ja yhteiskunta saavat entistä vahvemman ja luotettavamman sähköverkon, Sato lisää.

TLT Group toteuttaa Toni Närvän mukaan vastaavia hankkeita Carunalle Auran ja Paattisten suunnalla, Raisiossa, Rymättylässä, Taivassalossa, Somerolla, Kemiönsaarella ja Perniössä.

Katariina Mäkinen-Önsoy