Rymättylässä on Taina Julinin maalaustöiden näyttely 14.9.–13.11., Raision museo Harkossa kokoelmanäyttely 2.9.–20.11., Naantalin kaupunginkirjastossa Arvo Reinikaisen taidenäyttely 1.–30.9. sekä Naantalin Taidehuoneella Kirsti Vaalikiven näyttely 25.9. asti ja veistosharrastajien ryhmän näyttely 11.10. alkaen. Eeva Mäkilän valokuviin ja Madrid-arkkitehtuurivalokuviin voi tutustua Raision Kirjastotalolla syyskuussa.
NÄYTTELYT. Naantalin saaristossa sijaitsevassa Rymättylän pitäjätalo Aahollissa avautui 14.9. Taina Julinin näyttely. Laitilassa syntynyt kuvataiteilija valmistui Turun Piirustuskoulusta vuonna 1964. Muun muassa paikallisella sillitehtaalla aikanaan työskennellyt Julin on asunut Rymättylässä lähes 30 vuotta.
Näyttelyn 35 teosta on kerätty nykyisiltä omistajiltaan lähinnä pitäjän talojen seiniltä. Taulujen keskellä on myös Julinin käsityönä tekemä viikinkipuku.
– Öljyväreillä olen maalannut koko ikäni. Lisäksi teen jonkun verran akvarelli- ja akryylitöitä. Erikoisin näytteillä oleva työ on näkemykseni mukainen viikinkipuku, johon olen valmistanut kankaan, Julin esittelee
– Mukana on paljon tilaustöitä; muotokuvia ja saaristomaisemia. Erityisesti tässä näyttelyssä korostuvat merinäkymiä sekä paikallisia ihmisiä esittävät työt, Julin lisää.
Julinin maalaustöiden näyttelyyn voi tutustua Aahollissa 13.11. asti.
Rymättylä-seuran perinnetoimikunnan sihteeri Harri Räikkä kertoo, että Tapahtui 1948 -muistelutilaisuutta varten kerätään muistoja vuosilta 1947–49. Tilaisuus sekä siihen liittyvä näyttely on esillä 19.11.
– Lokakuun 15. sen sijaan juhlistetaan rymättyläläistä maanviljelijää ja kalastajaa Kosti Hämmäröä (1916–2009), jonka syntymästä tulee kuluneeksi 100 vuotta, Räikkä jatkaa.
Kadotettu paratiisi Harkossa
Raision museo Harkossa 2.9.–20.11. kokoelmanäyttely Kadotettu paratiisi avaa tulkintoja museon kokoelmiin melankolian viitekehyksessä. Näyttely lähestyy teemaa niin lääketieteen historian ja kristillisen teologian kuin taidehistorian ja taiteilijaidentiteetin kautta.
Näyttelyn teokset paikantuvat ajallisesti pääasiassa 1900-luvun puoleen väliin ja jälkipuoliskolle. Näyttely kuitenkin sisältää rinnastuksia antiikkiin, keskiaikaan, 1600-luvun asetelmamaalauksiin ja 1800-luvun romantiikkaan. Näyttelyssä on teoksia Eero Rantasen säätiön taidekokoelmasta ja Raision kaupungin taidekokoelmasta. Näyttelyn on kuratoinut Anni Pitkänen.
Raision kirjastotalolla ehtii sen sijaan tutustua Eeva Mäkilän valokuviin ja Madrid-arkkitehtuurivalokuviin vielä syyskuun loppuun asti. Turun seudun arkkitehtien valokuvanäyttely Madrid – uutta arkkitehtuuria Espanjasta kertoo arkkitehtien opintomatkan kokemuksista viime syksynä Espanjan pääkaupungissa. Oili Niittysen monotypioita on esillä kirjastotalon Aulagalleriassa puolestaan lokakuussa.
Elettyä ja koettua elämää maalauksissa
Naantalin Taidehuoneen syyskausi avautui Kirsti Vaalikiven Beyond – kokemuksia kuvina -näyttelyn myötä 17.–25.9.
Naantalissa syntynyt Vaalikivi on harrastajamaalaaja, jonka ensimmäisessä yksityisnäyttelyssä esillä olevat työt ovat valmistuneet viimeisen puolentoista vuoden aikana.
– Olen käynyt Naantalin opiston maanantaimaalareissa. Inspiraationani toimivat näyttelyn nimenkin mukaisesti kokemukset elämän varrella. Täällä nähtävistä teoksista suurin osa on akryylitöitä. Lisäksi esillä on vesiväri- ja temperatöitä sekä muutama keramiikkatyö viime talvelta, Vaalikivi esittelee.
Seuraavaksi Taidehuoneella nähdään 11.–23.10. veistosharrastajien ryhmän Herraseurassa-näyttely.
Mikkelissä syntynyt ja sittemmin naantalilaistunut Arvo Reinikainen on ripustanut töitään esille Naantalin kaupunginkirjastoon syyskuun ajaksi.
– Maalaustyylinäni tässä näyttelyssä on modernismi ja aiheina maisemat Naantalissa ja Lapissa, Reinikainen sanoo.
Katariina Mäkinen-Önsoy