Raision Fölix-liityntäliikennekokeilu on käynnistynyt reippaasti

Kokeilun 1.9.–31.12.2016 aikana taksimatkan asiakashinta on aina viisi euroa. Taksimatka on rajattu kokeilussa Raision kaupungin alueelle. Liityntäpisteinä toimii kaksi Raision keskustan linja-autopysäkkiä.

JOUKKOLIIKENNE. Turun kaupunkiseudun joukkoliikenne Fölin ja Lounais-Suomen Taxidata Oy:n 1.9. aloittama bussi- ja taksiliikenteen liityntäliikennekokeilu Fölix on saanut hyvän vastaanoton Raisiossa.

Fölix-palvelu tarjoaa tehokkaan joukkoliikenteen keskustan ulkopuolisille alueille myös niinä vuorokaudenaikoina, jolloin bussiliikenteen järjestäminen ei ole muuten mahdollista. Fölixin palveluaika on arkisin noin kello 16–22 ja viikonloppuisin 8–18.

– Kahtena ensimmäisenä viikonloppuna palvelua on jo käytetty jonkun verran, Lounais-Suomen Taxidatan toimitusjohtaja Tapani Ekuri kertoo.

Liityntäpysäkkeinä toimivat Raision keskustassa sijaitsevat Raisiontien pysäkit 2009 ja 2010, joiden kautta kulkevat bussit Naantaliin ja Turkuun. Pysäkit toimivat liityntäpisteinä eli taksi tuo tai jättää näille pysäkeille. Taksimatkan voi tilata erikseen määriteltyihin bussivuoroihin, jotka kulkevat noin tunnin välein. Kokeilu koskee taksimatkoja tavallisilla taksiautoilla.

Panostus turvallisuuteen

Sekä Tapani Ekuri Lounais-Suomen Taxidatasta että Sirpa Korte Turun seudun joukkoliikennetoimistosta korostavat liityntäliikenteen turvallisuutta.

– Turvallisuus on noussut painopistealueeksi, kun puhutaan liikkumisesta erityisesti myöhäisempinä kellonaikoina. Taksikyydin luotettavuudesta ei tingitä yhtään, Ekuri toteaa.

– Kokeilussa haetaan toimivaa mallia järjestää turvallinen ja toimiva joukkoliikenne hiljaisina aikoina harvaan asutuilla alueilla. Säännöllisiin vuoroihin ja suunniteltuihin linjoihin perustuva bussiliikenne on näissä tapauksissa turhan kallis ratkaisu, mutta yhteistyössä taksien kanssa joukkoliikenne voidaan järjestää, sanoo joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte.

Fölix-palvelu on tilattava taksikeskuksesta tuntia ennen matkan alkua. Tämä mahdollistaa sen, että taksikeskus voi yhdistellä samalta suunnalta tulevia tilauksia yhteen kyytiin. Koska taksiosuuden asiakashinnalle ja myös taksin saamalle kokonaishinnalle on kokeilussa asetettu yläraja, saadaan taksien tekemät ajot taloudellisesti kannattaviksi tilauksia yhdistämällä.

Kokeilusta kokemuksia käytäntöön

Kokeilun aikana taksimatkan asiakashinta on aina viisi euroa. Taksimatka on rajattu kokeilussa Raision kaupungin alueelle, ja Raisio tukee kokeilua taloudellisesti. Taksimatkan lisäksi asiakas maksaa bussimatkasta normaalin hinnan.

Fölix-kokeilun on tehnyt mahdolliseksi Liikenneviraston myöntämä liikkumisen ohjauksen valtionavustus. Kokeilun aikana haetaankin myös uudenlaisia digitaalisia ratkaisuja, joita voidaan soveltaa muuallakin kuin Föli-alueella. Uudet digipalvelut voivat liittyä esimerkiksi matkan maksamiseen ja tilaamiseen.

– Kokeiluilla haetaan tietysti kustannustehokkaita ja kestävän kehityksen malleja pysyviin ratkaisuihin. Fölixin tapaista liityntäliikennettä voidaan tulevaisuudessa kehittää ja hyödyntää, kommentoi kehityspäällikkö Seppo Kemppainen Turun seudun joukkoliikennetoimistosta.

Katariina Mäkinen-Önsoy