Kaarinan seurakunnan nuoret saavat Papinholmasta oman kokoontumistilan. Lisäksi nuorten syksyyn kuuluu paitsi pokemoneja myös esimerkiksi veisumessuja. Lapset taas pääsevät tutustumaan afrikkalaiseen musiikkiin ja perjantaisin alkaa uusi kirkkomuskari.

KAARINA. Kaarinan seurakunnan Papinholman seurakuntatalo muuttuu tänä syksynä seurakunnan nuorisotyön majapaikaksi. Talo valmistuu näinä päivinä ja avajaisia vietetään 7. syyskuuta. Siitä lähtien nuortentalolla on avoimet ovet aina keskiviikkoisin klo 16–20.

– Koko nuorisotiimi on avajaisissa paikalla. Laitamme ruokaa, jotain pieniä juhlallisuuksia on luvassa, mutta muuten tarkoitus on vain hengailla kuten jatkossakin avoimien ovien päivinä, kertoo nuorisotyönohjaaja Jens Salama.

Kaarinan seurakunnassa ei ole aiemmin ollut avoimien ovien toimintaa nuorille.

– Nyt saamme sisustaa koko Papinholman alakerran nuorten näköiseksi tilaksi. Sieltä on nyt kaadettu yksi väliseinä, mikä on tuonut lisää tilaa. Sinne mahtuu helposti 20–30 nuorta kerralla, iloitsee Salama.

– Samalla käynnistämme talolle nimikilpailun, sillä Papinholman seurakuntatalo ei kuullosta kovin nuorekkaalta, hän hymyilee.

Tiloihin on tulossa ainakin biljardipöytä, lautapelejä, pelikonsoli ja muuta aktiviteettia nuorille.

– Tai sitten voi tulla tekemään vaikka läksyjä. Tähtäämme siihen, että saisimme avoimien ovien kautta seurakunnan toimintaan niitäkin nuoria, jotka eivät ole mukana isoistoiminnassa. Avoimiin oviin voi tulla myös sellaiset nuoret, jotka eivät vielä ole käyneet rippikoulua, Salama sanoo.

Nuorisopuolen toimisto siirtyy myös kokonaisuudessaan Papinholmaan, ja joku nuorisopuolen työntekijöistä on paikalla avoimissa ovissa.

Kirkkoherra Ville Niittynenkin pitää projektia tärkeänä.

– On tärkeää, että nuoret saavat omat sopivat tilat. Kaarina on nuorten ja koululaisten kaupunki, mikä näkyy ja minkä nimenomaan kuuluukin näkyä seurakunnan toiminnassa, hän linjaa seurakunnan syksyn ohjelmalehdessä.

Jens Salaman mukaan Kaarinan seurakunnassa on mahtavia nuoria ja lisääkin mahtuu.
Jens Salaman mukaan Kaarinan seurakunnassa on mahtavia nuoria ja lisääkin mahtuu.

Veisumessuja ja pokemoneja

Sunnuntaina 23. lokakuuta järjestetään nuorten veisumessu, joka on kokonaan nuorten suunnittelema ja toteuttama.

– Veisumessut ovat olleet nuorten keskuudessa suosittuja, Jens Salama sanoo.

Nuorten syksy seurakunnassa on sujunut mukavasti ja pokemonit ovat osaltaan vilkastuttaneet liikkumista seurakunnan liepeillä.

– Papinholmaankin oltaisiin haluttu pokestoppi, mutta ainakaan vielä se ei ole onnistunut. Kirkolle saa tulla lataamaan akkua. Poikluomassa käy iltapäivisin lapsia ja nuoria laumoittain ja Kuusiston kirkolla vielä enemmän, seurakunnasta kerrotaan.

Kirkko yrittää olla ajassa mukana muutenkin.

– Ihmisiä koulutetaan olemaan siellä missä seurakuntalaisetkin, eli verkossa. Me vanhemmatkin työntekijät olemme kaikki opetelleet eri systeemejä ja jaamme viikottaisia somevuoroja, kertoo seurakunnan viestinnästä vastaava kappalainen Merja Auer.

Myös lapsille luvassa uutta

Lapsityössäkin on luvassa uutta. 9. syyskuuta alkaa perjantaisin pidettävä avoin kirkkomuskari.

– Se on liikunnallinen musiikkihetki. Aina käydään läpi joku Raamatun kertomus, joka elävöitetään musiikin ja liikunnan avulla. Tarkoitus on lähteä elämään tarinaa draaman ja musiikin keinoin. Kirkkomuskariin voi tulla jo ihan pienet vauvatkin, kertoo lapsi- ja perhetyön sihteeri Jaana Engström.

17. syyskuuta taas järjestetään lähetystapahtuma lapsiperheille Kaarinan kirkossa.

– Lapset pääsevät tekemään omia soittimia ja kokeilemaan afrikkalaisia soittimia. Tapahtumassa on afrikkalainen buffet ja kasvomaalausta, kertoo Engström. Tapahtumassa kuullaan myös afrikkalaisen Popo Salamin konsertti.

Syksyllä on lisäksi kolme perhemessua.

– Seuraava on Mikkelinpäivänä. Silloin kirkko täyttyy enkeleistä. Perhemessuihin tehdään lasten näköistä ohjelmaa. Lapset saavat olla liturgiassa mukana toiminnallisesti ja heidät koitetaan ottaa huomioon kaikessa, Engström selittää.

Janica Vilen