Naantalilaiset purjehtivat 2.4mR-sarjan kärkeen

Vasemmalla Naantalin Purjehdusseuran Janne Laine (1.) sekä Antti Kokkala (4.), Marko Dahlberg (3.) ja Naantalin Purjehdusseuran Pauli Immonen (2.). Kuvasta puuttuu Fabbe Björndahl (5.). Kuva: Jukka Näsi.

PURJEHDUS. Naantalin Purjehdusseuran (NPS) purjehtijat ottivat kaksoisvoiton 2.4mR-sarjan ranking-kisoissa, jotka järjestettiin Lammasluodossa 10.–11. syyskuuta. Naantalissa kilpailtu ranking oli samalla 2.4mR-sarjan finaali. Yhteensä sarjassa käytiin viisi ranking-kisaa, joista ensimmäinen 11.–12.6. ja viimeinen 10.–11.9. Lammasluodossa. Muut kilpailut järjestettiin Helsingissä, Vaasassa ja Lohjalla.

Kisan voitti seuran kommodori Janne Laine ja toiseksi purjehti Pauli Immonen. NPS:n Anna-Liisa Oxby oli 14. ja Salla Sadinmaa 18.

Veneluokan nimessä 2.4 m viittaa mittalukuun ja iso R-kirjain käytettävään sääntöön. 2.4mR-vene on vähän reilu 4 metriä pitkä ja noin 0,7 metriä leveä.

– Kakkosnelonen on kaatumaton ja uppoamaton kölivene, Laine esittelee kilpasarjassa käytettäviä veneitä.

– Vene on suosittu erityisesti vammaispurjehtijoiden keskuudessa ja onkin tuttu juuri Riossa käytyjen paralympialaisten yhtenä veneluokkana, Laine lisää.

2.4 mR on konstruktioluokka, jonka luokkasäännöt määräävät, millainen vene saa olla. Vuosien saatossa mallit ovat kehittyneet hyvin samanlaisiksi ja tänä päivänä kansainvälinen liitto on kehittänyt suosituimmasta mallista yksityyppiluokan, jota käytännössä kaikki suomalaiset purjehtijat käyttävät kilpakoneenaan.

Janne Laine on kilpaillut purjehduksen arvokisamitaleista 20 vuoden ajan SM-, PM- ja EM-tasolla.

– Olen kisannut noin 10 vuotta Naantalin Purjehdusseuran riveissä ja sitä ennen kasvattiseurassani Heinolan Pursiseurassa, Laine kertoo.

Laineen mukaan purjehdusseurat eivät ole koskaan talviunilla.

– Kun kausi Suomessa päättyy jäätyviin vesiin, kilpailemista jatketaan ulkomailla. Seuramme jäseniä reissaa ulkomaan kisoissa jatkuvasti, Laine sanoo.

Katariina Mäkinen-Önsoy