Muinaistulet valaisivat saariston yötä

Muinaistulet syttyivät saaristossa 27. elokuuta. Kuvassa Maskun Härmälän rotkon kokko. Kuva: Ragip Önsoy.

JUHLAT. Muinaistulet ja lyhdyt syttyivät saaristoalueilla lauantaina 27. elokuuta. Muinaistulitapahtumia järjestettiin kokkoineen ja ilotulituksineen illalla ympäri saaristoa lähes jokaisessa kunnassa.

Maskun Niemenkulmalla sijaitsevan Härmälän rotkon kupeessa seitsemättä kertaa järjestetyssä perinteisessä muinaistuli-illassa tulen sytyttäjänä toimi Maskun uusi kunnanjohtaja Arto Oikarinen.

Jylhissä puitteissa kuultiin myös Nousteprassin torvia sekä laulaja Aki Korhosta. Lapsille oli ohjelmassa mm. sähkömopoajelua ja puujaloilla kävelyä. Tilaisuuden juonsi Kike Elomaa.

Naantalissa muinaistulet syttyivät Merimaskun, Rymättylän ja Velkuan lisäksi kantakaupungissa Kuparivuoren ja Kailon saaren kallioilla sekä Kultarannan edustalla. Ohjelmassa oli myös ilotulitusta ja musiikkiesityksiä.

Liedossa vietettiin perinteistä Linnavuoren yötä. Littoisten uimarannalla sytytettiin kokko sekä tanssittiin viereisellä tanssilavalla. Paraisten keskustassa vietettiin puolestaan Venetsialaisia, jota pidetään veneily- ja mökkeilykauden päätösjuhlana.

Muinaistulet muistuttavat tämän päivän ihmisiä menneistä ajoista, kun tuhansia vuosia sitten Itämeren rannikolla merenkulkijoita ohjattiin maihin ja asukkaita varoitettiin  uhkaavasta vaarasta merkkitulilla.

Myöhemmin tulia alettiin polttaa rannikolla  kesäkauden päätteeksi elokuun viimeisenä  lauantaina. Itämeren suojelu on tuonut  Muinaistulien yön viettoon uuden  ulottuvuuden. Itämeren maiden yhteinen tuliketju symboloi huolta Itämeren hyvinvoinnista. TSS