Länsikeskuksen uusi kirppiskauppa Vadelmatarha juhli avajaisiaan lauantaina

Turun Vadelmatarhan yrittäjät Piia Iivonen ja Hanna Hakala työn touhussa.

LÄNSI-TURKU. Turun Länsikeskukseen Nuppulantielle on avattu uusi lasten vaatteisiin ja tarvikkeisiin erikoistunut kirppiskauppa nimeltään Vadelmatarha. Kyseessä on perinteisen kirppiksen ja kaupan sekoitus, joka on suunniteltu ostajan näkökulmasta. Myynnissä olevat tuotteet on lajiteltu ryhmittäin ja koon mukaan järjestykseen, mikä helpottaa paljon ostoksilla käymistä. Kyseessä on franchising-ketju.

Juuri helppous ja kauppamaisuus olivat asioita, joiden vuoksi mekin tästä innostuimme, kertovat Turun myymälän yrittäjät Piia Iivonen ja Hanna Hakala.

Olen itse pitkän linjan kirppistelijä. Se on välillä tuskastuttavaa, jos lähtee vaikka etsimään kumisaappaita ja joutuu kiertelemään kolme tuntia ennen kuin oikea koko osuu vastaan, Iivonen jatkaa.

Vadelmatarhan avajaisia vietettiin lauantaina 24. syyskuuta. Avajaisissa oli tuote-esittelijöitä, kahvi- ja mehutarjoilua, ilmapalloja ja arvontaa. Aunelan vanhempainyhdistys paistoi pihalla makkaraa. Sisätiloissa järjestettiin myös luonnonkosmetiikkapaja, jonka tuotokset kävijät saivat viedä kotiin. Valoisa ja avara 290-neliöinen tila sai kävijöiltä kiitosta ja kassoille riitti jonoa.

Lasten mieleen oli erityisesti se, myytäviin leluihin sai vapaasti koskea.

Kaikissa tuotteissa on oma numero, joten meitä ei haittaa, jos lelut kulkeutuvat hyllystä leikkipaikalle, yrittäjät sanovat hymyillen.

Lapset saivat hakea hyllystä leluja leikkipaikalle avajaisten aikaan. Lelujen lisäksi ilmapallot ilahduttivat pikkuväkeä.
Lapset saivat hakea hyllystä leluja leikkipaikalle avajaisten aikaan. Lelujen lisäksi ilmapallot ilahduttivat pikkuväkeä.

Erilaisia tempauksia

Vadelmatarha-ketju perustettiin Kotkassa vuonna 2012. Toinen perustajista Maria Länsimies oli avajaisissa auttamassa Turun pistettä alkuun.

Ensin pyöritimme Kotkan pistettä kaksi vuotta ja sitten aloimme kehittää tästä ketjua. Tämä on nyt kuudes piste ja lisäksi meillä on verkkokauppa. Valttikortimme on monipuolisuus: Meillä on paljon ilmaistapahtumia, erilaisia palveluja, lähi- ja luomupuoti sekä kahvila ja lisäksi ilmapiiri on viihtyisä ja olohuonemainen, eli lapsiperheille sopiva, Länsimies esittelee ketjun toimintaa.

Vadelmatarhaan on tulossa erilaisia tempauksia ja esimerkiksi Kerttukerho, jossa on aina yhteistä ohjelmaa lapsille ja vanhemmille.

Vadelmatarhan tiloja voi varata myös omiin juhliin. Varata voi joko pelkän tilan tai koko paketin, vaikka askartelusynttärit ruokineen päivineen.

Yrittäjät ovat ketjun tukeen tyytyväisiä:

On ollut helpompi päästä alkuun, kun ei ole tarvinnut kompastua itse kaikkiin asioihin. Ketjun tuki ja tietotaito taustalla ovat auttaneet paljon, Hakala sanoo.

Myyjät innoissaan palvelusta

Täyspalvelukirppiksellä myyjät tuovat tuotteensa Vadelmatarhaan, jossa yrittäjät hinnoittelevat ja järjestävät ne myyntiin.

Suurin osa ihmisistä on kiireisiä ja helpottuneita siitä, että pääsevät kerralla isosta määrästä tavaraa kerralla eroon. Joskus heitä harmittaa, kun kaikki tuotteet eivät tule myyntiin. Me ajattelemme aina ostajaa ja se on myyjänkin etu. Asiakkaat tulevat nimittäin sinne, mistä tietävät löytävänsä hyvälaatuista tavaraa kirppihinnoin, yrittäjät selittävät.

Täyspalvelun etu on myös se, että hyllyt ovat aina täysiä. Aina löytyy kaikkia kokoja. Sitä aika harva kirppis pystyy lupaamaan, sanoo Länsimies.

Myyjä saa päättää, hakeeko hän myymättömät tuotteet takaisin, vai lahjoitetaanko ne hyväntekeväisyyteen. Turun Vadelmatarhan lahjoituskohteita ei olla vielä valittu. Suurin osa Vadelmatarhoista lahjoittaa myymättömät tuotteet Venäjälle ja Viroon erilaisten vapaaehtoisjärjestöjen kautta. Lahjoitettavaa tulee kaiken kaikkiaan pari pakettiautollista kuussa.

Vadelmatarhan myymälässä on kuitenkin myös oma alueensa perinteiselle itsepalvelukirppikselle.

Täyden palvelun kirppiksellä kaikki vaatteet on järjestetty koon mukaan.
Täyden palvelun kirppiksellä kaikki vaatteet on järjestetty koon mukaan.

Lapsiperhenäkökulmaa töissä ja vapaa-ajalla

Iivonen on aiemmin tehnyt lastenhoitajan töitä ja lisäksi opiskellut kestävää kehitystä. Hakala taas on työskennellyt hotellissa. Uusien yrittäjien mielestä yksi parhaista jutuista uudessa työssä on se, että lapset voivat nyt vierailla äitiensä työpaikalla. Iivosella on 20- 17- ja 10-vuotiaat lapset, Hakalalla taas 6- ja 3-vuotiaat.

Hekin ovat saaneet laittaa vanhoja lelujaan myyntiin ja olen luvannut, että he saavat sitten voittorahoilla ostaa uusia, Hakala kertoo.

Yrittäjät tuovat vanhempien näkökulmaa myös kirppikselle.

Meillä on täällä erillinen tila vaipanvaihtoa, imetystä tai rauhallisempaa seurustelua varten. Lapsille on aina tekemistä. Lisäksi halusimme tulla Länsikeskukseen sen vuoksi, että täällä on paljon muitakin kirpputoreja. Se on vanhemmille helpompaa, kun pystyy kiertämään monta kirpparia yhdellä reissulla, yrittäjät uskovat.

Aluksi yrittäjäpari pyörittää toimintaa kahdestaan, mutta tulevaisuudessa heillä on tavoitteena työllistää myös muita.

Janica Vilen