Vuoden 2016 Unikeko on Lassi Lähteenmäki

Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy

Tämän vuoden Unikeko oli kaikille mieleinen valinta toimittaja Lassi Lähteenmäki. Uutta Unikekoa juhlittiin Naantalissa 27.7. varhaisesta aamusta iltaan asti. Kaupunki näytti tapahtumassa parhaimman ja eloisimman puolensa, sillä aurinko paistoi, kymmenet myyntikojut värittivät katunäkymää ja ohjelmalistan runsaus tarjosi mielekästä valinnanvaraa.

NAANTALI. Unikeonpäivät houkuttelivat juhlijoita sankoin joukoin Naantaliin 27. heinäkuuta heti aamuvarhaisesta alkaen. Rannassa sai ihastella SirkusUnionin UNI-ilma-akrobatiaa, iloisia ihmisiä sekä muumien hauskaa haastattelua ennen aamun kohokohtaa. Päivä oli tunnilleen täynnä ohjelmaa, josta jokaiselle löytyi jotain mukavaa. Juontajina toimivat Pia Teissala sekä Antero Mertaranta. Markkinakojut tarjosivat monipuolisesti käsitöitä, herkkuja, koruja ja vaikka mitä.

Unikekoa on juhlittu Naantalissa aina vuodesta 1880 lähtien. Kesä- ja kylpylävieraiden juhlana sitä pidettiin 1920-luvulle asti, mutta sen jälkeen siitä muodostui myös markkinointikeino turistien houkuttelemiseksi kaupunkiin. Vuosittaisilla Unikeonkesteillä valitaan virallinen Unikeko. Tänä vuonna kunnia on suotu rymättyläläiselle toimittajalle Lassi Lähteenmäelle. Valinta oli luonteva, sillä Lassi on tuonut Naantalia ja saaristoa esille useissa paikallisissa sekä valtakunnallisissa lähetyksissä ja kirjoituksissa. Saariston ja Naantalin vanhan kaupungin toimittaja on halunnut aina tuoda esille monimuotoisena yhdistelmänä.

Unikekoa oli heittämässä veteen muun muassa viime vuoden Unikeko Timo Koivusalo.

– Ei ole ensimmäinen toimittaja, jonka olisin halunnut heittää mereen, Timo letkautti.

– Mutta ainakin meillä on nyt puhdasta journalismia, hän nauratti yleisöä.

Unikeon valintaraatiin kuuluivat Naantalin kaupunginjohtaja Jouni Mutanen, kulttuuri- ja tiedotussihteeri Anu Anttila sekä Naantalin Matkailun toimitusjohtaja Tarja Rautiainen.

– Paikallisten asioiden lisäksi sydäntäni lähellä on myös kehityshankkeet esimerkiksi Afrikassa. Käyn siellä paikan päällä katsomassa, mitä avustusrahoilla saadaan aikaan, kertoo Lähteenmäki Pia Teissalan haastattelemana.

– Pitäisi aina muistaa, että maiden omat kulttuurit vaikuttavat asioiden edistymiseen. Asiat pitää osata esittää paikallisille heidän kulttuuriinsa ja katsomuksiinsa sopivasta näkökulmasta, jotta niitä saadaan edistettyä, Unikeko lisää.

Unikeon päivä oli lähes minuutilleen aikataulutettu, mutta se ei hymyä hyytänyt. Mukavalla ja leppoisalla tavalla sankari ehti jutustelemaan niin medialle kuin paikan päällä olevalle isolle yleisölle.

Unikeko 2016 -kulkue kaupunkijunalla.
Unikeko 2016 -kulkue kaupunkijunalla.

 

Joka tunti hyvää ohjelmaa

Kaupunki näytti tapahtumassa parhaimman ja eloisimman puolensa, sillä aurinko paistoi, kymmenet myyntikojut värittivät katunäkymää ja ohjelmalistan runsaus tarjosi mielekästä valinnanvaraa. Keskeinen tapahtumapaikka oli Kirkkopuisto, jossa pidettiin muun muassa leikkimielinen lasten pukukilpailu, pomppu- ja voimisteluesityksiä, humanoidirobotti Zoran esitys sekä paljon muuta.

Jukka Rintalan ja Fashion Teamin muotinäytökset vetivät paikalle väkeä kahteen kertaan päivän aikana. Sekä paikalliset että lähiseutujen liikkeet olivat lähteneet tapahtumaan mukaan hyvännäköisillä naisten ja miesten asukokonaisuuksilla. Yleisö sai nauttia visuaalisesta elämyksestä kuin myös hyvästä musiikista ja ennen kaikkea juontaja Antero Mertarannan hauskasta juonnosta. Siinä haastettiin vähän mallejakin ottamaan lisää kontaktia yleisöön.

Ilta huipentui Olli Lindholmin ilmaiskonserttiin, jonka jälkeen Naantalin luostariajalta periytynyt vesper soitettiin kirkon tornista, kuten joka ilta kesäkuukausien ajan.

Vähän politiikkaakin

Kuuma Politiikantori Itsenäisyydenpuistossa.
Kuuma Politiikantori Itsenäisyydenpuistossa.

Itsenäisyydenpuistossa pääsi kuulemaan poliitikkojen näkemyksiä asioiden laidasta. Tapahtuman juonsi Antero Mertaranta, joka piti puheenvuorot sopivan lyhyinä antaen kuitenkin kyseiselle puhujalle aina työrauhan. Mukana olivat muun muassa Li Andersson, Ville Itälä, Sara Essayah, Ilkka Kantola, Annika Saarikko ja Kike Elomaa. Paikallisista asioista kuultiin naantalilaisten valtuustoryhmien puheenjohtajia. Mielipiteet olivat hyvin yhteneväisiä ja keskustelua käytiin syvässä harmoniassa. Itse asiassa niin hyvässä, että Mertaranta lupasi viedä terveisiä päijäthämäläiseen päätöksentekoon.

Lasten ja nuorten asiat koettiin tärkeiksi. Naantaliin tulisi poliitikkojen mukaan luoda myös lisää houkuttelevaa asuntokantaa, jotta kaupunkiin saataisiin entistä enemmän veronmaksajia asukkaiksi. Urheilukaupunkina tunnettu Naantali toivoi, että myös vähävaraisten lapsilla olisi mahdollisuus harrastaa mieleisiään liikuntamuotoja. Erilaiset seurat ja yhdistykset tekevät tässä asiassa tärkeää työtä.

Heidi Saari