Venäläinen huippuvalmentaja aikoo nostaa Raision taitoluistelijat uudelle tasolle

Ruslan Novoseltsev aloitti oman luistelu-uransa 5-vuotiaana Pietarissa. Kilpauransa aikana hän oli kunnioitetun Prof. Doc. A.N. Mischinin valmennuksessa 9 vuotta, näistä viisi vuotta Venäjän maajoukkueessa. Kansainvälistä menestystä hän on saavuttanut mm. voitolla Talviuniversiadeissa vuonna 1997 ja pronssisijalla Finlandia Trophy'ssa vuonna 1995. Kilpauransa jälkeen Ruslan on luistellut ammattiluistelijana 15 vuoden ajan, mm. ryhmissä Russian Ice Stars, Imperial Ice Stars ja Englannissa HOT ICE Show'ssa Blackpoolissa esiintyen useiden tuotantojen päärooleissa.

Lounaisen Suomen taitoluistelu on saanut kesän aikana aimo annoksen uutta, vahvaa valmennusosaamista. Raisiolaisen taitoluisteluseura Skating Team Raision päävalmentajana aloittanut Ruslan Novoseltsev on nimittäin todellinen huippuluistelun ammattilainen.

HARRASTUKSET. Skating Team Raision (STR) uutena päävalmentajana on elokuun alussa aloittanut Ruslan Novoseltsev. Hän on aloittanut oman taitoluistelu-uransa kotimaassaan Venäjällä ja sen jälkeen luonut kansainvälistä uraa paitsi kilpailijana ja esiintyjänä myös valmentajana. Suomeen hän saapui vuonna 2012. Ennen Raisioon tuloaan hän ehti valmentaa luistelijoita Lappeenrannassa ja Lahdessa.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun olen seuran päävalmentaja. Olen todella innoissani. Olen tavannut paljon luistelijoita jo nyt kesäleirillä ja Raisiossa on paljon potentiaalia, hän sanoo.

Lapset ovat tärkeimpiä ja poikia kaivataan mukaan

Seutusanomat tapasi STR:n uuden päävalmentajan Ruslan Novoseltsevin Kerttulassa taitoluistelijoiden teholeirillä, johon osallistui 20 lasta. Kuvassa hän valmentaa pienten ryhmää STR:n kesäleirillä.
Seutusanomat tapasi STR:n uuden päävalmentajan Ruslan Novoseltsevin Kerttulassa taitoluistelijoiden teholeirillä, johon osallistui 20 lasta. Kuvassa hän valmentaa pienten ryhmää STR:n kesäleirillä.

Ruslanin valmennettavia on tällä hetkellä sekä naisten että miesten maajoukkueessa, nuorten maajoukkueessa ja Suomen taitoluisteluliiton lahjakkaiden nuorten Talent-ryhmissä.

Pienimmät lapset ovat kuitenkin tärkeimpiä, sillä linnaa ei voi rakentaa hiekalle. Se täytyy rakentaa vahvan perustuksen päälle, jotta voi kivuta huipulle, hän uskoo.

Ruslan tekee tiivistä yhteistyötä muiden Suomen huippuvalmentajien sekä Suomen Taitoluisteluliiton kanssa ja on mukana muun muassa valtakunnallisessa poikaluistelun edistämishankkeessa nimeltään ’Dudes on Skates’. Hanke on tervetullut myös Raisioon, sillä seuran 140 taitoluistelijan joukossa on vain pari poikaa.

Taitoluistelu on todella hyvä harrastus myös pojille, sillä se parantaa lihaskuntoa, vartalon hallintaa, tasapainoa ja terveyttä. Samalla taitoluistelijat ovat usein hyviä myös koulussa. He oppivat nopeasti, koska he ovat treenanneet taitoluistelussa muistiaan, ajan hallintaansa, hermostoaan ja vartaloaan kokonaisvaltaisesti. Aivot ja ruumis tekevät saumatonta yhteistyötä, hän perustelee.

Venäläisiä mausteita suomalaiseen taitoluisteluun

Venäläisen ja suomalaisen taitoluistelun suurimmat erot ovat Novoseltsevin mukaan siinä, että venäläiset ovat enemmän suuntautuneita kilpailuihin.

Suomessa taas järjestetään joulu- ja kevätnäytöksiä. Se on hieno perinne, joka tuo lajia tunnetuksi ja samalla luo yhteishenkeä seuraan, hän kehuu.

Yhtenä uutena asiana Novoseltsev on tuonut Venäjältä mukanaan piruettien ja hyppyjen harjoitteluun tarkoitetun rotaatiotrainerin. Laitteessa on valjaat, jotka pitävät luistelijan ilmassa, kun hän harjoittelee.

Näin luistelija voi turvallisesti harjoitella ilmassa oikean asennon etsimistä ja vartalon hallintaa, hän selittää.

Koreografioissaan hän aikoo hyödyntää erilaisia versiointeja klassisesta musiikista, esimerkiksi venäläisestä sellaisesta. Yksilötasolla hän suunnittelee koreografiat niin, että saa luistelijan parhaat puolet esiin.

STR on tyytyväinen valintaansa

STR antaa uuden päävalmentajansa yhteistyöhankkeille täyden tukensa ja tulee osallistumaan niihin mahdollisuuksien mukaan.

Vuonna 2003 perustetun seuran kunnianhimoisena tavoitteena on nostaa läntisen Suomen taitoluistelun tasoa, kasvattaa lajin harrastajamääriä sekä lisätä lajin näkyvyyttä, tunnettavuutta ja arvostusta. Ennen kaikkea seura haluaa tarjota laadukasta taitoluisteluvalmennusta kaikenikäisille ja kaikentasoisille luistelijoille, toteaa STR:n tiedottaja Päivi Aronkytö.

Janica Vilen