Uusi Audi A4 on menevän myyntitykin maantietoveri

Audi A4 First Edition quattro Business tuli testiin Audi Center Turusta.

Keskikulutus: 7,8 l / 5,3 l / 6,2 l

Päästöt: 141 g/km

Maksimiteho: 185 kW (252 hv)

Hinta veroineen: 59 900 €

AUTOVERTAILU. Audin vuonna 2015 julkaisema uusi A4 First Edition quattro Business on nopeudesta, ajomukavuudesta ja varustetasosta nauttivan autoilijan päiväuni. Adaptiivinen vakionopeudensäädin, mukautuva digitaalinen mittaristo, älypuhelimen ohjaus ja kaistavahti tekevät kuljettajan ajosta todella miellyttävän kokemuksen.

252 hevosvoimainen neliveto pitää auton tien pinnassa kovissakin kiihdytyksissä. Viiden aikuisen matkustaessa moottoritiellä, ei auton moottori tunnu edes huomaavan kuormaa. Tilat ovat riittävät, vaikka huomattavasti mukavampaa on kolmen matkustajan kera. Audi on panostanut teknisiin apulaitteisiin. Keskikonsolissa on kosketuspöytä, johon voi sormella kirjoittaa esimerkiksi navigaattorille osoitteen seuraavasta kohteesta. Kosketuspöytä on tarkka ja tunnistaa ääkkösiä lukuun ottamatta kirjaimet todella tarkasti.

Virtuaalinen näyttö mukautuu kuljettajan tarpeisiin kätevästi. Nopeus- ja kierroslukunäytöt saa yhdellä painalluksella pieniksi ympyröiksi, jolloin koko mittariston täyttää esimerkiksi navigointi. Navigaattorin siirtäminen keskeltä kuskin suoraan näkökenttään on loistava ratkaisu. Parasta tässä on vielä se, että mittaristo on suomalaisen Rightware-yrityksen osaamista.

Tavaratilassa on tilaa 480 litraa. Käytännössä nelihenkisen perheen matkatavarat mahtuvat ilman suuria hankaluuksia mukaan viikonlopun matkoille, vaikka joku lapsista tarvitsisi vielä rattaat. Lastaaminen on helppoa korkealle nousevan takaluukun ansiosta.

Audin Matrix LED -teknologia on ajovalojen kohdalla yksi parhaista innovaatioista vuosiin. Sadoista pienistä ledeistä koostuvat valot syttyvät ja himmenevät tarpeen mukaan. Pimeällä voit ajaa käytännössä koko ajan kaukovalot päällä, sillä valokeila muuttuu kulloisenkin liikennetilanteen perusteella. Kohdatessa liikennettä ledejä sammuu, jotta valokeila ei häikäise muita autoilija. Turvallisuus lisääntyy tämän myötä selkeästi.

Muotoilussa Audi on osunut nappiin. Auton tunnistaa helposti konsernin tuotteeksi, ja pienet muutokset lisäävät houkuttelevuutta. Linjakas maantiepeto jatkaa myös sisätiloissa hienoa suunnittelujälkeä. Ohjaamossa on kaikki käden ulottuvilla, sisustus on tyylikäs ja kokonaisuus on viimeiseen asti mietitty.

Huokeimmillaan sen saa kaupasta mukaansa alle 40 000 eurolla. Tällöin joutuu tosin tekemään todella paljon kompromisseja juuri niiden asioiden kanssa, mitkä tekevät tästä ajoneuvosta maanteiden ässän. Tämä auto on ehdottomasti suunniteltu liikkuvalle nuorelle aikuiselle, esimerkiksi myyntitykille, joka viikonloppuisin matkustaa perheineen mökille. Ajaminen on niin mukavaa, että voi tehdä ohessa töitä ääniohjauksen avulla puhelimitse.

Mikko Seppälä