Haastattelimme perhettä, jolla on hieman erikoisempi harrastus, nimittäin koikarppien kasvattaminen. Harrastajat eivät halunneet nimiään eikä kotikuntaansa lehteen, eikä ihme. Näyttelyihin kelpaavat valiokarpit ovat nimittäin tuhansien eurojen arvoisia kaloja, joten niitä kannattaakin kasvattaa piilossa ilkivallan välttämiseksi.

TIESITKÖ?

Koikarppia pidetään Suomessakin lammikkoharrastajien lemmikkinä.

Kala kesyyntyy helposti, syö suoraan kädestä ja oppii tunnistamaan ruokkijansa.

Hyvin hoidettuna koikarppi saattaa elää ihmisiän, saavuttaa 70 sentin pituuden ja painaa useita kiloja.

Karppi tarvitsee terveenä pysyäkseen paljon tilaa uidakseen, tehokkaan vedensuodatuksen, sopivat vesiarvot ja oikeanlaista ravintoa.

Koristekarppeja on kahdenlaisia: lammikkolaatuisia ja näyttelyihin sopivia valiokarppeja.

HARRASTUKSET. Turun seudulla harrastetaan koristekarppien eli koikarppien kasvattamista. Koikarpit ovat kultakalan sukuisia kaloja – värikkäitä muunnoksia tavallisesta ruokakala-karpista. Koikarpit yleistyivät Euroopassa toisen maailmansodan jälkeen. Sitä ennen niitä oli Kiinassa ja Japanissa.

Harrastajaperheen mukaan Koikarpit ovat helppohoitoisia lemmikkejä.

Itse kasvatamme niitä noin 2000 neliön suuruisessa lammessa. Kalat ovat siitä erikoisia, että ne tulevat hyvin tuttavalliseksi ja ovat myös seurallisia. Niitä voi silittää ja syöttää suoraan kädestä, harrastajat kertovat.

Mikä sitten sai perheen hankkimaan koikarppeja?

Lampeen on aikoinaan laitettu ahvenia, joita ei kuitenkaan juuri näy. Halusimme lampeen kaloja, joita voimme myös katsoa ja jotka varmasti näkyvät uidessaan. Lammessa on nyt 9 erilaista koikarppia, jotka ovat 3–4 vuodessa kasvaneet 2–4-kiloiksi. Värejä on mustasta punaiseen ja valkoisesta ja oranssiin. Kalat ovat siis todella värikkäitä, perhe kertoo.

Raision Akvaarion Heikki Sirkiä auttoi heitä aikoinaan karppien hankinnassa ja ne löydettiin osin ulkomailta ja osin Suomesta.

Koska lammessa oli jo isoja ahvenia, jouduimme rakentamaan karpinpoikasille ”lastentarhan”. Sen teimme kompostikehikosta ja teimme siitä kelluvan. Sitten vaan syötimme niitä, kunnes ne olivat tarpeeksi isoja pärjätäkseen ahvenien joukossa, harrastajat muistelevat.

9 kalaa syö yhteensä noin puoli litraa kalaruokapapanoita päivässä.

Niitä saimme hankittua Saksasta, missä karpin kasvatus on kovassa huudossa.

Japanissa ja Keski-Euroopassa kaloja kuljetetaan näyttelyihin arvioitaviksi.

Olemme kuulleet, että jotkut parhaimmat näyttelykalat ovat olleet myyntiarvoltaan jopa satojatuhansia euroja.

DSC_0408

Mika Leinonen