Kaarinan Kuusiston Piispanpäivillä koettiin elämyksiä

Teatteri Ilmi Ö:n Elämysautomaatti hauskuutti pienimpiä kävijöitä tarinoillaan ja elämyksillään. Kuva: Ragip Önsoy.

Datum in Custu -lastentapahtumassa tutustuttiin Metsähallituksen historiallisten matkailukohteiden Lights On! -kehittämisprojektiin pienoislinnoja rakentamalla ja Pokémoneja etsimällä.

KAARINA. Kaarinan Kuusistossa vietettiin 20.–21.8. nykypäivää ja historiaa yhdisteleviä Piispanpäiviä. Lauantaina Kuusiston linnanraunioilla järjestetty lastentapahtuma Datum in Custu, kirkkokonsertti sekä sunnuntain juhlajumalanpalvelus ja pieni pyhiinvaellus ovat vakiinnuttaneet asemansa perinteisten Piispanpäivien ohjelmassa.

Lastentapahtumassa tutustuttiin Teatteri Ilmi Ö:n Elämysautomaattiin, joka hauskuutti perheen pienimpiä tarinoillaan, lauluillaan ja elämyksillään. Tommi Ollikainen viihdytti diabolo-jongleerauksellaan ja Tanssiteatteri MD vuorovaikutteisella Taikalaatikko-esityksellään. Myöhemmin iltapäivällä Tanssiteatteri MD piti lapsille tanssityöpajaa. Tarjolla oli myös opastettuja kävelykierroksia linnanraunioilla ja taidekartanossa sekä sanataideyhdistyksen sadutustuokio ja talutusratsastusta.

Musiikillisesta ohjelmasta vastasi muun muassa skottilaisvaikutteinen Geezabrake Band sekä Kaarinaan useita palkintoja ja näkyvyyttä tuonut KaMu-kuoro.

Muinaisia käsityötekniikoita

Rannan nuotiopaikalla larppaukseen kävijöitä tutustutti Narri ja Naamio -ryhmä. Osa ryhmäläisistä elävöitti tapahtumaa osallistumalla esityksiin tanssimalla ja laulamalla, kun taas toiset opettivat ikivanhoja käsityötekniikoita.

– Larppaus pitää sisällään muutakin kuin rooliasuihin pukeutumista. Eräs kiinnostuksen kohteistamme on jo unohtuneiden käsityötekniikoiden opettelu. Piispanpäivillä ohjasimme kävijöitä neulakinnastekniikkaan kädestä pitäen ja kiinnostuneita riitti, iloitsevat Emma Honkonen ja Helena Hellsten.
– Neulakinnastekniikka oli käytössä vielä 1950-luvulla Itä-Suomessa, mutta ei niinkään täällä, he lisäävät.

Lights On! -kehittämishanke käynnissä

Humanistisen ammattikorkeakoulun Nina Luostarinen esitteli linnan sisäpihalla Metsähallituksen historiallisten matkailukohteiden Lights On! -kehittämisprojektia, jossa Kuusiston linnanrauniot on mukana.

– Kaiken kaikkiaan 3,5-vuotista hanketta on viety eteenpäin vasta vajaan vuoden verran. Projektissa koitetaan erilaisin interaktiivisin keinoin tehdä historiallisesti merkittäviä paikkoja tutuksi sellaisille kohderyhmille, jotka eivät muuten ole kohteissa käyneet, Luostarinen sanoo.
– Piispanpäivillä saattoi rakentaa joko Kuusiston linnaa tai vaikka mielikuvituslinnaa esittäviä miniatyyrilinnoja sekä metsästää Pokémoneja raunioihin asetettujen houkuttimien avulla, jatkaa Luostarinen.

Lisäksi hankkeen myötä on tehty mm. 360-videoita, kerätty vanhoja tarinoita elämästä Kuusistossa ja 3D-skannattu historiallisia hahmoja, joita tuodaan digitaalisesti paikalle ensi vuonna.

Kirkollisia menoja ja pyhiinvaellusta

Lauantai-iltana hiljennyttiin vielä Kuusiston kirkon konserttiin, jossa esiintyivät Uli Kontu-Korhonen ja Timo Korhonen. Sunnuntaina vuorossa oli kahdeksan kilometrin mittainen pyhiinvaellus Lemun taisteluiden muistomerkiltä Kuusiston kirkkoon sekä koko tapahtuman huipentanut juhlajumalanpalvelus.

Piispanpäivät järjestettiin Kuusistossa ensimmäisen kerran elokuussa 2007. Datum in Custu on sen sijaan pari vuotta nykyisiä Piispanpäiviä vanhempi tapahtuma. Se on saanut nimensä piispa Maunu I:n kirjeestä vuodelta 1295. Piispa päiväsi kirjeensä tekstillä Datum in Custu, mikä on ensimmäinen kirjallinen maininta Kuusistosta.

Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Kaarinan kaupungin kulttuuripalveluiden, Kaarinan seurakunnan ja Kuusiston taidekartanon kanssa.

Katariina Mäkinen-Önsoy