Hulvelan palvelukeskuksessa juhlittiin uudistunutta kuntosalia

Hulvelan palvelukeskuksen fysioterapeutti Katja Nurmi ja avajaisiin osallistunut Sinikka Rannikko. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

RAISIO. Raisiolaiseläkeläisille suunnatulla Hulvelan palvelukeskuksen täysin uudistuneella kuntosalilla vietettiin maanantaina 15.8. avajaisia. Kesän aikana uudistusremontin läpikäyneellä salilla on nyt uudet ilmanpaineella toimivat HUR-merkkiset laitteet, jotka on suunniteltu tehokkaan tilankäytön ja vaivattoman liikkumisen näkökulmasta. Osassa laitteista on mahdollisuus harjoitella jopa pyörätuolissa istuen.

Kuntosalin avoimille vuoroille ma klo 8–9, ti klo 9–10 ja 16–17, to klo 8–9 ja 16–17, pe klo 10–11 ja la–su klo 10–14 ovat edelleen tervetulleita kaikki eläkeikäiset raisiolaiset. Lisäksi tarjolla on yhdistysten ja kuntoutusryhmien etukäteen varaamia vuoroja.

– Laitteiden käyttö on ilmaista, mutta salin käyttöä varten kannattaa ostaa ranneke, johon ladataan käyttäjän kuntoa vastaava räätälöity kunto-ohjelma. Rannekkeen voi ostaa Hulvelan Helmestä ja sen hinta on 10 euroa, josta 5 euroa on panttimaksua. Rannekkeen lisäksi ei tule mitään erillistä kerta- tai vuosimaksua, Hulvelan palvelukeskuksen geronomi Karoliina Haaksiluoto sanoo.

– Valmiita kunto-ohjelmia on kolme: kevyt, keskiraskas ja raskas. Niiden lisäksi on vielä erilaisia räätälöitäviä kunto-ohjelmia, Haaksiluoto esittelee.

Älylaitteet muistavat toistojen määrän

Laitteet tarkkailevat reaaliaikaisesti harjoittelua ja nostavat automaattisesti vastusta kunnon kehittyessä.

– Ladattu ranneke säätää jokaiseen laitteeseen henkilökohtaisen harjoitusohjelman mukaiset vastukset, laskee toistojen määrän sekä muistaa edelliset harjoitukset seuraavalla käyntikerralla. Älylaitteet myös lisäävät automaattisesti vastusta kävijän kunnon mukaan, Haaksiluoto jatkaa.

Avajaisissa oli mahdollisuus paitsi hankkia ranneke, myös tutustua kuntolaitteisiin fysioterapeutti Katja Nurmen ohjauksessa. Aulassa oli ohjelmassa tuolijumppaa, Raision harmonikkakerhon trion esiintyminen solistinaan Anneli Uitto sekä Motomed-polkulaitteen kokeilemista. Ulkona paistuivat maistuvat lätyt.

Reino Suominen vetreyttää jalkojaan fysioterapeutti Katja Nurmen opastuksella. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.
Reino Suominen vetreyttää jalkojaan fysioterapeutti Katja Nurmen opastuksella. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Kävijät tyytyväisiä uudistukseen

Raisiolainen Sinikka Rannikko, 76, oli saapunut avajaisiin laitteita kokeillakseen ja rannekkeen hankkiakseen.

– Olemme aiemmin ahkerasti käyneet mieheni kanssa Hulvelan liikuntaryhmässä. Muutenkin tulee harrastettua liikuntaa kotona jumpaten, kuntokeitaalla voimistellen, uiden ja kävellen. Se oli harmi, kun pyöräilystä jouduin polvivaivan takia luopumaan, Rannikko kertoo.
– Uudistettu kuntosali rannekkeineen on mielestäni hyvä idea. Aikaisemmalla kuntosalilla kävin lähinnä jumpparyhmässä, uudella kuntosalilla varmasti tulee käytyä itsenäisestikin, lisää Rannikko.

Niin ikään raisiolaiselle Reino Suomiselle, 94, liikunta on ollut koko iän lähellä sydäntä.

– Lentopallo on ollut päälajini. Uskon, että aktiiviliikkumisen ansiosta tässä ollaan vielä näinkin hyvässä kunnossa, toteaa Suominen hymyillen.
– Ranneke on kätevä ja helpottaa kuntosalilla käyntiä. Mitä olen näihin uusiin laitteisiin tutustunut, hyvältähän täällä vaikuttaa, iloitsee Suominen.

Katariina Mäkinen-Önsoy