Erik Bryggmanin 125-vuotisjuhlavuoden arkkitehtuurikierroksilla tutustutaan Paraisilla ja Paimiossa sijaitseviin kohteisiin

Elokuun alussa järjestetyn Paraisten arkkitehtuurikierroksen opasti Bryggman-instituutin asiamies Mikko Laaksonen. Kuva: Ragip Önsoy.

Paraisten siunauskappeli edustaa ulkomuodoltaan klassismia, mutta on sisäpuolelta pelkistetyn koruton. Sankarihautojen suunnittelu oli Bryggmanille kunniatehtävä, johon hän suhtautui asiaankuuluvalla arvostuksella. Arkkitehdin toiveesta Malmin kouluun toteutettiin heti suunnitelmien mukaiset uima- ja liikuntahallit.

PARAINEN. Osana arkkitehti Erik Bryggmanin (1891–1955) syntymän 125-vuotisjuhlavuotta keväällä järjestetyt arkkitehtuurikierrokset Turun seudulla saavat jatkoa syyskaudella.

Toukokuussa järjestetyn Paraisten Bryggman -päivän kohteisiin tehtiin uusintakierros 2. elokuuta Bryggman-instituutin asiamies Mikko Laaksosen johdolla.

Arkkitehtuurikierroksen keskiössä Paraisilla ovat Erik Bryggmanin suunnittelemat Paraisten siunauskappeli (1929–1930), kirkon kupeessa sijaitseva sankarihauta (1941–1953) ja Malmin koulu (1953). Lisäksi kierroksella tutustutaan Malmin puutaloasutukseen ja keskiaikaiseen kivikirkkoon.

– Seuraavan kerran vastaavanlainen kierros Paraisilla tullaan todennäköisesti järjestämään ensi vuoden puolella. Myös kalkkilouhoksella voisi pitää jatkossa omia opastuksia, Laaksonen toteaa.

Bryggman toteutti myös useita yksityisomisteisia kohteita kuten huviloita ja maataloja niin Paraisille kuin Nauvoonkin.

– Julkis- ja yksityiskohteista voi lukea syksyllä julkaisemastani Erik Bryggmanin arkkitehtuuri -teoksessa, jota tullaan kääntämään myös ruotsiksi ja englanniksi. Kirjan julkaisu tapahtuu Turun Kirjamessuilla syys–lokakuun vaihteessa. Pohdinnassa on tuoda kirjaesittelyjä esimerkiksi Paraisten Vanhan Malmin joulumarkkinoille, Laaksonen lisää.

Arkkitehtuurikierros tulossa Paimion parantolaan

Seuraava suomenkielinen arkkitehtuurikierros vie kävijänsä kävelylle Turun keskustaan tiistaina 16. elokuuta aiheella Erik Bryggman, Alvar Aalto ja funktionalismin tulo Suomeen.

Lauantaina 3.9. järjestettävällä kierroksella perehdytään arkkitehtikumppanusten ja -aikalaisten Alvar Aallon ja Erik Bryggmanin yhteistyöhön Paimion parantolassa. Bryggmanin ja Aallon sanotaan tuoneen funktionalismin Suomeen. Myös Bryggman on tehnyt suunnitelmia parantolarakennuksiksi ja Paimion parantolan kierroksella päästään sekä vertailemaan että löytämään yhtymäkohtia miesten töistä.

Sunnuntain 4.9. kierroksella tutustutaan puolestaan Erik Bryggmanin Kupittaan puistoon suunnittelemiin kohteisiin sekä Vasaramäen funktionalistiseen ja sodanjälkeiseen arkkitehtuuriin. Molemmilla kierroksilla toimii oppaana Karoliina Vitikainen.

Mikko Laaksonen opastaa sen sijaan Erik Bryggmanin ja aikalaisten arkkitehtuuri Turun kampuksella -kierrokset perjantaina 9. syyskuuta sekä tutustumisen sota-ajan ja jälleenrakennuskauden Pansioon sunnuntaina 11.9.

– Kierroksen lähtö tapahtuu Pansion koululta, josta jatketaan Erik Bryggmanin suunnittelemalle Laivateollisuuden alueelle ja Pansion seurakuntatalolle, kertoo Laaksonen.

– Sodanjälkeiseen arkkitehtuuriin Turun keskustassa tutustutaan Erik Bryggman ja 1940–50-luvun arkkitehtuuri -kierroksella 15.9., jatkaa Laaksonen.

Syyskuussa avautuu myös näyttely Bryggmanin teollisuudelle suunnittelemista kohteista Pansiossa sijaitsevalla Me-talolla Hövelin palvelukeskuksessa.

Kansainvälisesti tunnustettu arkkitehti

Bryggman-instituutti on toteuttanut Erik Bryggmanin kohteista kertovan kiertävän näyttelyn, joka on varattavissa ympäri Suomen – mistä ikinä Bryggmanin suunnittelemia rakennuksia löytyykään.

– Usein korostetaan Bryggmanin Turun seudulla tekemää työtä, mutta todellisuudessa hänen suunnittelemia rakennuksia on laajemmaltikin. Hyvänä esimerkkinä on Tampereella sijaitseva alue, jonka paikalliset tuntevat mutta eivät välttämättä tiedä, että sen suunnittelija on turkulainen. Siksi osallistumisemme Tampereen arkkitehtuuriviikolle 29.8. tulee olemaan erityisen mielenkiintoinen, sanoo Laaksonen hymyillen.
– Tällä hetkellä Erik Bryggmanin arkkitehtuuri -näyttely 25.8. asti Kemiössä, lisää Laaksonen.

Toinen asia mihin Laaksosen mukaan Bryggmanissa kiinnitetään huomiota on se, kuinka vetäytyvä hän luonteenlaadultaan oli.

– Bryggmanin töitä erityisesti kirkollisia rakennuksia ja huviloita esiteltiin kuitenkin ahkerasti kansainvälisissä arkkitehtuurilehdissä. Hänhän oli kansainvälisesti arvostettu arkkitehti, joka piti tiiviisti yhteyttä esimerkiksi pohjoismaisiin arkkitehtipiireihin, Laaksonen huomauttaa.

Paraisten Malmin koulun esikuvina toimivat muun muassa skandinaaviarkkitehtien suunnittelemat Aarhusin yliopisto Tanskassa sekä Skanstullin lukio Ruotsissa.

Katariina Mäkinen-Önsoy