Vinttiteatterin Siitä mihin jäimme tarjoilee tunne-elämyksiä laidasta laitaan

Rooleissa Pekko Honkasalo, Pyry Kähkönen, Laura Hurme ja Anu Heikkilä. Kuva: Antti Kulmala.

PAATTINEN. Siitä mihin jäimme on paattislaisen Vinttiteatterin trilogian viimeinen osa. Näytelmä toimii käsikirjoittajiensa Anu Heikkilän ja Laura Hurmeen mukaan myös itsenäisenä tarinana.

– Katsojien ei ole ollut välttämätöntä nähdä edellisiä osia saadaakseen juonenpäästä kiinni, Heikkilä toteaa.
– Me Lauran kanssa paitsi käsikirjoitimme ja ohjasimme, myös näyttelemme jokaisessa osassa, lisää Heikkilä.

Siitä mihin jäimme kertoo Matildasta (Anu Heikkilä) ja Kyllikistä (Laura Hurme) eli kahdesta aiemmasta osasta tutusta henkilöhahmosta. Kesällä 2014 esitetyssä Yhteinen oma -nimeä kantaneessa ensimmäisessä osassa lavalla olivat vain Hurme ja Heikkilä. Viime vuoden Kehystettyjä unelmia toi heidän lisäkseen estradille kolmivuotiaan pojan Väinön, jota näytteli Akseli Heikkilä.

– Tänä vuonna näyttelemässä on mukana myös kaksi miestä: Pekko Honkasalo ja Pyry Kähkönen. Pekko näyttelee talon isäntää Veikkoa ja Pyry Eino-renkiä, Heikkilä sanoo.

Suomen sotien jälkeiseen aikaan sijoittuvassa näytelmässä on kurjuutta, mutta myös naurua ja rakkautta.

– Tunteiden kirjo on hyvin monipuolinen, vaikka ajankuvaa varjostavatkin epävarmat olosuhteet. Tarina on toisaalta historiallinen, toisaalta ajankohtainenkin: Sota vaikuttaa aina syvästi ihmiskohtaloihin, olivat he maamiehiämme ja -naisiamme tai aivan toisessa maailmankolkassa eleleviä, Heikkilä pohtii.

Vinttiteatterin esityspaikkana on nimensä mukaisesti 1930-luvulta peräisin olevan kivinavetan vintti. Pitkään teatteria tehneet Heikkilä ja Hurme päättivät muutama vuosi sitten perustaa oman teatterin, kun Heikkilän kotitalon navetan vintti osoittautui sopivaksi miljööksi toiminnalle.

– Maatilan tyttöinä meitä molempia inspiroi aito maalaismaisema ainutlaatuisine tiloineen. Teatterin perustaminen oli alun perin päähänpisto, joka on saavuttanut lyhyessä ajassa valtaisaa menestystä. Jo ensimmäisenä kesänä näytelmät olivat loppuunmyytyjä, iloitsee Heikkilä.
– Pyrimme järjestämään Vinttiteatterissa myös muuta toimintaa. Yksi hyvä esimerkki ovat 6. heinäkuuta alkavat lasten ja nuorten teatterileirit, joissa on muuten tilaa vielä, vinkkaa Heikkilä.

Pöytyältä kotoisin oleva Hurme ja paljasjalkainen paattislainen Heikkilä opiskelevat tällä hetkellä muualla. Opintojen päätyttyä nuorten naisten suunnitelmissa on toteuttaa Vinttiteatterissa ohjelmaa myös kesäkauden ulkopuolella.

Koreografiasta ja valosuunnittelusta vastaa Antti Kulmala ja äänisuunnittelijana toimii Ville Aalto. Autenttisessa tilassa ja puvustuksessa sekä pelkistetyissä lavasteissa toteutettavaan näytelmään on esteetön kulku.

Esityskausi: 1.–28.7.2016

Katariina Mäkinen-Önsoy