Raision kirjastotalon Aulagalleriassa avautuu Saaristomeri H2O -näyttely 1.7. ja Naantalin Wanhalla Raatihuoneella Jukka Rintalan juhlanäyttely 2.7. Naantalin Taidehuoneella unohdutaan merelle Olavi Heinon kanssa ajalla 28.6.–17.7. ja Maskun museossa päästään ihailemaan posliinin säihkettä 21.6.–10.7. Naantalilainen Ateljee Galleria Kristiina Turtonen esittelee Rakkauksia – maalauksia ja installaatioita 28.8. asti. Kesäsunnuntaisin saadaan tutustua Mynämäen Karjalan kotiseutumuseossa CHIE 200 -näyttelyyn, Nousiaisten kotiseutumuseon kokoelmiin ja Ruskon Rindellin mäkitupamuseossa sekä esinemuseossa Arjesta juhlaan -näyttelyyn.
NÄYTTELYT. Vahto-Seura on pystyttänyt Ruskolla sijaitsevaan Vahdon lainamakasiinimuseoon kesänäyttelyn aiheella Vahtolainen Siirtomaatavarakauppa. Museo on avoinna kesäsunnuntaisin klo 11–13 sekä sopimuksen mukaan.
Paikallishistoria välittyy kävijöille valokuvien, tekstien sekä esineistön avulla.
– Näyttely kertoo paikallisesta kaupankäynnistä entisajan malliin. Esineistöä on löytynyt Vahto-Seuran jäsenten kotien kätköistä. Valokuvat ovat puolestaan vahtolaishistoriantutkija ja -kirjailija Turkka Myllykylältä, Vahto-Seuran Irmeli Kuusela esittelee.
Vahto-Seuran sihteeri Anneli Palmunen kertoo pitäjässä entisaikaan toimineista kauppaliikkeistä:
– Yksityisomisteisia olivat mm. Vahteran kauppa 1878–1972, Kettisen kauppa ja myymäläauto n. 1920–1990, Jokiniityn kauppa Järvijoella sekä Aaro Mahkosen kauppa Laukolassa 1958. Monet liikkeistä muistan itsekin, paitsi tietysti vuosina 1905–1931 toimineen Kustaa Bernhard Nurmisen kaupan, Vahdolla syntynyt Palmunen hymyilee.
– Osuusliike oli niin iso toimija Vahdolla, että sillä oli Lavamäessä jopa sivuliike, lisää Palmunen.
Sosiaalinen kohtaamispaikka
Lainamakasiini on ollut Vahdolla aina rakennusvuodestaan 1858 alkaen kirkonkylän sosiaalisen elämän keskus. Tiettävästi ainoa Suomessa alkuperäisenä säilynyt makasiinirakennus henkii entisaikaa, jolloin viljaa paitsi säilytettiin myös mitattiin ja lainattiin nälkävuosina asukkaille.
Vahto-Seura on järjestänyt näyttelyitä lainamakasiinissa heti yhdistyksen perustamisvuodesta 2003 alkaen.
– Makasiinirakennus on suojeltu toimilta, jotka muuttaisivat sen ulko- tai sisätilojen ominaispiirteitä. Kevytrakenteisia ja helppopurkuisia näyttelyitä täällä saa pitää, Kuusela sanoo.
– Yleistä on, että viljavarastoihin on rakennettu jälkeenpäin kamareita erilaisiin tarkoituksiin. Vahdolla makasiinirakennus on kuitenkin alkuperäiskunnossa, Palmunen jatkaa.
Kuuselan ja Palmusen mukaan lainamakasiiniin kokoonnutaan mielellään tänäkin päivänä.
– Täällä on mukava kohdata kyläläisiä kahvikupin äärellä vaikka kirkonmenojen jälkeen, he iloitsevat.
Vahto-Seuran toiminta on aktiivista myös kesäkuukausien ulkopuolella. Vahtolaisuutta-seminaarisarjaa jatketaan kirkollis-, kunnallis- ja maatalousaihein Vahdon seurakuntatalossa syksyllä 15.9., 20.10., 17.11. ja 8.12.
H2O sukeltaa saaristomeren tilaan
Raision kirjastotalon Aulagalleriassa on heinäkuun ajan esillä Saaristomeri H2O -valokuvanäyttely. Kuvat ovat peräisin Raision Pinskujen viimekesäiseltä Saaristoleiriltä, jonka teemana oli valokuvaus luonnossa.
– Kuvat ovat 9–15-vuotiaiden leiriläisten käsialaa. Kuvia tuli neljällä lainakameralla otettua toki enemmänkin, mutta Aulagalleriaan valikoitui valokuvaaja Oili Niittysen johdolla otetuista kuvista 20 otosta, Pinskujen toiminnanjohtaja Sanni Karlström kommentoi.
– Valokuvausteeman lisäksi jatkuvana teemanamme on ympäristökasvatus. Kuvien kautta lapset ja nuoret pääsivät tutkimaan saaristomeren tilaa hyvin läheltä, lisää Karlström.
Katariina Mäkinen-Önsoy