Turun A-Kilta muutti Pääskyvuoreen

A-Killan puheenjohtaja Ahto Heinonen.

Turun A-Kilta ry

– Toiminnan tavoitteena on auttaa päihdeongelmaisia kohti päihteisteistä riippumatonta elämää ja samalla opastaa heidän läheisiään tukemaan.

– Toiminta perustuu tasavertaiseen kokemusten vaihtoon ja ideoiden jakamiseen.

– Yhdistys ylläpitää ammattilaisten ohjaamia keskustelu- ja elämänhallintaryhmiä, sekä esimerkiksi askartelu-, liikunta- ja kulttuuriryhmiä.

– Killan tiloista saa lämpimän lounaan ma–la. Yhdistyksen jäsenille lounas maksaa 2,5 euroa, muille 4,5 euroa.

– Ruokakasseja jaetaan jäsenille maanantaisin ja keskiviikkoisin ja muulloinkin mahdollisuuksien mukaan.

– Kaikkeen toimintaan on nollatoleranssi alkoholin suhteen.

– Turun A-Killalla on toimitilat Pääskyvuoressa ja Runosmäessä.

PÄÄSKYVUORI. Ehkäisevää ja korjaavaa päihdetyötä tekevä Turun A-Kilta on muuttanut maaliskuussa Martista Jokituvalta Pääskyvuoreen. Kilta osti kaupungilta noin 800 neliön tilat Pääskyvuorenrinteestä, jossa aiemmin oli armeijan viestintäkeskus. Armeijalle kuuluneet luolastot ovat edelleen kaupungin ja ne on rajattu Killan pihasta aidalla.

Muuton myötä Kilta sai nelinkertaiset tilat vanhoihin verrattuna ja samalla toimintaakin pystyttiin laajentamaan.

– Ennenkin toimintaa oli paljon, mutta sen järjestäminen oli vaikeaa, kun kaikki käyttivät samaa ryhmätilaa. Nyt tilaa on paljon ja ryhmät voivat kokoontua vaikka samaan aikaan, iloitsee Killan puheenjohtajana jo 16 vuotta viihtynyt Ahto Heinonen.

Uusissa tiloissa on jouduttu tekemään paljon remonttia, ja siihen yhdistyksen kevät onkin pitkälti kulunut.

– Muutto oli todella raskas. Olimme vanhoissa tiloissa 20 vuotta, joten muutettavaa tavaraa oli paljon. Ja sen jälkeen remontoitiin. Seuraavaksi laitetaan piha kuntoon. Tulossa on terassi, keinut, grilli ja vaikka mitään. Nyt voimme vihdoin tehdä, mitä haluamme, kun olemme omissa tiloissa, iloitsee puheenjohtaja.

Toiminta pyörii Pääskyvuoressa jo täyttä häkää, mutta varsinaisia avajaisia vietetään vasta, kun pihakin on saatu kuntoon.

Turun A-Kilta on muuttanut uusiin tiloihin Pääskyvuorelle linkkimaston juurelle. Pihaa laitetaan kuntoon parhaillaan. Talon eteen on tulossa terassi ja lisäksi toiveissa oli lupa parkkipaikan rakentamiselle, sillä esimerkiksi ruokakassien jaon aikaan, parkkitilaa tarvitaan paljon.
Turun A-Kilta on muuttanut uusiin tiloihin Pääskyvuorelle linkkimaston juurelle. Pihaa laitetaan kuntoon parhaillaan. Talon eteen on tulossa terassi ja lisäksi toiveissa oli lupa parkkipaikan rakentamiselle, sillä esimerkiksi ruokakassien jaon aikaan, parkkitilaa tarvitaan paljon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15 eri ryhmää

A-Killan ovet ovat auki maanantaista lauantaihin. Tarjolla lämmintä lounasta arkisin klo 11–12 jäsenille 2,5 eurolla ja muille 4,5 eurolla. Maanantaisin jäsenet syövät lisäksi maksutta klo 15.30.

Yhdistys ylläpitää myös 15 eri toimintaryhmää, eli tekemistä riittää. Osa on keskustelu- ja vertaistukiryhmiä; osa taas harrasteryhmiä liikunnasta musiikkiin ja kädentaidoista teatteriin.

– Toimintaan ovat tervetulleita mukaan entiset päihteiden käyttäjät ja heidän omaisensa sekä kaikki päihteettömästä toiminnasta kiinnostuneet, sanoo A-Killan vapaaehtoistyön koordinaattori Malla Tallilla.

– Haluamme tarjota syyn nousta aamulla sängystä ja saada arkeen mielekästä sisältöä, hän jatkaa.

Ruokakassit ovat yhdistyksen suosituin ja tunnetuin tuote. Heillä on käytössään kolme autoa, joiden kanssa kierrellään hakemassa kaupoista hävikkiruokaa, josta sitten valmistetaan lounasta ja tehdään ruokakasseja jaettaviksi.

– Tämä yhteiskunnallinen tilanne tuo meille entisten päihteiden käyttäjien lisäksi paljon muitakin ihmisiä, jotka tulevat hakemaan täydennystä ravintoonsa, kertoo Tallila.

Turun A-Killassa on lähes 900 maksavaa jäsentä, joista 30 % on maahanmuuttajia.

– Mukana on 21 eri kansallisuutta. Olemme todella kansainvälinen yhdistys, sanoo Tallila.

Uusiakin jäseniä olut tullut mukaan nyt kun yhdistys muutti uusiin tiloihin lähelle isoja asuinalueita, kuten Laustetta ja Varissuota.

Kokemusasiantijat auttavat kiinni arkeen

A-Killan kokemusasiantija Seppo Koski esittelee yhdistyksen toimintaa Yhdessä-yhdistyksen tiloissa.
A-Killan kokemusasiantija Seppo Koski esittelee yhdistyksen toimintaa Yhdessä-yhdistyksen tiloissa.

Toiminta pyörii pääosin vapaaehtoisvoimin. Kokemusasiantuntijat eli jo raitistuneet tukihenkilöt auttavat uusia jäseniä rakentamaan parempaa arkea, jonka päihteet ovat romuttaneet. He voivat lähteä mukaan esimerkiksi tukiluukuille asioimaan ja auttavat muutenkin alkuun vertaistuen kautta.

Kokemusasiantija Seppo Koski on ehtinyt auttaa muita jo muutaman vuoden.

– Olen tukena ja apuna, ja kerron, miten olen itse pystynyt nousemaan jaloilleni, mutta en sano, mitä toisen pitäisi tehdä, hän kertoo.

Koskella on takanaan 38 vuoden päihteidenkäyttöhistoria.

– Sen jälkeen olen elänyt kuusi vuotta toisenlaista elämää. Ammatiltani olen maalari, mutta olen juonut työkykyni, joten sille alalle en voi enää palata. Kolmas sektori tarjoaa mahdollisuuden tehdä vapaaehtoistyötä, joka pitää minut irti päihteistä. On syy nousta sängystä ylös, kun joku muu tarvitsee palveluksiani, hän selittää.

Koski toimii yhdistyksessä varapuheenjohtajana ja vetää kulttuurikerhoa.

– Kulttuurikerhossa on yhteensä 44 jäsentä. Kokoonnumme kerran viikossa Killan tiloissa ja lisäksi käymme pari kertaa kuukaudessa teatterissa, hän selittää.

Teattereiden jälkeen he käyvät välillä porukalla syömässä ravintolassa.

– Pari vuotta sitten en vielä yksin uskaltanut lähteä ravintolaan, mutta isolla porukalla on helpompaa käydä ulkona selvin päin, hän sanoo.

Janica Vilen