Naantalissa ja Raisiossa alkoi näyttelyiden kesä

Johanna Pihlajamaan Figuring-näyttely on esillä Naantalin Taidehuoneella 26.6. asti. Kuva: Ragip Önsoy.

Monipuolisissa paikallisissa näyttelyissä saadaan tutustua mm. taidegrafiikkaan, käsitöihin ja valokuviin.

NÄYTTELYT. Naantalin Taidehuoneella on esillä 7.–26.6. Johanna Pihlajamaan Figuring-näyttely. Tamperelainen Pihlajamaa on toteuttanut näyttelyn teokset taidegrafiikan tekniikoita yhdistämällä ja piirtämällä vuosina 2012–2016.

Näyttely koostuu kolmesta eri teossarjasta, joiden nimet ovat Talven valosta, Pyöreäiset värit ja Figuring. Näyttely on saanut nimensä uusimmasta teossarjastani. Lisäksi figuring-sanan voi ymmärtää monella tavoin niin kuin töissäni näkyvät pyöreät muodotkin, Pihlajamaa sanoo.

Raunistulan nukkekotikerhon näyttely on nähtävillä kesäkuun ajan Naantalin kaupunginkirjastossa.

Taidekauppias Matti Mollberg on jälleen pystyttänyt myyntinäyttelynsä Maariankatu 2:ssa sijaitsevaan kiinteistöön. Länsirannikon laajimmassa 360 työn näyttelyssä on mukana mm. Nándor Mikolan, Jarkko Peltosen, Olavi Hurmerinnan, Nikolai Lehdon ja Olli Joen teoksia. Työt ovat esillä 15.8. asti.

Rymättylän pitäjätalo Aahollissa taas on esillä Johan Kantosen tekemiä pärekoreja. Aaholliin kootaan lisäksi ajalle 27.6.–5.8. eli ”juhannuksesta kesäolympialaisiin” näyttely, joka kantaa nimeä Muotokuva Taiteilija Tarina.

Tekstiiliartesaanien Satu Kallion ja Sari Karrilan Juhlasta arkeen – kudotut ja painetut tekstiilit -näyttely on nähtävillä kesäkuun ajan Raision kirjastotalon Aulagalleriassa. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.
Tekstiiliartesaanien Satu Kallion ja Sari Karrilan Juhlasta arkeen – kudotut ja painetut tekstiilit -näyttely on nähtävillä kesäkuun ajan Raision kirjastotalon Aulagalleriassa. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Tekstiilejä ja valokuvia kirjastotalolla

Raision kirjastotalon Aulagalleriassa voi tutustua kesäkuun ajan paitsi kolttasaamelaisten kulttuurista, käsitöistä ja perinteistä kertovaan Tuõddri Peeʹrel eli Tunturien Helmet -näyttelyyn, myös Juhlasta arkeen – kudotut ja painetut tekstiilit -näyttelyyn.

Tekstiilinäyttelyn ovat pystyttäneet Rasekon Mynämäen toimipisteestä juuri valmistuneet tekstiiliartesaanit Sari Karrila ja Satu Kallio. Tekijöiden luonnonläheisyys näkyy paitsi kuoseissa myös materiaalivalinnoissa.

Käytämme paljon pellavaa ja puuvillaa, sillä ne ovat kestäviä ja puhuttelevia materiaaleja, sekä kierrätysmateriaaleja mahdollisuuksien mukaan, he kertovat.
– Tämä on ensimmäinen yksityisnäyttelymme. Seuraavaksi aiomme kehittää tuotteitamme sekä kokeilla painantaa ja värjäystä eri materiaaleille, he suunnittelevat.

Ruisrockin alkuvuosiin 1970-luvulle palataan Vesa Hannukselan Tasavallan Pressa, yksinäinen cowboy ja lännenmies -näyttelyssä. Kuvat ovat esillä Raision kaupunginkirjaston musiikki- ja taideosastolla elokuun loppuun asti.

Vesa Hannuksela esittelee tässä vuonna 1973 Ruisrockissa esiintyneen Tasavallan Preseidentti -yhtyeen kitaristi Jukka Tolosen kuvaa. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.
Vesa Hannuksela esittelee tässä vuonna 1973 Ruisrockissa esiintyneen Tasavallan Presidentti -yhtyeen kitaristi Jukka Tolosen kuvaa. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Muun muassa Tasavallan Presidentti -yhtyeen basisti Måns Groundstroemia, Tommie Mansfieldia ja lännenmies Chuck Berryä kuvaavat teokset olivat ensimmäistä kertaa esillä huhtikuussa valtakunnallisessa Bluesin sielunmaisemaa -näyttelyssä, Hannuksela toteaa.
– Diakuvani ovat aiemmin jääneet mustavalkoisten kuvieni varjoon. Ne ovat kyllä esittelykuntoisia, sillä olen säilyttänyt niitä pergamenttipapereissa, Hannuksela lisää.

Käsityöläiset kaupungintalolla

Aimo Määttänen toi esille Handmade in Raisio vol. 3 -näyttelyyn tekemiään puukkoja ja juomasarvia. Kuva: Ragip Önsoy.
Aimo Määttänen toi esille Handmade in Raisio vol. 3 -näyttelyyn tekemiään puukkoja ja juomasarvia. Kuva: Ragip Önsoy.

Raision museo Harkon Handmade in Raisio vol. 3 -kesänäyttely täyttää kolmatta kertaa Raision kaupungintalon aulatilat 28. elokuuta asti. Mukana on yhteensä 86 teosta, joissa on mm. maalauksia, valokuvia sekä puu- ja tekstiilitöitä.

Aimo Määttänen on harrastanut taiteen tekemistä noin 20 vuotta. Tuona aikana Määttänen on kokeillut eri tekniikoita, joista puutyöt ovat erityisesti hänen mieleensä.

Täällä on esillä puukkoja ja juomasarvia. Olen tehnyt paljon myös pitkiä kenkälusikoita ruostumattomasta teräksestä ja visakoivusta, Määttänen kommentoi.

Sirpa Pitkänen ja Minttu Kaartosalmi toivat esille sen sijaan yhteistyönä valmistuneen mosaiikkitorson sekä yksilöteokset Unelmoi isosti ja Kala-valopallo.

Mahdottoman edessä -nimeä kantava torsotyö kuvaa pitkäaikaistyöttömyyttä sekä siihen liittyviä tuntemuksia, kuinka työtön yksilö kokee itsensä ja tuntee ihmisarvonsa valtiovallan päätösten ja säädösten edessä. Käytimme työssä peilin paloja, sillä peili on kuvaava materiaali – kuten itsetunto, se ei ole täysin hajalla vaikka säröllä olisikin, Kaartosalmi ja Pitkänen esittelevät.
– Suunnittelimme teosta pari vuotta ajatuksen tasolla. Alun perin kutsuimme torsoa
Hiljainen mies -nimellä, koska sanottavaa hänellä olisi, sananvaltaa ei niinkään, he jatkavat.

Handmade in Raisio vol. 3:ssa on mukana mm. Minttu Kaartosalmen ja Sirpa Pitkäsen Mahdottoman edessä -teos. Kuva: Ragip Önsoy.
Handmade in Raisio vol. 3:ssa on mukana mm. Minttu Kaartosalmen ja Sirpa Pitkäsen Mahdottoman edessä -teos. Kuva: Ragip Önsoy.

Katariina Mäkinen-Önsoy