4H-yrittäjyys toi kaarinalaiselle Iida Oksaselle ja lietolaiselle Santeri Kinnuselle kesätöitä

Kaarinan Littoisissa asuva Iida Oksanen on hyvä esimerkki nuoresta, joka pyrkii työllistämään itsensä 4H-yrittäjänä. 4H-yrittäjyydestä Oksanen kuuli lietolaiselta serkultaan Santeri Kinnuselta, jolla on niin ikään oma 4H-yritys. ”Pari yhteydenottoa on jo tullut, mutta lisää työtä otetaan mielellään vastaan”, Iida Oksanen toteaa iloisena. Kuva: Ragip Önsoy.

NUORET. Kaarinan Littoisissa asuvan Iida Oksasen, 16, 4H-yritys Help 4 You aloitti toimintansa toukokuun lopulla.

Help 4 You tarjoaa nimensä mukaisesti monenlaisia kodinhoitoon liittyviä palveluita, kuten esimerkiksi lastenhoitoa, leivontaa, juhlajärjestelyissä auttamista, nurmikonleikkuuta, ikkunoiden pesua ja siivousta sekä lemmikkien ulkoilutusta. Oksanen tekee sivutoimisesti myös geelikynsiä ja -lakkauksia.

Oksasen tavoitteena on pitää yritystä toiminnassa ainakin kesän ajan. Liikkumaan hän pääsee näppärästi joko skootterilla tai polkupyörällä.

– Idea Help 4 Youn perustamiselle tuli siitä, kun niin kaupungissa kuin yrityksissäkin kesätyöpaikat tuntuivat olevan kiven alla. Useista kesätyöhauista parin viime vuoden aikana huolimatta paikkaa ei vain löytynyt, kertoo Oksanen.
– 4H-yhdistyksen nuorille suunnattuun yritystoimintaan minut tutustutti serkkuni Santeri Kinnunen, joka tekee kodinhoitoon liittyviä töitä puolestaan Liedon puolella Santun Apu -4H-yritysnimellä. Minun pääasiallinen toimialueeni on siis Kaarina ja serkkuni Lieto lähialueineen, Oksanen lisää.

Liedossa asuva Kinnunen, 14, sai sen sijaan idean yrittäjyydestä kotipihansa nurmikkoa leikatessaan. 4H-yrittäjän tie saakin usein alkunsa harrastuksen tai muun kiinnostuksen kohteen kautta.

– Hoksasin, että kesätyökseni voisin alkaa leikata naapurustossani pihanurmia. Hain netistä lisätietoa ja löysin hyvän esimerkin pihapalveluja tarjoavasta 4H-yrityksestä, kommentoi Kinnunen.

4H-yrittäjäksi ryhtyvä voi olla 13–28-vuotias nuori henkilö, joka haluaa kokeilla yrittäjyyttä harrastusmielessä. Yhdistyksessä nuorta yrittäjää tuetaan 4H-yrittäjän oppaalla sekä esimerkiksi kirjanpitoharjoituksilla.

Yrittäjäperheestä tuleva Oksanen sanoo, että yrittäjyys voi olla hänen kohdallaan hyvinkin mahdollinen vaihtoehto myös tulevaisuudessa.

– Olen saanut kotoa mallia yrittäjyydestä. Äitini on tällä hetkellä yrittäjä ja isälläni oli aiemmin oma yritys, Oksanen toteaa.

Kotimäessä yläkoulunsa juuri päättänyt Oksanen hakeutui opiskelemaan Kaarinan lukioon. Liedon keskuskoulua käyvä Kinnunen puolestaan siirtyy kahdeksannelle luokalle.

– Olen aiemmin harrastanut kitaransoittoa, johon toivon saavani uuden kipinän musiikkiin painottavassa lukiossa. Lukion jälkeen suunnitelmissa ovat sosionomin ja lastentarhaopettajan opinnot, sillä työ lasten parissa tuntuisi omimmalta, pohtii Oksanen.

Lisätietoa nuorten paikallisten 4H-yrittäjien palveluista sekä työstä veloitettavista hinnoista saa yritysten nettisivuilta sekä Facebookista Help 4 You ja Santun Apu -tunnisteilla. Osa nuorten yrittäjien tarjoamista palveluista ovat kotitalousvähennyskelpoisia.

Katariina Mäkinen-Önsoy