Tarvasjoki täyttää 700 vuotta

Herrasmannista kaikki alkoi. Tarvasjoen ensimmäiset maakaupat allekirjoitettiin Herrasmannissa 23.6.1316. Kuva: Esa Mustamäki.

Tarvasjoella tehtiin ensimmäiset maakaupat 23. kesäkuuta vuonna 1316. Tarvasjokea alettiin nimenä käyttää vuonna 1910. Vuosina 1859–2014 Tarvasjoen alue oli itsenäinen kunta. Vuonna 2015 syntyi kuntaliitos Liedon kanssa. Koko tämä vuosi on Tarvasjoelle juhlavuosi. Tarkkaa päivää juhlitaan viikon päästä Herrasmannissa, missä tuo ensimmäinen kauppakirja kirjoitettiin. Pääjuhlaa puolestaan vietetään 24. heinäkuuta.

LIETO. Tarvasjoen 700-vuotista historiaa on juhlittu paikallisesti jo vuoden alusta asti monenlaisilla tapahtumilla, ja juhlat jatkuvat vuoden loppuun. Keväällä Lieto-opisto aloitti luennot Tarvasjoen historiasta, joista kolme pidettiin kevätkaudella ja syksyllä on luvassa vielä kaksi luentoa.

Herrasmannissa 700-vuotisjuhlia vietetään 23. kesäkuuta. Maa-alueesta on nimittäin tehty kauppakirja 23.6.1316. Avoimia ovia vietetään klo 10–17 ja kävijöille tarjotaan synttärikahvit.

Nykyään Herrasmannissa pyöritetään maatilamatkailua.

– Tarjolla on bed and breakfast -toimintaa, kokoustiloja, juhlatiloja, savusauna ja aktiviteetteja. Olemme aina yrittäneet tuoda asiakkaillemme esiin myös paikan historiaa, kertoo yrittäjä Esa Mustamäki, joka myös asuu tilalla. Samassa pihapiirissä asuvat myös hänen vanhempansa. Tila tuli Mustamäen perheelle sodan jälkeen.

Pääjuhla 24.7.

Juhlavuoden päätapahtuma järjestetään sunnuntaina 24. heinäkuuta. 90-luvulla kotiseutuneuvoksen tittelin saanut Kalervo Mäkinen on ollut mukana juhlajärjestelyissä jo puolisen vuotta.

– Tulossa on suuret juhlat. Aamulla on vanhan ajan jumalanpalvelus, päivällä taas juhla, joka aloitetaan historiallisella kulkueella. Juhlassa esitellään Tarvasjokea ja tarjolla on myös musiikkiohjelmaa, josta vastaavat Liedon torvisoittokunta ja paikalliset muusikot, kertoo Mäkinen.

Juhlapuheen pitää tohtori Martti Turtola, jonka isoisä oli Tarvasjoen ensimmäinen kirkkoherra. Tarvasjoen hautausmaalle on tulossa myös laatta alueen historian kunniaksi.

Samana iltana esitetään tarvasjokelaisen Sakari Kännön kirjoittama näytelmä: Härkätietä Eurooppaan.

– Näytös on maksuton, joten katsotaan riittääkö yksi esitys, vai pitääkö järjestää toinenkin, Mäkinen pohtii.

Mäkinen on juhlajärjestelyistä mielissään, sillä historia on hänen intohimonsa. Hän on kirjoittanut historiateoksiakin.

Juhlavuosi esittäytyy museossa

Sunnuntaina 12. kesäkuuta avattiin Tarvasjoen kotiseutumuseoon kesänäyttely Tarvasjoki 700 vuotta -teemalla. Ihmisten Tarvasjoki -näyttely kertoo Tarvasjoen elämänmenon historiaa esihistoriasta kohti nykypäivää. Esille on nostettu maaseudun asutuksen monimuotoisuus ja elinkeinojen kehittyminen. Lisäksi esitellään yksittäisten ihmisten arkea ja toimeentuloa.

– Näyttelyssä esitellään lisäksi järjestötöiminnan muotoutumista yhdistyksiksi sekä koulutuksen ja terveydenhuollon alkutaivalta pedagogeineen ja kansanparantajineen. Tutuksi tulevat postiaseman hoitaminen, tarkastuskarjakon työ sekä poliisin ja raittiuslautakunnan toimet salakuljettajien kiinni saamiseksi. Käsityöläisistä tavataan suutarien ohella seppiä, itsellisistä korintekijä. Maatalouden ja teollisuuden lisäksi kerrotaan kotiteollisuuden eri muodoista unohtamatta naisia, jotka elättivät itsensä taidokkaita käsitöitä tekemällä, museo kertoo.

Yhdistykset osallistuvat aktiivisesti

Yhdistykset osallistuvat aktiivisesti juhlavuoden järjestelyihin. Paimionjokiyhdistys järjestää syksyllä seminaarin Teollisuutta joen varressa. Toisena seminaaripäivänä järjestetään retki Juvan voimalaitokseen ja sen ympärille. Samalla tutustutaan luontopolkuun, joka on rakennettu talkoilla yläjuoksulle. Härkätieyhdistys järjestää puolestaan Härkätiepäivän.

Tarvasjoen juhlavuoteen osuu myös muutaman yhdistyksen juhlavuosi. Tarvasjoen nuorisoseura täyttää 120 vuotta. Heidän kesänäytelmänsä on samalla juhlavuosinäytelmä. Lions Club täytti hiljattain 50 vuotta ja sotaveteraanit täyttää syyskuussa 50 vuotta.

Janica Vilen