70-vuotias Rantakulman VPK juhli näyttävästi

Rantakulman VPK:n talo valmistui 1957. Rakennusta on laajennettu ja remontoitu VPK:n omin voimin laajasti 2000-luvulla.

KAARINA. Kaarinassa Rantakulmana tunnetulle alueelle perustettiin vapaapalokunta maaliskuussa 1946. Rantakulmalaiset juhlivat 70 vuottaan näyttävästi viime viikonloppuna. Avointen ovien päivänä pääsi tutustumaan paloaseman toimintaan ja kalustoon. Illalla pidettiin kutsuvierasjuhla, jossa palkittiin jäsenistöä ja pitkään palvelleita vapaaehtoisia.

Omaa paloasemaa ryhdyttiin nykyisen Rauvolan alueelle rakentamaan vuonna 1955. Paloasema valmistui keväällä 1957. Talon vihkiäistilaisuudessa yhdistys sai myös oman lipun, jonka lahjoittivat Rantakulman martat.

– Juhlimme samalla myös VPK-talon 60 vuotta. 70-vuotiaana olemme edelleen aktiivisia. Vastaamme haasteisiin nuoruuden innolla, mutta iän tuomalla kokemuksella. Vuosien varrella olemme saaneet ystäviä ympäri maailmaa. Kunniavierainamme on Saksasta Falkenseen kaupungin vapaapalokuntalaisia, kertoi vapaapalokunnan hallituksen puheenjohtaja Heikki Mäkitalo.

Rantakulman VPK:n rakennus toimi myös Kaarinan puolivakinaisen palokunnan, nykyisen palolaitoksen, asemana vuosina 1976–1981. Taloa laajennettiin lähinnä omin voimin vuosina 2005–2008. Tänä vuonna on ponnistettu jälleen, kun vahtimestarin asunnon julkisivu uusittiin ja peltikatto vaihdettiin. Siihen Kymppi-Katto lahjoitti materiaalit ja apua.

– Hälytysosastossa meillä on reilut kaksikymmentä jäsentä sekä lisäksi joitakin harjoittelijoita. Nuorisojaostossa on noin 50 nuorta. Lisäksi tukiosastossa on toistakymmentä aktiivista, pääosin varttuneempaa jäsentä. Esimerkiksi Pelastusalan Liiton kultaisella ansiomitalilla tänään palkitut pitkäaikaiset jäsenemme Pentti Sirén ja Martti Kivikankare toimivat edelleen palokunnan hallituksessa, kertoi palokuntapäällikkö Kalle Lehtonen.

Lehtosen mukaan Rantakulman VPK:n nykyhaasteina ovat vapaaehtoisten toimintavalmiuteen liittyvien tietojen ja taitojen lisääminen.
– Varustetasomme on pitkälti 70-lukulainen. Parannuksia hankitaan koko ajan, mutta samalla pitää myös kouluttaa väki käyttämään niitä oikein. Henkilöstön saaminen ja pitäminen mukana toiminnassa on aina haaste. Kukaan ei ole täällä töissä, joten se on sellainen sisäsyntyinen vapaaehtoinen kuri, joka ohjaa itse kutakin jäsentä, Lehtonen sanoi.

Iltajuhlassa todettiin jälleen kerran, että vahinko ei tule kello kaulassa. Hälytysosasto sai kutsun töihin juuri ennen ruokapöytään istuutumistaan.

Pentti Sirén ja Martti Kivikankare saivat Pelastusalan Liiton kultaiset ansiomitalit. Ne luovutti Länsi-Suomen Pelastusalan liitto ry:n toiminnanjohtaja Antti Ali-Raatikainen (toinen oik.). Oikealla palokuntapäällikkö Kalle Lehtonen.
Pentti Sirén ja Martti Kivikankare saivat Pelastusalan Liiton kultaiset ansiomitalit. Ne luovutti Länsi-Suomen Pelastusalan liitto ry:n toiminnanjohtaja Antti Ali-Raatikainen (toinen oik.). Oikealla palokuntapäällikkö Kalle Lehtonen.

Kai Saarto