Mynämäkeläinen elämäntapa viehättää

Anne Lahtinen peukuttaa Mynämäkeä. Oikealla Jarmo Rakkolaista naurattaa.

Yleismaailmallinen huono olo unohtuu saavuttaessa Mynämäkeen ja sen idylliseen elämäntapaan. Lauantaina 11.6. vietetyssä Avoimet Kylät -tapahtumassa vierailijan ei tarvinnut muuta kuin nauttia: Tunnin kestänyt toritapahtuma tarjosi hyvin suunniteltua ohjelmaa musiikista moottorisahataiteeseen sekä maittavan lounaan. Tapahtuman jälkeen parin tunnin kiertoajelu tutustutti viehättäviin kyläyhteisöihin ja niiden toimintaan. MYNÄlife-asukashankintahanke mahdollisti hienon päivän.

MYNÄMÄKI. Avoimet Kylät -tapahtuma keräsi lauantaina 11.6. mynämäkeläisiä torille, jossa tavattiin tuttuja, siemailtiin kahvia ja raparperimehua sekä nautittiin mukavasta ohjelmasta. Lapsille oli varattu tilaisuus käpylehmien tekoon sekä hurvitteluun pomppulinnassa. Avoimet Kylät -päivä järjestettiin valtakunnallisena nyt toista kertaa, ja tänä vuonna mukaan aktivoitui myös Mynämäki MYNÄlife-hankkeen organisoimana.

Käynnistimme mynämäkeläisten MYNÄlife-asukashankkeen Turun Rakenna&Sisusta-messuilla helmikuussa. Messuilla Mynämäkeä esittelivät niin talkoolaiset kuin kauppaneuvos Jethro Rostedt. Sen lisäksi keräsimme ennakkoon Avoimet Kylät -päivästä kiinnostuneiden yhteystietoja, kertoo kylien neuvottelukunnan edustaja Päivi Maisila.


Mynämäel sopii kaik!

Antoisan torilla vietetyn hetken jälkeen istahdamme bussiin. Bussin mutkitellessa Mynämäen Jokisivun aluetta, oppaamme Iita Aho kertoo itse muuttaneensa alueelle 9 vuotta sitten. Eniten viehättävät luonto sekä maaseutumaisuus. Onpa hän meinannut juosta hirvikolarinkin lenkillään: Täällä voi törmätä lähes kaikkiin suomalaisiin riistaeläimiin niin pihoilla kuin poluilla.

Ajoittain mainitaan myytäviä kohteita: mökkejä sekä omakotitaloja keskellä vehreää maisemaa. Maanomistajat eivät ole maistaan huudelleet, mutta eivät pahastu tiedusteluista. Mikäli jokin tontti viehättää erityisesti, siitä voi mainiosti aloittaa neuvottelut omistajan kanssa. Tänne sopii kaik.

Maalaismiljööseen kuuluu olennaisesti kyläkoulu. Jokisivun alueen Ihalaisten ala-asteen koulussa opiskelee parikymmentä lasta. Koulu on tärkeä kokoontumispaikka myös muuten: nuoriso tapaa siellä iltaisin, pihalla on mahdollisuus pestä mattoja ja mankeloida, 4H-yhdistys huolehtii ongelmajätteen keräyksistä hankkiakseen varoja. Ilkivaltaan ei olla törmätty, päinvastoin yhteisiin peleihin ja leikkeihin varatut välineet huolehditaan porukalla talteen.

Vanhemmat tekevät tiivistä yhteistyötä koulun kanssa. Sanonta ”Lapsen kasvattamiseen tarvitaan koko kylä” toteutuu täällä.

Matka jatkuu

Mutkittelevat kylätiet, hoidetut pihat ja talot, sekä asukkaiden välittömyys ja ystävällisyys ovat tähän mennessä hurmanneet meidät kaikki. Osa ajelulle osallistuneista on paikallisia, osa on tullut muistelemaan lapsuuttaan tai tutustumaan sukunsa juuriin.

Olen innostunut sukututkimuksesta, ja olen saanut selville, että molempien vanhempieni sukujuuret ovat kotoisin täältä, kertoo Teija Nylund.

Matkamme jatkuessa oppaanamme toimii Jarmo Rakkolainen Tarvaistenseudun kyläyhdistyksestä. Myös häntä viehättää seudun luonto. Eräoppaana hän tulkitsee mielenkiintoisia jälkiä hämmästelijöille. Ei voi olla pohtimatta, mistä kaikesta kaupunkilaislapset jäävät paitsi.

Käsitöitä harrastava Anne Lahtinen aloittaa syksyllä tekstiili-artesaanin opinnot Mynämäellä. Kiertoajelu on oiva tilaisuus tutustua tarkemmin seutuun sekä myytäviin kohteisiin.

Asun tällä hetkellä kerrostalossa, mutta haluan ehdottomasti muuttaa lähelle luontoa. Etsin nyt mökkiä tai taloa täältä Mynämäeltä. Olen kova remontoimaan myös itse, joten pieni keskeneräisyys voi olla jopa eduksi, Lahtinen ilmoittaa ja jakaa aktiivisesti käyntikortteja kylätoiminnoista vastaaville.


Hankkeen tavoittelema muuttovoittoisuus ei tunnu mahdottomalta. Ennen paluumatkaa pysähdymme Tarvaisten ala-asteella, jonne olemme jo matkan varrelta tilanneet kahvit keitettäväksi. Tarvaisten seudun kylät ry on valmistellut iltaa varten perinteisiä Tarvaisten kesäjuhlia. Vuosittain juhlille osallistuu 200 – 400 vierailijaa nauttimaan teatterista, musiikista ja tanssista.

Aikuisille taidetta ja lapsille leluja. Lapset askartelivat innoissaan käpylehmiä.
Aikuisille taidetta ja lapsille leluja. Lapset askartelivat innoissaan käpylehmiä.

Heidi Saari