Naantalin Maa- ja kotitalousnaisten 90-vuotisteos on ehdolla Vuoden kotiseututeokseksi

KIRJALLISUUS. Paikallishistorioitsija Leena Mattilan kirjoittama, toukokuussa julkaistu Naantalin Maa- ja kotitalousnaisten 90-vuotista taivalta muisteleva historiikki Luolalasta se alkoi… on asetettu ehdolle Vuoden kotiseututeokseksi 2016.

Vuodesta 2009 alkaen Suomen Kotiseutuliiton jakaman Vuoden kotiseututeos -palkinnon saaja julkaistaan perinteiseen tapaan Turun kansainvälisillä Kirjamessuilla 1. lokakuuta. Tänä vuonna Kotiseutuliiton nimeämänä valitsijana toimii opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuuriasiainneuvos Päivi Salonen. Palkintoraatiin kuuluvat lisäksi tietokirjailija Harri Turunen, kotiseutututkija Jouko Hannu, ministeri Raimo Sailas ja toiminnanjohtaja Riitta Vanhatalo, joka toimii myös raadin puheenjohtajana.

Vuoden vaihteessa 90 vuotta täyttävälle vireälle Naantalin Maa- ja kotitalousnaisten yhdistykselle historiikin kirjoittanut Mattila tarttui toimeksiantoon hyvillä mielin. Teoksen visuaalisesta ilmeestä ja taitosta vastasivat naantalilainen taiteilija Paul Brück ja graafinen suunnittelija Tuomas Mikola.

Teos sisältää nykynaantalilaisellekin merkittävää historiallista tarinaa ja arvokasta tietoa työteliäiden maa- ja kotitalousnaistemme toiminnasta entisessä Naantalin maalaiskunnassa vuosisadan alkupuolelta EU-aikaan ja aina tähän päivään asti.

– Lisäksi kirjassa on suuri määrä ennen julkaisematonta tietoa yhdistyksen pöytäkirjoista, ruuan alkutuotannosta, maaseudun kehityksestä, sotavuosien kekseliäisyydestä ja kotitalous- ja käsityötaitojen kehittämisestä sekä kuvia kotialbumeista, Mattila toteaa.

– Kyseessä on luku- ja katselukirja, joka kertoo paitsi Naantalin myös Suomen historian vaiheista 90 vuoden aikana yleisemmälläkin tasolla, Mattila lisää.

Katariina Mäkinen-Önsoy