Iina Kuustonen toi ilouutisen Karvetin koululle

Pian itsekin äidiksi tuleva Iina Kuustonen kertoi Karvetin koulun lapsille, miksi on tärkeää, että tytöt pääsevät kouluun, eivätkä joudu tekemään lapsia liian varhain.

Karvetin koulu Naantalissa on uusinut kolmen vuoden takaisen voittonsa Unicef-kävelyssä. Palkinnoksi he saivat Iina Kuustosen kouluvierailulle kevätjuhlapäivänään 1. kesäkuuta. Lapsille Kuustosen kouluvierailu oli iloinen yllätys. Hän kertoi koululaisille Unicefistä ja esitti samalla vanhoja Putouksesta tuttuja sketsihahmojaan Jani-Petteriä ja Jäbä Leissonia.

NAANTALI. Näyttelijänä ja koomikkona tunnettu Unicefin hyvän tahdon lähettiläs Iina Kuustonen vieraili Naantalissa Karvetin koulussa kertomassa ilouutisen: Karvetin koulu on voittanut Unicefin kävelykilpailun, jonka avulla kerätyillä varoilla autetaan lapsia pääsemään kouluun 11 Aasian maassa. Karvetin koululaiset kävelivät yhteensä 2 208 kilometriä. Kaikki mukana olleet koulut kävelivät yhteensä noin miljoona kilometriä, mikä tarkoittaa oppilasta kohden keskimäärin viittä kilometriä. Yhteensä rahaa kertyi miljoona euroa.

Kuustonen kertoi lapsille, mitä tuolla rahalla saadaan aikaan.

– Yhden oppilaan kouluvuosi maksaa 15 euroa. 70 eurolla koulutetaan yksi opettaja, joten tällä summalla jo todella moni lapsi pääsee kouluun ja voi myöhemmin valmistua ammattiin ja päästä töihin välttäen köyhyyden kierteen, hän selittää.

Kuustonen muistuttaa, että koulu on jokaisen lapsen oikeus.

– Vielä 10 vuotta sitten maailmassa oli 100 miljoonaa lasta, jotka eivät päässeet kouluun. Nyt luku on lähes puolittunut. Koulu on paras tie pois köyhyydestä ja se on myös jokaisen lapsen oikeus. Nyt todella monet lapset pääsevät kouluun teidän ansiosta, hän kiittelee.

Koulu on erityisen tärkeä tytöille

Erityisesti Kuustonen nostaa esiin koulunkäynnin tärkeyden tyttöjen elämässä.

– Tutustuin yhteen tyttöön Bangladeshissä ollessani siellä Unicef-vierailulla. Hän pelastui Unicefin avulla lapsiavioliitolta. Bangladeshissä monet vanhemmat naittavat tyttäriään jo varhain, koska heillä ei olee varaa elättää isoa perhettä. Ne tytöt joutuvat jättämään koulun kesken ja ryhtymään kotiäideiksi jo alle 18-vuotiaina. Unicefin avulla tuo tyttö sai jatkaa koulunkäyntiä ja voi tavoitella unelma-ammattiaan lääkärinä, jotta voisi myöhemmin auttaa muita tyttöjä, Kuustonen kertoo.

Kuustonen halusi Unicefin hyvän tahdon lähettilääksi, koska hän on nähnyt, kuinka pienillä asioilla saa ihan valtavasti aikaan.

– Esimerkiksi Mosambikissa monet kuolevat malariaan, joka voi tarttua hyttysten pistoista. Moskiittoverkot auttavat estämään malarian leviämistä ja ne maksavat vain kolme euroa. Yhden peiton alla voi nukkua vaikka koko perhe. Lisäksi niissä peitoissa on hyttyskarkotetta. Jos moni perhe samassa kylässä käyttää verkkoja, niin hyttyset katoavat koko kylästä, hän kertoo.

Unicefin työstä tulee Kuustoselle aina hyvä mieli.

– Tämä on paljon tärkeämpää kuin olla tekohampaat suussa telkkarissa, hän naurahtaa, mutta esittää kuitenkin lasten toiveesta hetken aikaa hänen Putous-ohjelmasta tuttuja sketsihahmojaan Jani-Petteriä ja Jäbä Leissonia.

Sketsihahmot lasten suosikki

Iina Kuustosen esityksen jälkeen koululaiset pääsivät ottamaan yhteiskuvia suosikkinäyttelijän kanssa. Oikealla kuvassa on Eemil Suominen, jonka lempihahmo on Jäbä Leisson.
Iina Kuustosen esityksen jälkeen koululaiset pääsivät ottamaan yhteiskuvia suosikkinäyttelijän kanssa. Oikealla kuvassa on Eemil Suominen, jonka lempihahmo on Jäbä Leisson.

Karvetin koulun oppilaat Liinu Järvinen (4A), Nella Suominen (4B) ja Eemil Suominen (6B) olivat innoissaan Kuustosen vierailusta ja koulunsa voitosta.

– Tämä oli kiva yllätys. Me ei tiedetty, että me voitettiin, lapset sanovat.

Eemil käveli kilpailussa noin 16 kilometriä, tytöt taas noin 12 kilometriä.

Kuustonen oli lapsille entuudestaan tuttu näyttelijä:

– Iina on hauska. Kaikki hänen hahmonsa ovat olleet hyviä, tytöt kehuvat.

– Erityisesti Jäbä Leisson, lisää Eemil.

Katso videolta karvettilaisten laulu Iina Kuustoselle:

Janica Vilen