Myllyyn Turun seudun ensimmäinen itsepalvelupesula

Suomen suurin itsepalvelupesulaketju avasi pesulan Kauppakeskus Myllyyn 9.6.

Nyt Kauppakeskus Myllyssä saa pyykit pestyä kauppareissun aikana. Uusi itsepalvelupesula on haluttu tuoda muiden palveluiden lomaan, jotta asiakkaat saavat käytettyä hyödyksi sen ajan, kun pyykkikone pyörii.

RAISIO. Kauppakeskus Myllyssä avattiin 9. kesäkuuta itsepalvelupesula. 24 Pesula on kokkolalainen perheyritys, jota pyörittävät Asko, Jukka, Jarmo, Veli-Pekka ja Rauno Nevala sekä seuraavasta sukupolvesta Nico ja Joonas Nevala. Lisäksi mukana on kaksi yritysammattilaista.

Itsepalvelupesulassa asiakas toimii täysin itsenäisesti, ja pyykille pääsee ilman ajanvarausta.

Halusimme tuoda pesulan lähelle muita palveluita. Enää ei mene aikaa pyykille lähtemiseen, vaan pyykit hoituvat kauppareissun aikana. Laitetaan vain kone pyörimään ja kauppareissun jälkeen napataan puhtaat pyykit mukaan. Tupa näyttääkin aina tyhjältä, koska asiakkaat kuluttavat aikansa muualla, selittää Asko Nevala.

Yrityksellä on Kokkolassa pesula, joka on auki nimensä mukaisesti 24/7, mutta Raisiossa pyykille pääsee Prisman aukioloaikojen mukaan klo 8–21 ja sunnuntaisin klo 10–21.

24 Pesula on laajentunut vuodesta 1999 nopeasti Pirkanmaalla, Helsingissä, Hämeenlinnassa ja nyt myös Turun seudulla. Kauppakeskus Myllyn jälkeen seuraava avattava pesula tulee Turun Länsikeskuksen Prisman yhteyteen elokuussa. Suunnitelmissa on myös kolmas liikepaikka Turun seudulle vielä tänä vuonna.

Tarkoitus on myös laajentua ulkomaille, kartoitus Lontoon osalta on jo käynnissä TEKESin kansainvälistymisprojektin puitteissa, yrittäjät kertovat.

Palkintoja satelee

Idea pesulasta lähti veljesten saunareissulla.

Olemme kaikki tekniikan alalla eri sektoreilla ja näimme, että pesula-alalle meillä olisi annettavaa kehittäjinä, Asko Nevala sanoo.

Pesukoneiden maksu- ja ohjausjärjestelmät sekä kuivauskaapisto on itse suunniteltu ja valmistettu, sekä patentoitu. Yrityskonseptia hiottiin Suomeen sopivaksi liki 15 vuotta. Nyt yritys on saanut käyttöoikeuden Design from Finland -merkkiin, joka voidaan myöntää tuotteelle tai palvelulle, joka on muotoiltu Suomessa, ja voidaan osoittaa että yritys on investoinut suomalaiseen ammattimaiseen muotoiluun.

Olemme saaneet kiitosta esimerkiksi kuivaustangoistamme, ergonomisuudesta, luukkujen kiertosuunnista, hyvästä palvelumuotoilusta, etäohjauksista ja -hallinnasta. Olemme suunnitteleet automatisoituja palveluita ja lisää patenttihakemuksia lähetetään koko ajan, kertoo Asko Nevala.

Varsinkin kansainvälisillä markkinoilla yrittäjät ovat saaneet huomata, kuinka paljon heidän suomalaista suunnitteluaan arvostetaan.

Suomalaiselle tekniikan muotoilulle on selvästi tilaa ja kysyntää, hän iloitsee.

Hintaa koneelliselle tulee koneen koosta riippuen 6–18 euroa. Allergisoimaton pesuaine kuuluu hintaan ja syötetään automaattisesti. Lisäksi tarjolla on kaksi nopeasti kuivaavaa tehokuivausrumpua. Maksutapana käy käteisen lisäksi matkapuhelin. Raisiossa lähes 80 % asiakkaista onkin hyödyntänyt puhelinmaksua.

Olimme Suomen ensimmäinen yritys, joka käynnisti pesukoneen puhelimella. Olemme saaneet myös INNOSUOMI palkinnon siitä hyvästä, kertoo Asko Nevala.

Matot yleisimpiä pestäviä

Joillekin on 24 Pesuloissa jo muodostunut tavaksi arkivaatteiden pesu, mutta monet pesettävät erityisesti isoja tekstiilejä kuten räsymattoja, petauspatjoja ja untuvaa.

Valitettavan usein on halvempaa ostaa uusi matto kuin pestä vanha. Tälle kertakäyttökulttuurille halutaan tarjota vaihtoehto. 24 Pesulan toimintaperiaate nojaa vahvasti kestävään toimintaan, yrittäjät kertovat.

Juuri mattojenpesukone onkin ollut suosituin. Raision pesula avattiin juuri parhaaseen mattojenpesuaikaan, joten jonoakin on ehtinyt syntymään. Nyt yrittäjät pohtivatkin, lisäävätkö vielä yhden jättikoneen mattojen pesua varten.

Lisäksi meillä on suunnitelmia ratkaisuista myös tasopestäville matoille, kertoo Asko Nevala.

Ihanteena jakamistalous

Vaikka jotkut saattavat mieltää itsepalvelupesulat vanhan ajan Amerikkaan, ovat pesulat kuitenkin saavuttaneet suurta suosiota ja ovat aallon harjalla jakamistaloudessa. Monet eivät halua enää alati pienentyviin koteihin horjuvia kuivaustelineitä tai äänekkäitä pesukoneita, vaan asuintila käytetään muihin tarpeisiin.

Janica Vilen