Lukulehmät Onneli ja Anneli saivat kummikseen Raision kaupunginkirjaston

RAISIO. Raision kaupunginkirjasto on päässyt kummiksi kahdelle lukulehmälle, Onnelille ja Annelille. Onneli ja Anneli asuvat Kaiturin tilalla Maskussa ja opiskelevat siellä lukulehmien taitoja. Kaiturin tilan emäntä Marjukka Kulmala hoitaa ja kouluttaa niitä lempeästi yhdessä raisiolaisen lastenkirjailija Reetta Niemelän kanssa. Onneli ja Anneli nauttivat tällä hetkellä erityisesti lastenkirjojen ja runojen kuuntelemisesta.

Lukulehmien kummiuden kautta Raision kirjasto haluaa lisätä lasten lukuharrastusta ja kasvattaa ihmisissä, etenkin lapsissa, kykyä kokea myötätuntoa ja empatiaa muita eläviä olentoja kohtaan.

Lukulehmien kohtaaminen tukee koululaisten ilmiöpohjaista oppimista ja eläintietoisuuden kehittymistä. Myös eläimet ovat tuntevia olentoja, jotka osaavat kiintyä ja kärsiä. Ihmisellä on eettinen vastuu ottaa huomioon eläinten hyvinvointi ja oikeus omaehtoiseen elämään, kirjasto tiedottaa.

Lukulehmien kanssa on suunnitteilla ainakin kirjaston ja Lukulehmien yhteinen lukublogi, videokirjavinkkausta, live-striimausta lukulehmien luota ja koululaisryhmien lukuvierailuja Kaiturin tilalle Maskuun.

Jo nyt kirjaston Facebook-sivuilla on videoklippejä lukutuokioista Onnelin ja Annelin kanssa.

Lopullinen tavoite on, että lukulehmät tulevat joskus vierailemaan Raision kaupunginkirjaston edustalla olevaan puistoon, jossa halukkaat pääsevät lukemaan lehmille. Lehmille järjestetään niin iso tila, että ne pääsevät tarvittaessa puiden varjoon märehtimään.

Anneli ja Onneli ovat kyyttöjä eli itäsuomenkarjaa, joka on yksi Suomessa vanhastaan kasvatetusta maatiaiskarjarodusta. Rotu on uhanalainen.

Lukutaito on omalla tavallaan yhtä uhatussa asemassa kuin maatiaiskarjakin. Samalla kun me Raision kirjastossa vaalimme kummiuden kautta maatiaiskarjaa, vaalimme myös lasten lukutaitoa, kirjastosta todetaan.

TSS