Moottoriurheilunaiset esittäytyvät Raision kirjastotalolla

Heta Koivuniemen (o.s. Lauslehto) moottoripyörä, jolla hän voitti vuonna 2001 Pohjoismaiden mestaruuden sekä SM-hopeaa. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

RAISIO. Kansainvälisen Moottoriliitto FIM:n naiskomission johtaja, juontaja, moottoriurheilutoimittaja ja -kirjailija Nita Korhonen haastattelee menestyneitä naiskuljettajia Heta Koivuniemeä (o.s. Lauslehto), Kirsi Kainulaista ja Jasmin Sarjosta tiistaina 7.6. klo 18 Raision kirjastotalon Martinsalissa.

Tilaisuus liittyy 1.6.–31.8. ajalla kirjastotalossa esillä olevaan Naiset ja moottoripyörät -teemaiseen näyttelyyn. Näyttelyssä on aiheeseen liittyvää esineistöä, kuten moottoripyöriä, ajopukuja, kypäriä sekä valokuvia, lehtileikkeitä ja esittelytekstejä viidestä suomalaisesta naiskuljettajasta Taru Rinteestä, Heta Lauslehdosta, Sanna Kärkkäisestä, Kirsi Kainulaisesta ja Jasmin Sarjoksesta.

– Tämä on nyt neljäs kesä, kun Raision kirjastotalossa voi tutustua moottoriurheiluaiheiseen näyttelyyn sekä kuulla haastatteluja entisiltä ja nykyisiltä menestyksekkäiltä kuljettajilta. 2014 aloitimme Jarno Saarisen muistelulla, jonka jälkeen täällä on ollut esillä sellaiset legendat kuin Leo Kinnunen ja Rauno Aaltonen. Naiset ovat sen sijaan jääneet paitsioon, vaikka heissäkin löytyy menestyksekkäitä ajajia esimerkiksi motocross- ja road racing -sarjoissa, näyttelyn pystyttämisestä vastannut kirjastovirkailija Altti Koivisto kertoo.

Tienraivaajana on toiminut turkulainen, 125-kuutioisten moottoripyörien luokassa uransa ajanut Taru Rinne (s. 1968), joka kautta aikojen ensimmäisenä naisena ajoi pistesijoille road racingin MM-osakilpailuissa. Samassa luokassa ajanut Heta Lauslehto (s. 1981) muistetaan erityisesti vuoden 2001 Pohjoismaiden mestaruudesta ja SM-hopeasta. Kolme muuta esillä olevaa, nuoremman ikäluokan kuljettajaa, sen sijaan ajaa edelleen.

Katariina Mäkinen-Önsoy