Naantalin seurakunnan kirkkoherran virkaa 15 vuoden ajan hoitanut Jyrki Rautiainen jää virkavapaalle 1.7. alkaen. Virkavapaansa ajan hän tekee kappalaisen töitä Raisiossa.
NAANTALI. Sunnuntaina 12. kesäkuuta Naantalin kirkossa järjestettävä Jazzmessu jää Naantalin seurakunnan kirkkoherra Jyrki Rautiaisen viimeiseksi jumalanpalvelukseksi ennen virkavapaalle jäämistään.
Puolitoistavuotisen virkavapauden 1.7.2016–31.12.2017 ajaksi Jyrki siirtyy Raision seurakuntaan hoitamaan vaimonsa Tiina Rautiaisen kappalaisen virkaa. Tiina Rautiaiselle on puolestaan annettu samaksi ajaksi viranhoitomääräys Taivassalon ja Kustavin seurakuntien vt. kirkkoherrana.
Rautiaisella on Naantalissa takana lähes 27 pappisvuotta, joista 15 hän on saanut toimia kirkkoherrana.
– Naantalin seurakunnassa olen solminut elämänmittaisen ja rakkaan verkoston kollegoideni kanssa, toteaa Rautiainen haikeutta äänessään.
– Jään kaipaamaan Naantalia niin näiden ihmisten, joiden kanssa olen työskennellyt, kuin seurakuntalaistenkin takia. Naantalilaiset todella ottavat pappinsa omakseen, hymyilee Rautiainen.
Heinäkuun alussa aloittaa kirkkoherran sijainen, jonka julkistaa Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli 22.6. tekemänsä päätöksen mukaisesti.
– Uskon, että hänestä tulee hyvä sijainen. Aika näyttää, onko kyseessä oleva henkilö kiinnostunut hakemaan varsinaiseksi kirkkoherraksi 1.1.2018 alkaen, Rautiainen kommentoi salaperäisesti.
Sapattivuosi opetti
Rautiainen pohtii, että virkavapaus voi tuoda tullessaan hyvinkin positiivisen muutoksen.
– Tänä päivänä alasta riippumatta työntekijöitä kuormitetaan hyvin monenlaisilla tehtävillä. Esimerkiksi joskus kirkkoherruus hallintotehtävineen ei käy yksiin pappiuden kanssa. Täytyy olla samanaikaisesti sosiaalinen ja helposti lähestyttävä sekä kiinnostunut taloudesta ja pykälistä. Tehtävien laaja-alaisuus johtaa helposti uupumiseen, hän selventää.
– Pyrkimykseni on olla hyvä pappi, koska hallinnossa on vaikea olla hyvä, hän miettii.
Tarkkoja tulevaisuuden suunnitelmia Rautiainen ei ole tehnyt puolitoistavuotisen virkavapauden jälkeiselle ajalle.
– Vuoden kestänyt vuorotteluvapaa 2012–2013 avasi ajatuksiani ja opetti suhtautumaan asioihin eri tavalla. Lisäksi terveyden vaaliminen on tullut entistä tärkeämmäksi iän myötä, sanoo Rautiainen.
Tuttu työympäristö
Raision seurakunta on hyvin tuttu Rautiaiselle entuudestaan.
– Se on tuttu ympäristö, sillä aloitin papin virassa juuri Raision seurakunnassa vuosina 1984–86, hän kertoo.
– Tiina-vaimollani tulee luultavasti olemaan haastavampaa kahden seurakunnan rakennemuutoksen keskellä, hän lisää.
Rautiaiset ovat juuri muuttaneet Naantalin pappilasta parin sadan metrin päähän keskustassa sijaitsevaan kerrostaloasuntoon.
– Ehdimme asua pappilassa 13 vuotta. Vuosien kuluessa se osoittautui turhan isoksi kahdelle henkilölle. Nyt siellä asuu onnellinen lapsiperhe, iloitsee Rautiainen.
Naantalin keskustan kerrostalohuoneiston lisäksi Rautiaisilla on koti myös Rymättylässä.
Ennen kaikkea pappi
60 vuotta loppuvuodesta täyttävä Rautiainen katsoo avoimin mielin tulevaan pestiin Raision seurakunnassa. Papin velvollisuuksien hän ei näe loppuvan määräaikaisen viran jälkeisessä elämässä, eikä edes eläkepäivien alkaessa.
– Pappeudesta en tule ikinä luopumaan. Se on enemmänkin elämäntapa kuin työ, Rautiainen toteaa.
– Kirkkoherra on 80 prosenttisesti pappi. Pappina olemiseen kiteytyy kaikki se mitä rakastan tehdä, Rautiainen painottaa.
Etuoikeutettu on sana, jota Rautiainen käyttää kuvaamaan kiitollisuuttaan Naantalissa tekemistään uravuosista.
– Papin tehtäviin kuuluvat ihmisen elämänkaaren eri vaiheisiin liittyvät toimitukset tulevat iän myötä yhä enemmän iholle. Toisaalta kuolemaan ja suruun ei totu ikinä, mutta toisaalta myös jokainen kaste- tai vihkitoimitus on uusi kaunis kokemuksensa, Rautiainen kiteyttää.
– Tunnen olevani erittäin etuoikeutettu, kun saan jakaa seurakuntalaisteni kanssa elämän merkityksellisimpiä hetkiä, jatkaa Rautiainen.
Katariina Mäkinen-Önsoy