Käsityömuseo Miilan näyttely avataan Paimiossa tänään!

Processed with VSCO with kk2 preset

PAIMIO. Käsityömuseo Miilan kesän 2016 teemanäyttely Tuomoloiden käsitöitä esittelee Tuomolan perheen kokoelmien käsitöitä. Näyttely avautuu yleisölle keskiviikkona 29.6.

Käsityömuseo Miilan perustana on Lyyli Tuomolalta vuonna 2008 tullut testamenttilahjoitus. Lahjoituksena tullut perintö sisälsi muun muassa Tuomolan perheen käsityöt, joita nyt esitellään näyttelyssä.

Tuomoloiden kotoa Lokkilan Alitalosta (Salon Halikosta) löytyi sadoittain käsitöitä ja käsityövälineitä. Tilalla oli säästetty kolmen sukupolven tekemät käsityöt. Suvun naiset olivat ahkeria kutojia – kaappien kätköistä löytyi sadoittain kotikutoisia liinavaatteita, pöytäliinoja ja kankaita sekä monilla muilla tekniikoilla valmistettuja käsitöitä. Suvun miesten valmistamia puutöitä ja käyttöesineitä on säilynyt myös kymmenittäin. Vanhimmat tilalta löytyneet käsityöt olivat 1700-luvulta ja uusimmat 1990-luvulta. Tuomolan suvun käsityökokoelmaan kuuluu n. 4000 käsityötä tai käsityönvalmistustarviketta.

Teemanäyttelyssä on esillä esimerkkejä näistä töistä. Käsitöitä tekivät ahkerasti varsinkin siskokset Lyyli ja Helvi Tuomola, mutta myös heidän äitinsä Elsa Tuomolan (os. Mäkitalo) sekä isoäitien Johannan ja Matilda Ahlströmin valmistamia töitä löytyy kokoelmasta.

Näyttelystä löytyy esimerkiksi Helvi Tuomolan tekemä yöpaita, jolla hän osallistui Suomen Osuuskauppojen Keskuskunnan Yöasu-kilpailuun. Helvi oli antanut työllensä nimen Punainen uni.