Visa Auvinen kokosi Suomen Joutsenen laivalehdet kirjan kansiin

Kansikuva Suomen Joutsenen laivalehdet -teoksesta. Kuva: Visa Auvinen.

Uudessakaupungissa 23.4. julkaistun Suomen Joutsenen laivalehdet -kirjan takaa löytyy merimaskulainen merikirjailija Visa Auvinen.

KIRJALLISUUS. Suomen Joutsenen laivalehdet -kirja julkistettiin Suomen Joutsenen valtameripurjehtijain perinneyhdistyksen vuosikokouksen yhteydessä 23. huhtikuuta.

– Julkistus tapahtui Uudessakaupungissa samalla paikalla, missä alkuperäisesti ranskalaisvalmisteinen Joutsen kunnostettiin Suomen valtion toimesta koululaivaksi vuosien 1930–1931 aikana, kertoo Merimaskussa asuva Suomen Joutsenen Valtameripurjehtijain perinneyhdistyksen kunniapuheenjohtaja, ye-komentaja evp ja merikirjailija Visa Auvinen.

Auvinen on tehnyt vuodesta 2002 alkaen Suomen Joutsenen Valtameripurjehtijain perinneyhdistyksen nimissä Joutsenesta yhteensä seitsemän kirjaa. Merikirjailija-titteli juontaa juurensa siihen, että kaikki 15 Auvisen kirjoittamaa teosta liittyvät vahvasti merellisiin teemoihin.

– Olen näin täyttänyt yhdistyksen velvoitteen tutkia nimikkoalustaan sekä julkaista tehdyt tutkimukset kaikelle kansalle, Auvinen sanoo.

Taustatyönä 60 JOUTSEN-lehteä

KU 4.5. Merimaskulaisen Visa Auvisen Suomen Joutsenen laivalehdet -kirja_02net
Kuva alkuperäisistä JOUTSEN-lehdistä, joita on kaikkiaan 60 kappaletta. Kuva: Visa Auvinen.

JOUTSEN-nimistä laivalehteä julkaistiin Suomen Joutsenen kaiken kaikkiaan kahdeksan valtameripurjehduksen aikana vuosina 1931–1939.

– Joutsenen matkoilla julkaistut laivalehdet ovat kyllä kaikki Forum Marinum -merikeskuksen arkistoissa, mutta niitä ei tavallisesti pääse tutkimaan kuin paikan päällä, taustoittaa Auvinen.
– Lehdet ovat vaikealukuisia, sillä jos musteet olivat matkoilla vähissä, teksteistä on vaikeaa ottaa selvää, Auvinen lisää.

Merkittävässä merenkulkuhistoriallisessa teoksessa on käyty läpi kaikki Suomen Joutsenen koululaivalla julkaistut laivalehdet sekä luokiteltu ja analysoitu niiden sisältöjä.

– Lehtiä Joutsenen matkoilla julkaistiin kaikkiaan 60 kappaletta. Sisältönä oli muun muassa kirjoituksia ajankohtaisista aiheista, ammattialalta sekä satamista ja maista, joissa käytiin, runoja, pakinoita, askartelutehtäviä, huumoria sekä runsasta kuvitusta, Auvinen esittelee.

Ajankohtaisuutisia ja piirroksia

Purjehduksilla kun oltiin muuten mediapimennossa, uutisia laivalle saatiin radioteitse.

– Radiouutisista syntyi ajankohtaisia kirjoituksia maailman eri kulmilta, selittää Auvinen.

Taitavista, esikuvansa usein laivan henkilökunnasta ottaneista piirroksista laivalehtien sivuilla vastasivat uusikaupunkilainen piirtäjä Reino Harsti, karjalaistaustainen Aarno Karimo ja lukuisat muut.

Kirjan taitosta vastanneen niin ikään merimaskulaisen Reima Orvaston mukaan taittotyönä kirja oli haastava, sillä 280 sivuun sisältyy lähes 500 kuvaa ja leikettä.

– Siitä huolimatta – tai oikeammin ehkä sen vuoksi – haaste oli mielenkiintoinen toteuttaa ja lopputulos palkitseva, Orvasto kommentoi.

Kirjan julkaisija on Suomen Joutsenen Valtameripurjehtijain perinneyhdistys ry. Teos on saatavissa Forum Marinumista Turusta sekä postitse kirjailijalta itseltään.

Katariina Mäkinen-Önsoy