Raision lasten ja nuorten parlamentissa puututtiin siisteyteen ja turvallisuuteen

Vuonna 2010 ensimmäistä kertaa kokoontunut Raision lasten ja nuorten parlamentti toimii merkittävänä vaikutuskanava paikalliselle nuorisolle. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Tavoitteena on järjestää parlamentti jatkossa kaksi kertaa vuodessa – keväällä ja syksyllä.

LAPSET JA NUORET. Raision lukion oppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Valtteri Wirkkala nuiji Raision lasten ja nuorten parlamentin alkaneeksi tiistaina 26.4. kello 12.05 todeten kokouksen päätösvaltaiseksi ja lailliseksi.

Raision lasten ja nuorten parlamentti perää mm. lähiliikuntapaikkoja vapaa-ajan käyttöön, väli- ja liikuntatunneilla aktiivisuuteen kannustavia virikkeellisiä koulupihoja sekä tasalaatuisempaa kouluruokaa.

Liikunta- ja nuorisotoimen johtaja Reijo Hakorinnasta on hienoa kuulla, kuinka tärkeänä koululaiset pitävät riittäviä liikuntamahdollisuuksia.

Koulupihojen kehittämistarpeita on kartoitettu ja esitykset laitetaan eteenpäin syksyllä. Tarkoituksena on parantaa liikkumisolosuhteita kaupungin jokaisella koulupihalla, Hakorinta toteaa.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Janne Laulumaa seuraa tiiviisti kaupungin lähiliikuntapaikkasuunnittelua.

Tein aiheesta aloitteen kahdeksan vuotta sitten. Olen tyytyväinen, jos sellainen Vaisaareen saadaan ensi vuoden aikana omatoimista liikuntaa edistämään, Laulumaa sanoo.

Siisteys ja turvallisuus puhuttavat

Opiskelijat kauppa- ja ammattiopistosta ja lukiosta nostavat puolestaan esille kesätyöntekijöiden haastatteluperusteisen valinnan kesätyöarvonnan sijaan, harrastusmahdollisuuksien ja Otto-automaattien vähyyden sekä tupakkapaikkojen roskaisuuden.

Siisteyteen ja turvallisuuteen kiinnitettiin huomiota kaikilla luokka-asteilla.

Friisilän koulun edustajien mukaan ”Raisio on jees” mutta kaupungista löytyy myös pelottavia ja turvattomalta tuntuvia paikkoja kuten Raikulan polku, Lumparlan alue, Raision tori ja isojen teiden viereiset kävelytiet. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.
Friisilän koulun edustajien mukaan ”Raisio on jees” mutta kaupungista löytyy myös pelottavia ja turvattomalta tuntuvia paikkoja kuten Raikulan polku, Lumparlan alue, Raision tori ja isojen teiden viereiset kävelytiet. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Vaisaaren koulussa huolettaa palohälytysten ja keskusradion kuulumattomuus. Friisilän ja Kaanaan koululaiset kaipaavat uusia roskiksia vanhojen tilalle. Myös koulun pihalle rikottujen lasipullojen sirpaleet tuovat turvattomuutta leikkeihin. Urheilukentillä on tapahtunut vapaa-ajalla väärinkäytöksiä kuten mopoajelua.

Ihalan koululaisten kaupunkiin liittyvissä toiveissa kuului liikennevalojen vaihtumisajan pidentäminen. Koululleen he toivovat viheralueita ja penkkejä sekä ruokalaan jälkiruokia.

Tiukka taloustilanne vei jälkiruoat. Tällä hetkellä käytämme kouluruokaan varattuja varoja ravintosisällön monipuolistamiseen. Jatkossa olisi tarkoitus tarjota jonain päivinä useampi ruokavaihtoehto sekä lisätä kasvisruokien valikoimaa, Raision ruokapalvelupäällikkö Mervi Nyman kommentoi.

Kerttulan oppilaiden mukaan uusi liukumäki tulisi jo saada puretun tilalle. Heidän mielestään tekonurmi sopisi Petäsmäen huonokuntoiselle jalkapallokentälle. 

Sekä Kerttulan että Kuloisten koululaisten mukaan koripallokenttiä voisi parantaa jo telineiden uusimisella ja kenttien siistimisellä.

Tahvio–Tikanmaan oppilaat pitävät ongelmallisena, että poikien vessaan ei pääse muuta kuin ulkokautta. Myös pukuhuoneet ja liikuntatilat kaipaavat kunnostusta.

Kohti liikunnan unelmavuotta

Kerttulan liikuntakeskuksessa tiistaina 10.5. klo 18–20 vietettävä Unelmien liikuntapäivä ja syyskuussa koittava Unelmien liikuntakuukausi siivittävät Raisiota kohti liikunnan unelmavuotta 2017, joka tunnetaan Suomen 100-vuotisjuhlavuotena.

Se on selvä juttu, että liikunnasta nauttiaksemme edellytysten pitää olla kunnossa. Hyvänä esimerkkinä liikuntapaikkakehittämisen ohella on Kerttulan liikuntahallissa juuri aloitettu mittava remontti. Peruskorjauksen ja liikuntainvestoinnin kustannusarvio on yli 3,25 miljoonaa euroa, Reijo Hakorinta kertoo.

Lisäksi 10.5. klo 9 Uintikeskus Ulpukassa pidetään Raision alakoulujen 1. ja 2. luokkien uintikisat, joiden jälkeen kaikille kaupungin alakouluille luovutetaan välituntiliikuntapaketti.

Katariina Mäkinen-Önsoy