Röölän elinkeinoelämässä virkistymisen merkkejä

Osuuskunta Idea-Miilun Joonas Laine (vas.) ja Matias Schiestl ovat kiinnostuneita vuokraamaan Röölänrannan puodin tilat kesäkauppaa varten. Kuva: Ragip Önsoy.

Kolmas kyläsuunnitteluilta 26.4. sisälsi Röölän tulevien yritystoimintojen esittelyä ja työpajatyöskentelyä.

NAANTALI. Rymättylän Röölän kyläsuunnitelma on ottanut aimo harppauksen eteenpäin. Samaan aikaan kun asukkaat suunnittelevat matkailuvaltteja yhdessä kylätoimikunnan ja Varsinais-Suomen Kylät ry:n kanssa, rannan yritystarjonta on heräilemässä uuteen kukoistuskauteensa.

Varmaa on, että vuoden 2017 kesään mennessä entisellä sillitehtaalla valmistetaan Brinkhall’s kuohuviiniä sekä suora- että jälleenmyyntiin. Myynti suuntautuu ensin Varsinais-Suomeen laajentuen sitten muualle maahan. Yrittäjien Jean-Marc Heringin ja Juhani Salovaaran suunnitelmissa siintävät myös kansainväliset markkinat.

Brinkhall Sparkling Oy:n idea sai alkunsa, kun ranskalaistaustainen Hering kokeili 10 vuotta sitten viinin valmistamista Naantalissa sijaitsevan kotipihansa omenoista. Kasvuyrityksen perustaminen eteni Salovaaran visiosta yhdistää kansainvälinen taito ja paikallinen työ.

Kuohuviineissä maistuvat pohjoisessa ilmastossa kypsyvät ainutlaatuiset hienoisen kirpeät saariston omenat, Salovaara sanoo.

Rymättylän Järvenperän omenatilan pohjoisista lajikkeista koostuvasta sadosta saadaan raikasta kuohuviiniä perinteisen ranskalaisen samppanjamenetelmän vaiheita tarkasti noudattaen.

Valikoimaamme kuuluu lisäksi aito connaisseur Premier Cru Brinkhall’s-samppanja sekä joulusta 2016 alkaen jääviini, Salovaara lisää.

Puhtia paikalliseen yrittäjyyteen

Salovaaran mukaan kyse on maailmanlaajuisesta trendistä, jossa pienpanimot valtaavat alaa. Sen seurauksena juomavalikoima monipuolistuu ja paikallisuus vahvistuu.

Röölän sillitehtaassa valmistetaan nykyään kuohuviiniä naantalilaisten Brinkhall Sparkling Oy:n yrittäjien Jean-Marc Heringin ja Juhani Salovaaran toimesta. Kuva: Ragip Önsoy.
Röölän sillitehtaassa valmistetaan nykyään kuohuviiniä naantalilaisten Brinkhall Sparkling Oy:n yrittäjien Jean-Marc Heringin ja Juhani Salovaaran toimesta. Kuva: Ragip Önsoy.

Oivalliset tilat viinin valmistukselle löytyivät entisestä Röölän sillitehtaasta, jonka toiminta loppui vuonna 2014.

Valmis elintarviketehdas ei vaadi sen suurempia remontteja, kun sillin tuoksustakin on päästy eroon. Toimintamme sijoittuu ainakin alkuvaiheessa tehtaan keskiosaan n. 300 neliön alueelle. Laajentumisvaraa tuleville vuosille on lisäksi olemassa, Salovaara miettii.

Brinkhall nimi sen sijaan on lähtöisin siitä, että yritys tukee turkulaisen Brinkhallin kartanon ylläpitoa ja toimintaa eurolla per pullo.

Ja pitäähän arvonsa tuntevalla viinitalolla olla tietysti kunnon kartanolinna, jatkaa Salovaara hymyillen.

Osuuskuntayrittäjät kyläkauppiasehdokkaina

Osuuskunta Idea-Miilun yrittäjät Joonas Laine, Matias Schiestl ja Juho-Matias Lehtonen neuvottelevat parhaillaan Röölänrannan puodin vuokrasopimuksesta.

Turun ammattikorkeakoulun BisnesAkatemiassa opiskelevien nuorten miesten tavoitteena on avata Röölänrannan kauppa, jos ei vielä täksi niin ainakin ensi kesäksi.

Tarkoitus olisi jatkaa kyläkaupan pyörittämistä kausiluontoisesti sitä seuraavinakin kesinä, he kertovat.
– Myyntiin ottaisimme ensisijaisesti tuotteita paikallisilta tuottajilta, he lisäävät.

Kaiken kaikkiaan 18-jäseninen osuuskunta haluaa olla mukana Röölän tapahtuma- ja virkistystarjonnan kehittämisessä.

Työpajatyöskentely etenee

Röölän kyläsuunnitteluillan 26.4. työpajojen aiheet olivat Saaristomatkailun keskus, Yrityspuisto, Paikat kuntoon ja Kulttuurikeskus.

Työ elävämmän ja viihtyisämmän Röölän puolesta on edennyt kovaa vauhtia huippuhankkeiden ansiosta. Vielä kuitenkin monenlaista kehitettävää, niin työläämpää kuin vähän helpompaakin, löytyy, Varsinais-Suomen kyläasiamies Tauno Linkoranta kommentoi.

Röölän kylätoimikunnan puheenjohtaja Tuulamaria Kangaslampi kertoo, että seuraava kyläsuunnitteluilta pidetään Ravintola Röölänrannassa 31. toukokuuta klo 18.

Katariina Mäkinen-Önsoy