Vastavirta-altaassa uinti vetreyttää ja kuntouttaa koiraa

Tiia Lundströmin (vas.) Koda on saanut lietolaisen Vetree koiran vastavirta-altaassa uimaliivit päälleen. Yrittäjä Anne Ristiniemen mukaan uimaliivit auttavat koiraa pysymään oikeassa uintiasennossa. Kuva: Ragip Önsoy.

LIETO. Liedon Tuulissuolla toimivasta Vetree koira -hoitolasta löytyy Suomessa vielä harvinainen koirien vastavirta-allas. Muina palveluina yrittäjä Anne Ristiniemellä on koirahierontaa sekä pesupalvelua.

Vastavirtaus edistää Ristiniemen mukaan koiran lihashuoltoa, kuntoutusta, painonhallintaa ja tuo mukavan lisän perusliikuntaan.

Kyse on pehmeästä liikuntamuodosta, joka sopii kaikenikäisille, -kuntoisille ja -kokoisille koirille. Veden antaman vastuksen voi määrittää koiran koon ja kunnon mukaan, Ristiniemi selittää.
– Kohderyhmänä voivat olla esimerkiksi nivelvaivaiset, kuntoilevat tai laihduttavat koirat. Varsinaista vaivaa ei kuitenkaan tarvitse olla, vaan vastavirta-altaaseen voi pulahtaa ihan huvikseenkin. Täällä on käynyt myös koiria, jotka eivät normaalisti tykkää vedestä, mutta ovat nauttineet olostaan, lisää Ristiniemi.

Vastavirta-altaan veden klooripitoisuus on alhainen, mutta pesulla pitää silti käydä sekä altaaseen mennessä että sieltä noustessa. Kuva: Ragip Önsoy.
Vastavirta-altaan veden klooripitoisuus on alhainen, mutta pesulla pitää silti käydä sekä altaaseen mennessä että sieltä noustessa. Kuva: Ragip Önsoy.

Vastavirtaan uimisen jälkeen osa koirista on uneliaita, osa taas täynnä virtaa ja leikkiä, kaikki yhtä lailla onnesta soikeina.

Toisaalta kävelylenkkiä voi lyhentää uinnin jälkeen, koska vedessä pulikointi tarjoaa aimo annoksen liikuntaa. Toisaalta vastavirtauinti kiihdyttää koiran aineenvaihduntaa mukavasti, Ristiniemi sanoo.

Vastavirtauinti virkistää ja huoltaa lihaksia

Piikkiöläinen Elise Raiski on käynyt kolmen jackrussellinterrierinsä kanssa vastavirta-allasuinneilla nyt kuusi kertaa.

Kaksi niistä on kotikoiria ja yksi harrastaa aktiivisesti agilityä. Uintikerrat ovat olleet noin 15–30-minuuttisia. Puoli tuntia on jo tämän kokoiselle koiralle tosi tehokasta harjoitusta, Raiski kommentoi.
– Vastavirtaan uinti on mm. vähentänyt lihasjumeja selkeästi, jatkaa Raiski.

Niin Raiski kuin forssalainen Tiia Lundströmkin kertovat, että koirissa on nähtävissä innokasta elehdintää, kun ne huomaavat minne ollaan matkalla. Vesi tarjoaa koirille fyysistä ja henkistä rentoutusta ja hyvää oloa.

10 kertaa ollaan nyt oltu australiankelpie Kodan kanssa vastavirta-altaassa ja se odottaa jo seuraavaa kertaa, Lundström hymyilee.
– Kodalla on synnynnäisesti huonosti kehittyneet lonkat, joihin se on saanut vastavirtauinnilla kimmoisuutta ja lisäksi se on saanut takajalkojen liikeratoihin ponnekkuutta, lisää Lundström.

Kaikilla koirilla on samat lihakset, joten hieronta etenee koiran koosta riippumattomasti. Kuvassa Marja-Liisa Kuvaja Tarek-leonberginsä kanssa Anne Ristiniemen koirahieronnassa. Kuva: Ragip Önsoy.
Kaikilla koirilla on samat lihakset, joten hieronta etenee koiran koosta riippumattomasti. Kuvassa Marja-Liisa Kuvaja Tarek-leonberginsä kanssa Anne Ristiniemen koirahieronnassa. Kuva: Ragip Önsoy.

Hieronnalla eroon lihasjännityksestä

Vastavirtauinnin lisäksi Anne Ristiniemi tarjoaa koirahierontapalvelua 10 vuoden kokemuksella.

Vahtolainen Marja-Liisa Kuvaja on käynyt Tarek-nimisen leonberginsä kanssa Vetreessä koirassa sekä hieronnassa että uimassa.

Vastavirtauintiin tutustuimme, kun Tarekille piti keksiä rauhallista liikuntaa sen jälkeen kun se oli murtanut etujalan varpaan leikkiessään kahden muun leonbergimme kanssa. Varvas parantui nopeasti, mutta käymme edelleen altaassa ja hieronnassa, kertoo Kuvaja.

Tarek harrastaa jonkun verran näyttelyitä, hajujen etsintäharjoituksia sekä arkitottelevaisuuskoulutusta.

Ensi viikonloppuna Harjavallassa järjestetään näyttely, johon olemme aikeissa osallistua ihan vain harjoittaaksemme seisomista ja keskittymistä. Tarekilla kun on isosta koostaan huolimatta vauhti päällä, Kuvaja nauraa.

Vetree koira aloitti Tuulissuolla 6. kesäkuuta 2015. 1-vuotissyntymäpäiviä yrityksessä vietetään 1.6. työn ja kakkukahvien merkeissä.

Katariina Mäkinen-Önsoy