Rymättylän perinnekirja Anta ol vanhalas vaa esittelee sanontoja

Rymättylä-Seuran perinnetoimikunnan kokoama ja julkaisema Anta ol vanhalas vaa – Sanantavoi saaristost -perinnekirja perustuu enimmäkseen Alli Koisaaren vuonna 1957 keräämiin sanontoihin.

KIRJALLISUUS. Mikael Agricolan päivänä Rymättylän pitäjätalo Aahollissa julkistettiin Anta ol vanhalas vaa – Sanantavoi saaristost -perinnekirja. Kirjassa sananlaskut on jaettu aiheittain seuraavasti: meri ja sää, kalastus ja maatalous, elämänohjeet, nimellä mainitut, työ ja ammatit, riiaaminen ja sutkaukset.

Vanhoja tapoja ja rikkaita perinteitä vaaliva Rymättylä-Seuran perinnetoimikunta kokosi kotiseutukirjaa parin viime vuoden ajan. Kirja koostuu 325 tekstin valikoimasta Alli Koisaaren vuonna 1957 keräämiä sanontoja sekä niiden pohjalta tehdyistä paikallisten harrastajien yhteensä 50 karikatyyripiirroksesta.

Koisaaren kokoelma sisältää kaikkiaan noin kaksi tuhatta sananpartta ja sitä on lisäksi täydentämässä Juha Lehtisen 1960-luvulla keräämät pari sataa paikallista sanontaa. Kirjassa on myös vanhoja valokuvia Aahollin kokoelmista sekä Alli Koisaarta, murretta ja Aahollia käsitteleviä artikkeleita.

Perinnekirja on saanut taloudellista tukea paikallisilta yhteisöiltä, yrityksiltä ja yhdistyksiltä. Myös kaupungin saaristolautakunta myönsi hankkeelle kohdeapurahan.

– Aineisto on koottu ja valmisteltu kokonaan paikallisena talkootyönä aina siihen valmiuteen, että se nappia painamalla siirtyi Saarijärven painokoneisiin, kommentoi Rymättylä-Seuran perinnetoimikunnan sihteeri Harri Räikkä.

Kirjan toimituskuntaan kuuluvat Räikän lisäksi Lauri Laine, Tuulamaria Kangaslampi, Simo Häyhö, Sini Peltola, Marjut Lehti-Laakso, Helena Sillanpää ja Pekka Vehmanen.

Teoksen kuluja katetaan myös myymällä sitä esimerkiksi Rymättylän palvelupisteessä, kirjastossa ja Rymättylä-Seuran tapahtumissa. TSS