Turun Seutusanomien testissä kotimainen innovaatio: Human Tool -istuin

Testissä kotimainen Humantool-istuin. Kuva: Humantool Oy.

Turun Seutusanomat testaa:

Maria-Leena: Olen huomannut istuimen auttavan kipuilevaan selkään. Parhaimman vaikutuksen saa, kun käyttää sitä vähintäänkin päivittäin 15–60 minuuttia. Kannattaa lukea ohjeet tarkkaan, sillä ensikertalaisen suositellaan käyttävän Humantool-istuinta korkeintaan 15 minuuttia kerrallaan.

Aino: Humantool-istuimella tulee istuttua noin puoli tuntia kerrallaan nykyään. Se antaa hyvää liikunta lantiolle ja selälle istuessa. Jos tuoli on liian pehmeä, kannattaa istuimen ja tuolin väliin asettaa istuimen mukana tuleva kova alusta.

Katariina: Selkä saa istuessa ryhtiä ja jalat eivät paina työtuolin istuinosaa vasten niin kuin normaalisti. Huomattavaa on, että Humantool-istuimen korkeutta ei voi säätää eli sen alla olevan tuolin on oltava säädettävä, jos/kun sitä käyttää työskennellessään pöydän ääressä.

TESTI. Ryhdikkäämpään ja terveellisempään istumisasentoon ohjaavassa Humantoolin istuimessa yhdistyy satula ja pallo. Ratsastuksesta tutussa asennossa istuminen vahvistaa lantion lihaksia ja vetreyttää selkää, sillä se ei anna käyttäjänsä lyyhistyä kasaan istuessaan.

Turun Seutusanomat testasi Humantool-istuimen bongattuaan sellaisen Turun Messukeskuksessa järjestetyillä messuilta pari kuukautta sitten. Satulan mallisella istuimella selän pitää liikkeessä puolipallon muotoinen alapinta, jonka voi asettaa minkälaiselle tuolille tahansa. Humantool-istuin, toisin kuin useat muut satulatuolit, tuo selälle liikettä ryhdikkään istumisasennon lisäksi.

Pallonmuotoinen alapinta mahdollistaa keinuvat liikeradat kaikkiin suuntiin ja saa istujan tasapainoilemaan eli toisin sanoen liikkumaan työn lomassa. Tasapainoilu on luontaista liikuntaa voimistelussa ja fysikaalisessa hoidossa, joten perusterveelle ihmiselle se on hyvinkin suotavaa. Terveysongelmien tai elimistön kipeytyessä, kannattaa tarkistaa istuimen sopivuus terveydenhuollon ammattilaiselta.

Humantool-istuimen mukana tulevaa liikuntaohjelmaa suositellaan toteutettavaksi päivittäin. Istuimen terveysvaikutuksiin on listattu muun muassa ryhdin paraneminen ja sitä kautta selkäkipujen helpottuminen, keskivartalon syvien lihasten ja lantiopohjan lihasten vahvistuminen sekä aineenvaihdunnan ja verenkierron nopeutuminen. Pidemmällä käyttöjaksolla alaselän asento paranee, minkä ansiosta hartia- ja niskaseudun jännitystilat vähenevät.

Testaajakommentit antaneet henkilöt edustavat jokainen lehden henkilökuntaa, jotka istuvat työssään enemmän tai vähemmän päivästä riippuen, eli myyntiä, laskutusta ja toimitusta. TSS